Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Právo na odpočítanie dane

Dátum: Rubrika: Z praxe

V tomto čísle časopisu prinášame rozsudok Najvyššieho súdu SR vo veci práva na odpočítania dane z pridanej hodnoty. Uvedený rozsudok bol uverejnený v časopise Dane v súdnej praxi č. 1/2017, v ktorom uverejňujeme najzaujímavejšie rozhodnutia Najvyššieho súdu SR a Súdneho dvora EÚ v oblasti daní.

§ 2 ods. 3 a 6, § 29 ods. 4 a 8 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov

§ 49, § 51 ods. 1 písm. a) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty

§ 244 ods. 1, § 246c ods. 1 prvá veta v spojení s § 10 ods. 2, § 246c ods. 1 prvá veta v spojení s § 211 a nasl. Občianskeho súdneho poriadku

§ 491 ods. 1 a 2 zákona č. 162/2015 Z. z. Správneho súdneho poriadku

Odpočítanie dane z pridanej hodnoty nenastáva ex lege, ale je právom platiteľa dane, ktoré právo je spojené s dôkaznou povinnosťou platiteľa dane.

Rozsudok Najvyššieho súdu SR, sp. zn. 8 Sžf 79/2014 z 29. septembra 2016

Skutkový stav:

Krajský súd v B. podľa § 250j ods. 1 Občianskeho súdneho poriadku (ďalej len „OSP“) rozsudkom zamietol žalobu žalobcu o preskúmanie zákonnosti rozhodnutí žalovaného z 15. mája 2012, ktorým žalovaný podľa § 48 ods. 5 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov (ďalej aj len „zákon č. 511/1992 Zb.“) v nadväznosti na § 165 ods. 2 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) potvrdil dodatočný platobný výmer zo 14. decembra 2011, ktorým Daňový úrad B. IV ako správca dane podľa § 44 ods. 6 písm. b) bod 1 zákona č. 511/1992 Zb. vyrubil žalobcovi rozdiel dane z pridanej hodnoty za zdaňovacie obdobie máj 2009 v sume 21 000,70 €.

Krajský súd rozhodnutie odôvodnil tým, že kontrolou predložených dokladov v nadväznosti na záznamy DPH a daňové priznania správca dane zistil, že platiteľ dane J...., s. r. o., si v zdaňovacom období máj 2009 neoprávnene uplatnil odpočítanie dane z pridanej hodnoty 19 % vo výške 21 000,70 € za nákup granitovej dlažby I. triedy v celkovom množstve 315,8 m2 z faktúry č. 2009074 od dodávateľa S&J P..... plus, s. r. o.

Krajský súd za kľúčovú právnu otázku v tomto konaní považoval posúdenie miery zaťaženia žalobcu dôkazným bremenom vyplývajúcim z § 29 ods. 8 zákona č. 511/1992 Zb., keď z vykonaného dokazovania v rámci celého obchodného reťazca tuzemských, ako aj zahraničných spoločností vyplynula nepreukázateľnosť pôvodu obchodovaného tovaru a jeho samotná existencia.

V danom prípade sa daňové (finančné) orgány vecou dôkladne zaoberali, najmä správca dane vykonal rozsiahle dokazovanie, postupoval v súlade so zákonom a pri skúmaní podmienok pre žalobcom uplatnené odpočítanie DPH správne orgány správne zistili skutkový stav a vec aj správne posúdili, keď vyrubili rozdiel DPH za príslušné zdaňovacie obdobie. Po vyhodnotení obchodných prípadov správcom dane sa nepreukázala skutočnosť, že dodávateľ, ktorý je uvedený v predmetných faktúrach aj fakturované zdaniteľné obchody skutočne dodal žalobcovi a zároveň nebolo preukázané, že žalobca deklarované zdaniteľné obchody reálne prijal a následne použil na účely svojej podnikateľskej činnosti. Všetky zistenia správcu dane nasvedčujú tomu, že ide o typický obchodný reťazec, ktorý má všetky znaky karuselového obchodu, čo napokon celkom zreteľne dokazujú aj výsledky dokazovania orgánov činných v trestnom konaní. Napriek rozsiahlemu dokazovaniu sa nepodarilo zistiť pôvod a fyzickú existenciu deklarovaného tovaru v reťazci spoločností FOR D....., s. r. o., – S&J P..... plus, s. r. o., – J....., s. r. o., a v danom prípade nebol preukázaný pôvod a fyzická existencia deklarovaného tovaru ani v reťazci spoločností J....., s. r. o., – R...... Kft (Maďarsko) – B..... s.r.l. (Rumunsko).

Podľa krajského súdu všetko nasvedčuje tomu, že v tomto prípade skutočným účelom bolo iba profitovať na odpočítaní DPH, čo potvrdzujú aj skutočnosti uvedené v uznesení o začatí trestného stíhania a vznesení obvinenia

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály