Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Otázky k režimu prenosu daňovej povinnosti v stavebníctve

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Novelou zákona č. 268/2015 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (ďalej len „zákon o DPH“), bol s účinnosťou od 1. januára 2016 zavedený tzv. tuzemský prenos daňovej povinnosti pri dodaní stavebných prác platiteľom dane inému platiteľovi dane, ktorý je zakotvený v § 69 ods. 12 písm. j) zákona o DPH.

Prenos daňovej povinnosti v sek­tore stavebníctvo sa uplatní v prípade, ak sú splnené súčasne všetky tri podmienky:

  1. predmetom dodania sú stavebné práce patriace do sekcie F klasifikácie CPA*) (za stavebnú prácu sa na tento účel považuje dodanie stavebných prác, ktoré patria do sekcie F klasifikácie CPA; dodanie stavby alebo jej časti na základe zmluvy o dielo alebo inej obdobnej zmluvy, ktoré patria do sekcie F klasifikácie CPA; dodanie tovaru s inštaláciou alebo montážou, ak inštalácia alebo montáž je stavebnou prácou, ktorá patrí do sekcie F klasifikácie CPA), sekcia F zahŕňa divízie 41 – 42 – 43 CPA,
  2. miesto dodania tovaru alebo služby je na území Slovenskej republiky,
  3. dodávateľ a odberateľ sú pla­titelia dane v tuzemsku (t. j. sú registrovaní pre daň podľa § 4, § 4b, § 5, § 6 zákona o DPH).

*) Osobitný predpis: Nariadenie komisie (EÚ) č. 1209/2014 z 29. októbra 2014, ktorým sa mení nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 451/2008, ktorým sa zavádza nová štatistická klasifikácia produktov podľa činností (CPA) a ktorým sa zrušuje nariadenie Rady (EHS) č. 3696/93

? Otázka č. 1:

Stavebná firma uplatňujúca osobitný režim daňovej povinnosti

Spoločnosť BC STAV s. r. o. (mesačný platiteľ dane) realizovala pre spoločnosť AB rekonštrukciu administratívnej budovy v Bratislave. Predmetom dodania na základe zmluvy o dielo boli plnenia, ktoré spadajú pod kódy CPA 41 – 43. Dodávateľ využil možnosť dobrovoľnej úpravy režimu zdanenia a od 1. januára 2016 vstúpil do osobitného režimu vzniku daňovej povinnosti na základe prijatia platby podľa § 68d zákona o DPH.

Na vystavenej faktúre za stavebné práce odovzdané na základe preberacieho protokolu je uvedený dátum dodania 29. apríl 2016, dátum vystavenia 2. máj 2016, dátum splatnosti 29. máj 2016. Základ dane 100 000 eur, DPH 20 000 eur, s uvedením slovnej informácie „daň sa uplatňuje na základe prijatia platby“. Faktúra bola uhradená v le­hote splatnosti 20. mája 2016.

  • Ako má postupovať spoločnosť AB v pozícii odberateľa – mesačného platiteľa dane?
  • Kedy vzniká spoločnosti AB nárok na odpočítanie dane, ak táto spoločnosť uplatňuje bežný režim zdanenia, teda neuplatňuje tzv. cash accounting scheme?

Odberateľ si overil na základe IČ DPH dodávateľa, či je v zozname platiteľov DPH uplatňujúcich osobitnú úpravu podľa § 68d zákona o DPH zverejnenom na portáli Finančnej správy. Tento dodávateľ je v zozname platiteľov v osobitnom režime podľa § 68d, a teda jeho daňová povinnosť pri niektorých plneniach vzniká podľa § 68d ods. 4 zákona o DPH až na základe prijatia platby, t. j. momentom prijatia platby za daný tovar alebo službu.

Upozorňujeme, že podľa § 68d ods. 3 zákona o DPH sa osobitná úprava na základe prijatia platby, tzv. cash accounting scheme, vzťahuje na odplatné dodanie tovarov a služieb v tuzemsku (§ 69/1) okrem dodania tovarov a služieb do zahraničia (podľa § 43 a § 47).

Aj keď to priamo zo znenia § 68d nevyplýva, osobitná úprava sa nevzťahuje na:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály