Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Refakturácia

Dátum: Rubrika: Z praxe

Určenie dňa dodania pri refakturácii je na účely dane z pridanej hodnoty osobitne upravené len v prípade refakturácie energií pri nájme nehnuteľností v ustanovení § 19 ods. 3 písm. c) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Pri obstaraní služieb, teda v prípadoch, kedy platiteľ službu sám neposkytuje, ale obstará ju u inej osoby, sa deň dodania určí podľa § 19 ods. 6 zákona o DPH.

Refakturácia energií pri nájme

Ak platiteľ dane požaduje za každé obdobie opakovane poskytovaného nájmu nehnuteľnosti popri nájomnom osobitne úhradu za presne dodané množstvo elektriny, plynu, vody a tepla, považujú sa tieto tovary za dodané dňom vyhotovenia faktúry, ktorou platiteľ požaduje platbu za tieto tovary.

Ak platiteľ dane poskytuje popri nájme nehnuteľnosti aj dodanie tovarov, ktorými sú elektrina, plyn, voda alebo teplo, pričom za dodávku týchto tovarov nepožaduje paušálne platby, ale následne nevykonáva vyúčtovanie odberu týchto tovarov a požaduje platbu za presne dodané (spotrebované) množstvo elektriny, plynu, vody alebo tepla, potom platiteľovi dane vznikne daňová povinnosť dňom vyhotovenia faktúry, ktorou požaduje platbu za tieto tovary. V prípade samotného nájmu nehnuteľnosti platite­ľovi dane vzniká daňová povinnosť najneskôr posledným dňom zdaňovacieho obdobia, na ktoré sa platba za nájom nehnuteľnosti vzťahuje, ak sa služba prenájmu nehnuteľnosti alebo jej časti poskytuje opakovane – s výnimkou podľa § 19 ods. 3 písm. a) zákona o DPH.

Ak teda platiteľ dane popri nájme nehnuteľnosti obstaráva pre nájomcu dodanie elektriny, plynu, vody alebo tepla a za ich presne dodané množstvo požaduje samostatne úhradu, daňová povinnosť za poskytovanie nájmu, ak bude prenájom nehnuteľnosti zdaňovať, a za dodanie tovaru vznikne v odlišných zdaňovacích obdobiach.

Ak platiteľ dane nepožaduje popri nájme nehnuteľnosti samostatne platbu za presne dodané množstvo elektriny, plynu, vody alebo tepla, ale je s nájomcom dohodnutý na mesačných paušálnych platbách za odber týchto tovarov a na vykonaní vyúčtovania odberu za určité časové obdobie, daňová povinnosť vzniká platiteľovi dane podľa § 19 ods. 1 zákona o DPH, pričom za deň dodania sa považuje podľa § 19 ods. 3 prvá veta cit. zákona najneskôr posledný deň obdobia, na ktoré sa platba za opakované dodanie tovaru vzťahuje.

V prípade vykonaného vyúčtovania potom dochádza k oprave základu dane podľa § 25 ods. 1 zákona o DPH z dôvodu, že v konečnom dôsledku vyúčtovaním celkového odberu elektriny, plynu, vody alebo tepla za určité časové obdobie je znížená alebo zvýšená celková cena dodaného tovaru.

To znamená, že ak platiteľ dane opakovane dodáva tovar, za ktorý požaduje pravidelné paušálne platby, pri vykonaní vyúčtovania takýchto dodávok tovaru ­napr. za kalendárny rok postupuje podľa § 25 zákona o DPH a vykoná opravu základu dane a dane za zdaňovacie obdobia, ktorých sa vyúčtovanie dodania tovaru týka. V prípade vykonania vyúčtovania dodania tovaru nedochádza k samostatnej dodávke tovaru. Tovar, ktorý je predmetom vyúčtovania, už v určitých kalendárnych mesiacoch dodaný bol, na opakované dodávky boli viazané určité platby, na základe čoho vznikla daňová povinnosť a samotným vyúčtovaním sa len upresňuje celková cena dodaného tovaru, čo má za následok zmenu výšky už priznanej daňovej povinnosti.

Refakturácia tovaru

V prípadoch refakturácie tovarov iných, ako sú energie v súvislosti s poskytovaným nájmom, je na účely DPH potrebné zohľadniť vznik dispozičného práva k tovaru kupujúcim, t. j. osobou, ktorá s predmetným tovarom bude nakladať ako jeho vlastník.

♦ Príklad č. 1:

Dohoda o použití tankovacích kariet, refakturácia PHL

Spoločnosť – platiteľ DPH len v SR – má uzatvorenú zmluvu s nemeckou spoločnosťou, platiteľom DPH v Nemecku, pre ktorú zabezpečuje prepravné služby. Tieto prepravné služby však zabezpečuje prostredníctvom inej slovenskej firmy, ktorá je tiež platiteľ DPH v SR. Súčasťou zmluvy s oboma spoločnosťami je aj dohoda o používaní tankovacích kariet. To znamená, že slovenská firma, ktorá realizuje prepravy, využíva tankovacie karty na tankovanie pohonných látok (ďalej len „PHL“) do svojich áut na území rôznych krajín EÚ i mimo nich. Nemecká spoločnosť pohonné látky vyfakturovala najprv s nemeckou DPH za PHL natankované na území Nemecka a neskôr faktúru opravila tak, že čiastky za PHL boli vyfakturované bez DPH a nemeckou DPH zdanila len spracovateľský poplatok.

Faktúra za tankovanie PHL za apríl je vystavená 10. mája 2016, ale doručená slovenskej spoločnosti bola až 10. júna 2016.

Ako má spoločnosť správne postupovať pri refakturácii takto nakupovaných pohonných látok bez navýšenia cien, aký je správny dátum dodania, kedy je povinnosť vystaviť faktúru pre slovenského dopravcu a v akom daňovom režime?

Predaj PHL je na účely DPH považovaný za dodanie tovaru podľa § 8 ods. 1 písm. a) zákona o DPH. Daňová povinnosť pri predaji PHL vzniká na základe § 19 ods. 1 zákona o DPH, t. j. dňom, ktorým kupujúci nadobudne právo nakladať s týmto tovarom ako vlastník.

S PHL disponuje – používa ich na účely svojho podnikania dopravca, ktorý na základe dokladov z čerpacích staníc si môže uplatňovať právo na vrátenie DPH nakúpenej v Nemecku, resp. v iných členských štátoch na základe žiadosti podľa § 55f zákona o DPH.

Skutočnosť, že v súvislosti s tankovaním PHL je uzatvorená dohoda o použití tankovacích kariet a na základe tejto dohody je zasielaný mesačný prehľad o ich nákupe, nemá vplyv na DPH. Ide o finančné vyrovnanie zúčastnených subjektov. Nemecká spoločnosť preto správne refakturáciu nákupov uviedla bez DPH. Ak je za spracovanie prehľadov – faktúr o čerpaní PHL za kalendárny mesiac dohodnutá odmena, táto predstavuje protihodnotu za službu. Miesto dodania služby – spracovania prehľadov sa určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH, t. j. nachádza sa v štáte príjemcu – slovenskej spoločnosti. Z uvedeného vyplýva, že aj spracovateľský poplatok mal byť bez DPH, pretože osobou povinnou platiť daň je slovenská spoločnosť.

Pri refakturácii čerpaných PHL za kalendárny mesiac faktúra, ktorú vystaví slovenská spoločnosť pre dopravcu, bude bez DPH, nakoľko ide o finančné plnenie, ktoré nie je predmetom DPH.

Obstaranie služby

Podľa § 19 ods. 6 zákona o DPH platiteľovi dane pri obstaraní služby vo svojom mene pre inú osobu podľa § 9 ods. 4 zákona o DPH vrátane obstarania opakovane alebo čiastkovo dodávaných služieb sa služba obstaraná osobou, ktorá koná vo svojom mene pre inú osobu, považuje za dodanú dňom vyhotovenia faktúry, ktorou obstarávateľ požaduje úhradu za obstaranú službu.

Ak faktúra nie je vyhotovená do konca tretieho kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola služba dodaná, daňová povinnosť vzniká posledným dňom tretieho kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola služba dodaná.

Deň dodania služby sa neurčí podľa vyššie uvedeného, ak sa obstará služba s miestom dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH, pri ktorej je povinný platiť daň príjemca služby. Z uvedeného vyplýva, že toto pravidlo sa nepoužije v prípade obstarania služby (jednorazovej, opakovanej alebo čiastkovej) s miestom dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH, pri ktorej je povinný platiť daň príjemca služby so sídlom, miestom podnikania, prevádzkarňou alebo bydliskom v štáte inom, ako je štát obstarávateľa služby. V takomto prípade sa vznik daňovej povinnosti určí podľa § 19 ods. 2 v nadväznosti na ods. 3 zákona o DPH.

O obstaranie služby ide v prípade jej obstarania na základe obchodno-záväzkového vzťahu (napr. komisionárska alebo iná obdobná zmluva) alebo na základe zákona, napr. pri obstaraní služby stravovania

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály