Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prevod obchodného podielu z hľadiska DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Článok o prevode obchodného podielu spoločníka je zameraný na vysvetlenie, za akých podmienok sa prevod obchodného podielu na iného spoločníka môže uskutočniť a kedy vznikajú účinky takéhoto prevodu. Zároveň objasňuje dopad prevodu na účtovníctvo, ako aj jeho vplyv na DPH.

So súhlasom valného zhromaždenia spoločník môže zmluvou previesť svoj obchodný podiel na iného spoločníka v zmysle § 115 ods. 1 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“), ak spoločenská zmluva neurčuje inak. Zmluvou o prevode obchodného podielu sa neprevádza vklad (a teda sa neprevádzajú majetkové hodnoty vložené spoločníkom do spoločnosti, nakoľko tie už sú vo vlastníctve spoločnosti), ale sa prevádza obchodný podiel, ktorému len zodpovedá určitá výška vkladu do spoločnosti. Ak to spoločenská zmluva pripúšťa, spoločník môže previesť obchodný podiel aj na inú osobu stojacu mimo spoločnosti. Spoločenská zmluva môže pre tento prípad určiť, že pri takomto prevode obchodného podielu na inú osobu sa vyžaduje súhlas valného zhromaždenia.

Prevod obchodného podielu je realizovateľný iba na základe písomnej zmluvy o prevode obchodného podielu (inak je absolútne neplatný), pričom zo zákona podpisy prevodcu aj nadobúdateľa na zmluve musia byť osvedčené. Zmluva o prevode obchodného podielu je podľa § 261 ods. 6 písm. a) Obchodného zákonníka tzv. absolútnym obchodom, t. j. jej režim sa bez ohľadu na to, či jej účastníkmi sú podnikatelia alebo nie, bude riadiť vždy ustanoveniami Obchodného zákonníka.

Z uvedeného dôvodu sa prevod obchodného podielu nemôže v žiadnom prípade uskutočniť darovacou zmluvou ani kúpnou zmluvou podľa zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len „Občiansky zákonník“). Zmluva o prevode obchodného podielu je osobitným zmluvným typom upraveným v § 115 Obchodného zákonníka, a teda prevod obchodného podielu sa nemôže uskutočniť ani kúpnou zmluvou podľa Obchodného zákonníka. Obchodný podiel možno previesť vž

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály