Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prierez aktualitami v oblasti DPH na úrovni Európskej únie

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V aktuálnom vydaní nášho časopisu opäť prinášame stručný prierez dianím v oblasti DPH na úrovni EÚ za ostatné mesiace spolu s odkazmi na užitočné linky, prostredníctvom ktorých môžete nahliadnuť do súvisiacich dokumentov zverejnených na internetových stránkach inštitúcií Európskej únie.

Sadzby DPH v jednotlivých členských štátoch EÚ

Európska komisia zverejnila na svojej webovej stránke aktualizovanú verziu dokumentu „Sadzby DPH platné v členských štátoch Európskej únie“. Tento užitočný dokument obsahuje prehľad sadzieb DPH platných k 1. januáru 2015, ako aj historický vývoj sadzieb DPH v jednotlivých členských štátoch EÚ. Uvádza tiež informácie o sadzbách DPH uplatňovaných v rámci EÚ na vybrané druhy tovarov a služieb.

Do správy k sadzbám DPH v členských štátoch EÚ možno nazrieť prostredníctvom:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/how_vat_works/rates/vat_rates_en.pdf

Nové usmernenia Výboru pre DPH

Výbor pre DPH ako poradný orgán Európskej komisie aktualizoval súbor svojich usmernení, ktorý zahŕňa aj záznam zo 101. zasadnutia Výboru.

Vrátenie DPH pri uplatňovaní zjednodušeného režimu jednotného kontaktného miesta – MOSS

Prvé usmernenie, vyplývajúce z uvedeného zasadnutia, sa týka podnikov, ktoré sa prihlásili k zjednodušenému režimu jednotného kontaktného miesta (MOSS).

Ako sme vás informovali v predchádzajúcich vydaniach nášho časopisu, koncept zjednodušeného režimu jednotného kontaktného miesta (MOSS) nadväzuje na zmenu miesta dodania telekomunikačných služieb, služieb televízneho a rozhlasového vysielania a elektronicky poskytovaných služieb nezdaniteľným osobám od 1. januára 2015. Predstavuje zjednodušenie pre poskytovateľov týchto služieb nezdaniteľným osobám vo viacerých členských štátoch EÚ, použitím ktorého odvádzajú DPH v štáte EÚ, v ktorom sú identifikovaní (členský štát identifikácie), t. j. nie sú povinní sa viacnásobne registrovať pre DPH účely v každom členskom štáte zákazníka (členskom štáte spotreby).

Ak podnik v členskom štáte zákazníka dodá služby, ktoré sú pokryté osobitnou úpravou MOSS, a zároveň tu uskutočňuje aj iné zdaniteľné transakcie, z prijatých plnení si pri splnení požadovaných podmienok uplatní odpočítanie dane prostredníctvom daňového priznania podaného v tomto členskom štáte.

Ak však v členskom štáte spotreby dodá len služby pokryté osobitnou úpravou MOSS a uskutoční v súvislosti s uplatňovaním osobitnej úpravy nákupy tovarov alebo služieb v tomto členskom štáte, môže si uplatniť nárok na refundáciu DPH podľa podmienok platných v príslušnom členskom štáte EÚ, v ktorom bola daň zaplatená.

Výbor pre DPH sa jednomyseľne uzniesol, že vo formulári žiadosti o vrátenie DPH má žiadateľ označiť kolónku vyhlásenia, že v období, za ktoré podáva žiadosť o vrátenie dane, nedodal tovar ani službu v členskom štáte vrátenia. Zároveň, za účelom objasnenia tejto osobitnej situácie, môže žiadateľ v prázdnej kolónke toho istého formulára (ak

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály