Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Predaj tovaru do Maďarska

Dátum: Rubrika: Poradňa

Živnostník, neplatiteľ DPH, predáva tovar do Maďarska. Jeho zákazníkmi sú maďarské fyzické osoby (neplatitelia dane, nepodnikatelia), ako aj maďarské firmy – platitelia dane. Zákon o DPH podľa § 7 neukladá povinnosť registrácie z tohto titulu, ale v minulosti mal živnostník registráciu podľa § 7a (kvôli službám).

Pri predaji tovaru fyzickým nezdaniteľným osobám do Maďarska fakturuje živnostník cenu tovaru bez DPH a túto faktúru nezahŕňa do žiadneho výkazu (ani súhrnného výkazu, ani DPH). Započítava sa však do obratu na účely zákona o DPH (§ 4 zákona o DPH). Je uvedený postup správny?

Pri predaji tovaru maďarským firmám, ktoré sú platiteľmi DPH, živnostník tiež fakturuje cenu tovaru bez DPH a túto faktúru nezahŕňa do žiadneho výkazu (ani súhrnného výkazu, ani DPH). Faktúra sa započítava do obratu na účely zákona o DPH (§ 4 zákona o DPH). Je uvedený postup správny?

Živnostník ešte neprekročil limit pre zásielkový predaj v Maďarsku (cca. 30 000 €), takže miesto dodania je Slovensko. Do tohto obratu pre zásielkový predaj v Maďarsku započítame len tých maďarských odberateľov, ktorí nemajú pridelené maďarské identifikačné číslo pre daň, takže maďarské firmy nie. Keby živnostník prekročil limit pre zásielkový predaj v Maďarsku a bolo by mu pridelené maďarské identifikačné číslo pre DPH, miesto dodania by bola v Maďarsku. Ale v tomto prípade by sa už tento obrat nezapočítaval do obratu na účely slovenského zákona o DPH (§ 4 zákona o DPH). Je uvedený postup správny?

Na účely zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) sa do obratu (§ 4 ods. 7 zákona o DPH) pre povinnú registráciu zahŕňajú príjmy bez dane z dodávaných tovarov v tuzemsku. To znamená, že do obratu sa zahŕňajú príjmy z tovarov dodávaných v tuzemsku. Nie je podstatné, kto je odberateľom tovaru (zdaniteľná osoba alebo nezdaniteľná osoba) a nie je

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály