Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Reklamácia tovaru nakúpeného z iného členského štátu EÚ

Dátum: Rubrika: Poradňa

Slovenská spoločnosť sa zaregistrovala za platiteľa DPH na Slovensku podľa § 7 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Nadobúda tovar a prijíma služby bez DPH z iného členského štátu, ktoré zdaňuje na Slovensku. Ako správne vyplniť daňové priznanie k DPH? Čo v prípade, že tovar, ktorý nakúpila z iného členského štátu, bude reklamovať? Má nárok na vrátenie DPH, teda odpočítanie DPH na Slovensku už zdaneného tovaru slovenskou DPH? Ako to správne vykázať v daňovom priznaní? Čo ak slovenská spoločnosť nie je registrovaná na Slovensku za platiteľa DPH a prijme službu (reklamu) od zahraničnej osoby (Facebook), má povinnosť sa registrovať pred prijatím služby podľa § 7a, alebo stačí podať iba daňové priznanie k DPH? Ak nemá povinnosť, ako správne vyplniť daňové priznanie?

Na účely zákona o DPH sa slovenská obchodná spoločnosť považuje za zdaniteľnú osobu. Zdaniteľná osoba registrovaná podľa § 7 zákona o DPH nie je „platiteľom“ v zmysle zákona o DPH, čo okrem iného znamená, že nemá nárok na odpočítanie dane.

Ak zdaniteľnej osobe, ktorá nie je platiteľom, vznikne povinnosť platiť daň (podľa § 69 zákona o DPH), je táto osoba povinná podať daňové priznanie do 25 dní po skončení kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikla daňová povinnosť, a v tej istej lehote zaplatiť daň. Nie je však povinná zaplatiť daň, ak daň na zaplatenie nie je viac ako 5 €.

V zmysle § 16 zákona o DPH vyplýva, že každá zdaniteľná osoba (t. j. aj spoločnos

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály