Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Registrácia platiteľa DPH a s ňou súvisiace práva a povinnosti

Dátum: Rubrika: Z praxe

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) upravuje postup a podmienky registrácie zdaniteľných osôb, predovšetkým lehoty na registráciu, povinnosť zložiť zábezpeku na daň, uplatnenie práva na odpočítanie dane z majetku pri registrácii, splnenie povinnosti podať prvé daňové priznanie.

Z hľadiska uplatnenia zákona o DPH pri určení registračnej povinnosti zdaniteľných osôb je potrebné:

  • vymedziť okruh osôb, ktoré majú registračnú povinnosť podľa § 4 zákona o DPH (zdaniteľná, nezdaniteľná osoba),
  • v závislosti od činnosti zdaniteľnej osoby vymedziť obrat pre povinnú registráciu a určiť moment, kedy má zdaniteľná osoba povinnosť požiadať o registráciu,
  • určiť, či sa zdaniteľná osoba nestala platiteľom dane zo zákona a následne dodržať lehotu pre oznámenie tejto skutočnosti daňovému úradu,
  • definovať majetok platiteľa a vypočítať daň, ktorú si platiteľ dane z majetku pri registrácii môže odpočítať,
  • v zákonom stanovenej lehote podať daňové priznanie za prvé zdaňovacie obdobie a viesť evidenciu podľa § 70 zákona o DPH.

Zdaniteľná osoba a jej ekonomická činnosť

Postavenie platiteľa dane môže podľa zákona o DPH nadobudnúť iba zdaniteľná osoba. Zdaniteľnou osobou je osoba, ktorá vykonáva nezávisle akúkoľvek ekonomickú činnosť bez ohľadu na účel alebo výsledky tejto činnosti.

Ekonomická činnosť (podnikanie) je každá činnosť, z ktorej sa dosahuje príjem a ktorá zahŕňa činnosť výrobcov, obchodníkov a dodávateľov služieb vrátane ťažobnej, stavebnej a poľnohospodárskej činnosti, činnosť vykonávanú ako slobodné povolanie podľa osobitných predpisov (znalci, tlmočníci, notári, exekútori a pod.), duševnú tvorivú činnosť a športovú činnosť. Za podnikanie sa považuje aj využívanie hmotného majetku a nehmotného majetku za účelom dosahovania príjmu z tohto majetku. Ak je majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, považuje sa jeho využívanie na účel dosahovania príjmu za podnikanie v rovnakom pomere u každého z manželov, ak sa manželia nedohodnú inak.

Podnikanie podľa zákona o DPH je definované širšie ako podnikanie vymedzené v § 2 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p.

Zdaniteľnou osobou je napr. občan, ktorý prenajíma nehnuteľnosť, pričom príjmy z prenájmu, ktorý sa vykonáva na pokračujúcej báze s cieľom dosahovania pravidelného príjmu, sa z hľadiska registračnej povinnosti pre DPH posudzujú ako príjmy dosahované v dôsledku využívania hmotného majetku, ktoré vstupujú do obratu pre povinnú registráciu.

Postavenie zdaniteľnej osoby má každá osoba (zdaniteľná, nezdaniteľná osoba), ktorá príležitostne dodá nový dopravný prostriedok (§ 11 ods. 12 zákona o DPH) z tuzemska do iného členského štátu a ktorá má podľa § 52 zákona o DPH právo odpočítať daň zahrnutú do kúpnej ceny nového dopravného prostriedku.

Postavenie zdaniteľnej osoby nemajú:

  • fyzické osoby, ktoré vykonávajú činnosť na základe pracovnoprávneho vzťahu, štátnozamestnaneckého pomeru, služobného pomeru alebo iného obdobného vzťahu (fyzická osoba je povinná dodržiavať pokyny, príkazy, čím sa vytvára stav podriadenosti a nadriadenosti z hľadiska podmienok vykonávanej činnosti a jej odmeňovania),
  • štátne orgány, ich rozpočtové organizácie, štátne fondy, orgány územnej samosprávy, ktoré sú orgánom verejnej moci, keď konajú v rozsahu hlavnej činnosti a ak nevykonávajú činnosti uvedené v prílohe č. 8 zákona o DPH, príp. ich vykonávajú v zanedbateľnom rozsahu (§ 3 ods. 4 zákona o DPH).

Postavenie platiteľa dane (pri povinnej registrácii, dobrovoľnej registrácii, príp. registrácii zákonnej) môžu nadobudnúť iba zdaniteľné osoby. Vysvetlením pojmov ekonomická činnosť a zdaniteľná osoba sa zaoberajú rozsudky SD EÚ, napr. C-77/01 Empresa, C-263/11 Ainars ­Redlihs, C-230/94 Enkler, C-110/94 ­INZO. Konanie daňového subjektu, u ktorého chýba vážny úmysel začať vykonávať ekonomickú činnosť a ktorého účelom je nadobúdať postavenie platiteľa dane s cieľom uplatňovať právo na odpočítanie dane, status zdaniteľnej osoby nezakladá (C-110/94 INZO).

Registrácia tuzemských zdaniteľných osôb podľa § 4 zákona o DPH

Registračná povinnosť tuzemských zdaniteľných osôb je upravená v § 4, § 7 a § 7a zákona o DPH.

  • Podľa § 7 zákona sa pred dosiahnutím limitu pre nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu 14 000 eur za kalendárny rok, príp. dobrovoľne (bez ohľadu na limit) registrujú zdaniteľné osoby, tzv. nadobúdatelia, ktoré sú podľa § 69 ods. 6 zákona o DPH povinné platiť v tuzemsku daň z tovaru nadobudnutého z iného členského štátu.
  • Ustanovenie § 7a zákona o DPH definuje registráciu zdaniteľných osôb, ktoré dodávajú a prijímajú služby do/z iného členského štátu EÚ s miestom dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH.

Zdaniteľná osoba registrovaná podľa § 7 a 7a zákona o DPH má určité zákonom vymedzené povinnosti (podanie daňového priznania, zaplatenie dane, podanie súhrnného výkazu, vyhotovenie faktúry), právo na odpočítanie dane však nemá.

  • Iba registráciou podľa § 4 zákona o DPH získava tuzemská zdaniteľná osoba postavenie platiteľa dane so všetkými právami a povinnosťami.

Podľa § 4 zákona o DPH rozlišujeme registráciu tuzemských zdaniteľných osôb:

  • povinnú
  • dobrovoľnú
  • zákonnú

Povinná registrácia

Registračná povinnosť zdaniteľných osôb je podmienená dosiahnutím obratu 49 790 eur za posledných 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov. Žiadosť o registráciu pre daň je zdaniteľná osoba povinná podať do 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom dosiahla obrat.

Obrat pre povinnú registráciu

  • určí zdaniteľná osoba ako výnosy (príjmy) bez dane z dodávaných tovarov a služieb v tuzemsku okrem výnosov (príjmov) z tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 36 a podľa § 40 až § 42 zákona o DPH,
  • do obratu sa nezahŕňajú:
    • výnosy (príjmy) z poisťovacích služieb (§ 37) a finančných služieb (§ 39), ak sú tieto služby poskytované pri dodaní tovaru alebo služby ako doplnkové služby,
    • výnosy (príjmy) z príležitostne predaného hmotného majetku okrem zásob a výnosy (príjmy) z príležitostne predaného nehmotného majetku.

Poznámka:
Doplnkové služby môžeme charakterizovať ako služby, ktoré samé osebe netvoria cieľ, napr. poistenie určitého hlavného plnenia a pod.

Zdaniteľná osoba účtujúca v sústave jednoduchého účtovníctva zahŕňa do obratu príjmy bez dane z dodávaných tovarov a služieb, zdaniteľná osoba účtujúca v sústave podvojného účtovníctva zahŕňa do obratu výnosy bez dane z dodávaných tovarov a služieb (usmernenie MF SR č. MF/12860/2004-73), a to za kalendárny mesiac, do ktorého je povinná tieto výnosy (príjmy) zaúčtovať v súlade s účtovnými predpismi, inak za mesiac, v ktorom prijala platbu.

Do obratu pre povinnú registráciu vstupujú výnosy (príjmy) za predpokladu, že tieto zdaniteľné obchody sú v tuzemsku predmetom dane. U fyzickej osoby sa do obratu pre povinnú registráciu zahŕňajú napr. aj príjmy z prenájmu bytu alebo domu (rozsudok SD EÚ C-230/94), aj honoráre za príspevky do novín a časopisov na základe zmluvy o dodávaní diela podľa autorského zákona.

Príjmy z kapitálového majetku je potrebné z hľadiska ich započítania do obratu pre povinnú registráciu pre DPH posudzovať v nadväznosti na postavenie fyzickej osoby (zdaniteľná, nezdaniteľná osoba) a zohľadniť, či prijaté platby sú protihodnotou za transakciu. Iba platby, ktoré sú protihodnotou za transakciu alebo ekonomickú činnosť, podliehajú režimu DPH (rozsudok C-77/01 Empresa).

Platby prijaté z dôvodu vlastníctva aktív nepodliehajú režimu DPH, preto napr. výnos z investovania v investičných fondoch sa u zdaniteľnej osoby do obratu pre povinnú registráciu nezahŕňa.

Do obratu pre účely registrácie za platiteľa DPH sa nezahŕňajú ani úroky dosiahnuté zdaniteľnou osobou z peňažných prostriedkov na účte v banke, lebo podľa § 10 ods. 2 písm. c) zákona o DPH sa dosiahnutie úroku z peňažných prostriedkov na účte v banke, ak platiteľ nie je bankou, nepovažuje za dodanie služby.

♦ Príklad č. 1:

Zdaniteľná osoba dosiahla za posledných 12 kalendárnych mesiacov obrat z týchto činností:

Text

Suma v €

– pred
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály