Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Preukazovanie dodania tovaru do iného členského štátu na účely oslobodenia od dane

Dátum: Rubrika: Z praxe

Pri dodaní tovaru z tuzemska do iného členského štátu Európskej únie je platiteľ dane na účely oslobodenia od dane povinný preukázať, že stanovené podmienky oslobodenia od dane boli splnené.

Na základe článku 138 ods. 1 smernice Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH smernica“) sa oslobodzuje od dane dodanie tovaru odoslaného alebo prepraveného do miesta určenia mimo územia členského štátu, ale v rámci Spoločenstva, predávajúcim, nadobúdateľom alebo na ich účet, uskutočnené pre inú zdaniteľnú osobu alebo nezdaniteľnú právnickú osobu konajúcu ako takú v inom členskom štáte, než je členský štát, v ktorom sa odoslanie alebo preprava tovaru začala.

Podľa slovenskej legislatívy sú tieto tzv. „intrakomunitárne dodania“ v rámci členských štátov EÚ oslobodené od DPH na základe ustanovenia § 43 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Podľa ustálenej judikatúry Súdneho dvora EÚ platí, že k uplatneniu oslobodenia dodania tovaru od dane v rámci Spoločenstva dôjde len vtedy, keď právo nakladať s tovarom ako vlastník je prevedené na nadobúdateľa, keď predávajúci preukáže, že tovar bol odoslaný alebo prepravený do iného členského štátu a že v dôsledku jeho odoslania alebo prepravy fyzicky opustil územie členského štátu dodania.

DPH smernica neobsahuje konkrétne ustanovenia v súvislosti s dôkazmi, ktoré sú zdaniteľné osoby povinné predložiť, aby im mohlo byť priznané oslobodenie od DPH. Prináleží členským štátom v súlade s článkom 131 DPH smernice stanoviť podmienky, za akých oslobodia od DPH dodania v rámci Spoločenstva s cieľom zabezpečiť správne a jednoduché uplatnenie týchto oslobodení a zabrániť akémukoľvek podvodu, daňovému úniku alebo prípadnému zneužitiu.

Podmienky oslobodenia dodávky tovaru od dane (§ 43 zákona o DPH):

  • dodávateľ tovaru je osoba registrovaná pre DPH v tuzemsku a má postavenie platiteľa dane,
  • odberateľ tovaru je osobou identifikovanou pre daň v inom členskom štáte a tovar objedná pod svojím identifikačným číslom pre daň prideleným v tomto členskom štáte,
  • tovar sa fyzicky prepraví z tuzemska do iného členského štátu (nie je pritom podstatné, či prepravu tovaru alebo jeho odoslanie vykoná predávajúci alebo kupuj
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály