Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Predmet dane z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Z praxe

Predmetom DPH v SR sú podľa § 2 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) zdaniteľné obchody, ktorými sú dodanie tovaru a služby za protihodnotu v SR zdaniteľnou osobou, nadobudnutie tovaru za protihodnotu v SR z iného členského štátu a dovoz tovaru do SR.

Dodanie tovaru zo SR do tretieho štátu – vývoz tovaru je dodaním tovaru s miestom dodania v SR.

Základné predpoklady pre zdaniteľný obchod

Z hľadiska predmetu dane je podstatné posúdenie subjektu dane na základe vymedzenia v § 3 zákona o DPH. Je to právnická alebo fyzická osoba, ktorá uskutočňuje zdaniteľné plnenie. Predmetom dane sú len také dodania tovarov a služieb, ktoré uskutočňuje zdaniteľná osoba.

Nie je podmienkou, že zdaniteľná osoba musí byť podnikateľom. Zdaniteľná osoba je každá osoba, ktorá nezávisle – samostatne uskutočňuje ekonomickú (hospodársku) činnosť, z ktorej dosahuje príjem. Zamestnanci nie sú zdaniteľnou osobou, pretože vykonávajú činnosť v závislom vzťahu, nie samostatne.

Z hľadiska cieľa je dodanie tovaru alebo dodanie služby predmetom dane vtedy, ak je uskutočnené za protihodnotu, pričom protihodnota nemusí byť vo finančnom vyjadrení. Za určitých okolností sa považuje i bezodplatné dodanie za dodanie za protihodnotu, aby sa tým predišlo obchádzaniu dane – napríklad dodanie tovaru alebo služby podnikateľom na jeho súkromnú spotrebu, alebo spotrebu jeho zamestnancov. Nie však vo všetkých prípadoch, keď zdaniteľná osoba prijme odplatu – finančnú sumu, ide o odplatu za zdaniteľný obchod, ktorý je predmetom DPH.

Hlavným znakom zdaniteľného plnenia (plnenia, ktoré je predmetom DPH) teda je odplatnosť. Odplatou môže byť peňažné, alebo nepeňažné protiplnenie (formou hmotnej veci alebo činnosti) uskutočnené v prospech osoby, ktorá dodala tovar alebo službu. Výnimkou sú špecifické prípady bezodplatných plnení, ktoré sú tiež predmetom dane.

Dodanie tovaru na účely DPH

Tovarom sa na účely DPH podľa § 8 ods. 1 zákona o DPH považuje hmotný majetok, t. j. hnuteľné aj nehnuteľné veci, ako aj elektrina, plyn, voda, teplo, chlad, bankovky a mince, ak sa predávajú na zberateľské účely za inú ako nominálnu hodnotu.

Dodaním tovaru sa na účely DPH rozumie prevod práva nakladať s tovarom ako vlastník. Dodanie tovaru na účely DPH je spájané s ekonomickým a nie s právnym vlastníctvom.

Za dodanie tovaru na účely DPH sa považuje aj dodanie stavby alebo jej časti na základe zmluvy o dielo alebo obdobnej zmluvy. Je však potrebné rozlišovať, kedy dochádza k dodaniu časti stavby (z hľadiska DPH tovaru) a kedy dochádza k dodaniu stavebných prác (z hľadiska DPH služby).

Dodaním tovaru je aj odovzdanie tovaru na základe nájomnej zmluvy, podľa ktorej sa vlastníctvo k predmetu nájmu nadobudne najneskôr pri zaplatení poslednej splátky, t. j. k dodaniu tovaru dochádza, aj keď ešte nedošlo k zmene vlastníctva.

Za dodanie tovaru sa považuje prevod vlastníckeho práva k majetku za odplatu na základe rozhodnutia štátneho orgánu alebo na základe zákona (nútený predaj).

Za dodanie tovaru za odplatu sa považuje aj použitie hmotného majetku na účely nesúvisiace s ekonomickou činnosťou (podnikaním). Ide o prípady, keď tovar, pri obstaraní ktorého mal platiteľ právo na odpočítanie, prevedie (dodá) bezodplatne na svoju súkromnú spotrebu alebo spotrebu svojich zamestnancov.

Na účely DPH je dodaním tovaru za protihodnotu aj premiestnenie tovaru vo vlastníctve platite­ľa do iného členského štátu na účely podnikania. Pri premiestnení vlastného tovaru platiteľa sa nepovažuje toto premiestnenie za dodanie tovaru, ak účel premiestnenia je: inštalácia alebo montáž tovaru, zásielkový predaj tovaru, dodanie na palubách lietadiel, lodí alebo vlakov počas osobnej dopravy na území EÚ, vývoz tovaru do tretích štátov, dodanie tovaru do iného členského štátu, ak dodanie tohto tovaru v členskom štáte, v ktorom sa preprava skončí, bude oslobodené od dane, prepracovanie, spracovanie, opravy fyzicky vykonané pre platiteľa v členskom štáte, v ktorom sa skončí preprava, ak po skončení operácií sa tovar vráti platiteľovi do tuzemska, dočasné použitie tovaru v členskom štáte na účel dodania služieb, dočasné použitie na obdobie nepresahujúce 24 mesiacov na území iného členského štátu, v ktorom by sa dovoz tohto tovaru z tretieho štátu považoval za prepustený do režimu dočasné použitie s úplným oslobodením od dovozného cla, dodanie plynu cez rozvodný systém zemného plynu, dodanie elektriny, tepla a chladu prostredníctvom sietí.

K dodaniu tovaru za protihodnotu v uvedených prípadoch dôjde okamihom, ktorým by prestala platiť niektorá z uvedených podmienok umožňujúca výnimku z dodania tovaru za protihodnotu.

Za dodanie tovaru sa považuje tiež dodanie tovaru prostredníctvom komisionára, i keď dodávaný tovar nie je jeho vlastníctvom. Predaj tovaru na základe komisionárskej zmluvy je považovaný za samostatné dodanie tovaru medzi komitentom a komisionárom, a samostatné dodanie medzi komisionárom a kupujúcim.

Za dodanie tovaru sa považuje aj odovzdanie hnuteľného hmotného majetku pri zmluve s dojednaným právom kúpy prenajatej veci (finančnom lízingu) poskytnutom do iného členského štátu, ak sa v členskom štáte nájomcu považuje prevzatie predmetu nájmu za nadobudnutie tovaru z iného členského štátu, ktoré je predmetom dane.

Finančný lízing v SR je vo všeobecnosti považovaný za dodanie služby, nie je to tak ale vo všetkých členských štátoch (v niektorých je považovaný za dodanie tovaru), na základe čoho by mohlo dôjsť k situácii, že predmet finančného lízingu v rámci rôznych členských štátov by nebol zdanený vôbec alebo bol zdanený dvakrát.

Za dodanie tovaru sa nepovažuje bezodplatné dodanie tovaru na obchodné účely, ak jeho hodnota nepresiahne 17 eur bez DPH za jeden kus, a bezodplatné dodanie obchodných vzoriek.

Dodanie služby na účely DPH

Dodaním služby je podľa § 9 zákona o DPH každé plnenie, ktoré nie je dodaním tovaru, vrátane prevodu práva k nehmotnému majetku, poskytnutia práva k priemyselnému alebo inému duševnému vlastníctvu, poskytnutia práva užívať hmotný majetok, prijatia záväzku zdržať sa konania alebo strpieť konanie alebo stav, služby dodanej na základe poverenia alebo rozhodnutia vydaného štátnym orgánom alebo na základe zákona.

Za dodanie služby za protihodnotu sa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály