Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Provízia za obstaranie obchodného podielu a nárok na odpočet DPH

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť obstarala obchodný podiel v spoločnosti, v ktorej sa stala akcionárom. Tento obchodný podiel obstarala cez sprostredkovateľa, ktorý si v súvislosti s tým vyfakturoval províziu za obstaranie obchodného podielu vo výške 125 000 € + DPH.

  • Vstupuje sprostredkovateľská provízia bez DPH do obstarávacej ceny podielu a účtuje sa súvahovo cez príslušné účty obchodných podielov?
  • Má firma, ktorá je akcionárom v spoločnosti, kde obstarala obchodný podiel, na plný nárok na odpočet DPH v sume 25 000 €?

V súlade s 39 ods. 1 písm. f) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. sú od dane oslobodené činnosti týkajúce sa cenných papierov a obchodných podielov vrátane sprostredkovania týchto činnosti.

V tejto súvislosti by sme vás chceli upozorniť na rozsudok ESD C-235/00 CSC Financial Services, v ktorom sa uvádza, že „transakciami týkajúcimi sa akcií a iných cenných papierov“ sa rozumejú transakcie na trhu s cennými papiermi a že obchodmi s cennými papiermi sa rozumejú úkony, ktoré menia právnu a finančnú s

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály