Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Povinnosti platiteľa pri dodaní tovaru do iného členského štátu

Dátum: Rubrika: Z praxe

Dodanie tovaru z tuzemska do iného členského štátu je vždy spojené s prepravou tovaru. Miesto dodania tovaru sa teda určí podľa § 13 ods. 1 písm. a) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Ak je dodanie tovaru spojené s odoslaním alebo prepravou tovaru, miestom dodania je miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa odoslanie alebo preprava tovaru osobe, ktorej má byť tovar dodaný, začína uskutočňovať.

Miestom dodania tovaru pri dodaní tovaru do iného členského štátu je tuzemsko. Uvedené neplatí v prípade dodania tovaru s inštaláciou alebo montážou vykonanou dodávateľom tovaru alebo na jeho účet, kedy je v zmysle § 13 ods. 1 písm. b) zákona o DPH miestom dodania tovaru miesto, kde je tovar inštalovaný alebo zmontovaný, ďalej v prípade, ak sa odoslanie alebo preprava tovaru začína na území tretieho štátu, kedy sa podľa § 13 ods. 2 zákona o DPH za miesto dodania tovaru dovozcom (§ 69 ods. 8 zákona o DPH) a za miesto prípadných ďalších dodaní tohto tovaru považuje členský štát dovozu a v prípade dodania tovaru formou zásielkového predaja (§ 14 zákona o DPH).

Dodanie tovaru, ktorý je odoslaný alebo prepravený z tuzemska do iného členského štátu predávajúcim alebo nadobúdateľom tovaru alebo na ich účet, je v zmysle § 43 ods. 1 zákona o DPH oslobodené od dane, a to za podmienky, že nadobúdateľom tovaru je osoba identifikovaná pre daň v inom členskom štáte.

Podmienky oslobodenia dodávky tovaru od dane vyplývajúce z ustanovenia § 43 zákona o DPH sú pritom nasledovné:

  • dodávateľ tovaru je osoba registrovaná pre DPH v tuzemsku a má postavenie platiteľa dane,
  • odberateľ tovaru je osobou identifikovanou pre daň v inom členskom štáte a tovar objedná pod svojím identifikačným číslom pre daň prideleným v tomto členskom štáte,
  • tovar sa fyzicky prepraví z tuzemska do iného členského štátu (nie je pritom podstatné, či prepravu tovaru alebo jeho odoslanie vykoná predávajúci alebo kupujúci, alebo iná osoba na ich účet),
  • musí ísť o odplatný obchodný vzťah medzi dodávateľom a odberateľom,
  • o predaji musí byť v zmysle § 82 ods. 1 písm. b) zákona o DPH vyhotovená faktúra, ktorá musí obsahovať údaje podľa § 74 zákona o DPH s uvedením odkazu na § 43 zákona o DPH alebo článok 138 smernice Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“) alebo s uvedením slovnej informácie „dodanie je oslobodené od dane“.

Povinnosť podať súhrnný výkaz

Platiteľ DPH, ktorý v príslušnom zdaňovacom období (kalendárny mesiac) dodal tovar do iného členského štátu oslobodený od dane (§ 43 ods. 1 zákona o DPH), je povinný podať tzv. súhrnný výkaz.

Platiteľ dane sa môže rozhodnúť, že súhrnný výkaz bude podávať za kalendárny štvrťrok, ak hodnota dodávok tovaru (dodanie tovaru do iného členského štátu, premiestnenie tovaru vo svojom vlastníctve do iného členského štátu, dodanie ako prvý odberateľ v trojstrannom obchode) nepresiahne v príslušnom kalendárnom štvrťroku a súčasne v žiadnom z predchádzajúcich štyroch kalendárnych štvrťrokov hodnotu 50 000 eur (hodnota dodaných služieb v tomto prípade nie je rozhodujúca).

Súhrnný výkaz sa podáva elektronickými prostriedkami do 25 dní po skončení obdobia, za ktoré vznikne povinnosť poda

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály