Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Osoby povinné platiť DPH v SR (II.)

Dátum: Rubrika: Aktuálne Zo seriálu: Osoby povinné platiť DPH v SR

Daň z pridanej hodnoty, ktorá je príjmom štátneho rozpočtu v SR, vo väčšine prípadov odvádzajú prostredníctvom daňového priznania platitelia v postavení dodávateľov, v niektorých prípadoch odberatelia. V pokračovaní témy „Osoby povinné platiť DPH v SR“ uvádzame, kedy dochádza k tuzemskému prenosu daňovej povinnosti a k ručeniu za daň.

Tuzemský prenos daňovej povinnosti predstavuje výnimku zo základného pravidla zdaňovania pri vnútroštátnych dodávkach, kedy daň z dodania neplatí dodávateľ, ale táto povinnosť je prenesená na odberateľa. Tuzemské sektorové „samozdanenie“ bolo zavedené za účelom eliminácie daňových podvodov pri obchodoch s vybranými komoditami.

Inštitút ručenia za daň má prispieť k zníženiu daňových únikov v oblasti DPH v SR.

Tuzemský prenos daňovej povinnosti

Komodity, na ktoré sa vzťahuje prenos daňovej povinnosti, sú uvedené v § 69 ods. 10 až 12 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Prenos povinnosti platiť daň na odberateľa v SR sa uplatní v prípade, ak dodávateľ aj odberateľ sú v SR platiteľmi DPH. V týchto prípadoch neodvádza daň dodávateľ, ale osoba, ktorej bol uvedený tovar predaný alebo služba poskytnutá.

Dodávateľ musí na faktúre uviesť slovnú informáciu „prenesenie daňovej povinnosti“.

Ide o prípady:

  • Dodanie zlata vo forme suroviny alebo polotovaru o rýdzosti 325 tisícin alebo vyššej, investičného zlata, ktoré spĺňa definíciu podľa zákona o DPH (§ 67 ods. 1), platiteľom, ktorý využil možnosť zdanenia v zmysle zákona o DPH, služby sprostredkovania dodania zlata a investičného zlata.
  • Dodanie kovového odpadu a kovového šrotu (ide o kovový odpad a šrot z výroby alebo z mechanického opracovania kovov a kovové predmety ďalej už nepoužiteľné vzhľadom na ich zlomenie, rozrezanie, opotrebenie alebo z podobných dôvodov).
  • Prevod emisných kvót a skleníkových plynov podľa zákona č. 414/2012 Z. z. o obchodovaní s emisnými kvótami a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
  • Predaj nehnuteľnosti, pri predaji ktorej sa dodávateľ rozhodne uplatniť zdanenie v zmysle § 38 ods. 1 zákona o DPH (teda ide o dodanie nehnuteľností, pri ktorých prešlo viac ako 5 rokov od ich kolaudácie).
  • Predaj nehnuteľnosti v rámci exekučného konania, konkurzného konania a daňového exekučného konania.
  • Predaj (speňaženie) nehnuteľnosti v rámci výkonu záložného práva a zabezpečovacieho prevodu práva. V prípade speňaženia prevodu vlastníckeho práva k veci v rámci výkonu zabezpečovacieho prevodu práva sa povinnosť platiť DPH prenáša na veriteľa (príjemcu), ak má postavenie platiteľa DPH, ktorého pohľadávka bola zabezpečená, a taktiež na platiteľa dane, ktorý nadobudol právo disponovať s tovarom ako vlastník pri speňažení predmetu zabezpečenia (predaj na dražbe alebo iným spôsobom).
  • Dodanie vybraných poľnohospodárskych plodín, ktoré nie sú bežne určené v nezmenenom stave na konečnú (ľudskú) spotrebu. Ide o tovary spadajúce do kapitoly 10 Spoločného colného sadzobníka (Obilniny) a do kapitoly 12 Spoločného colného sadzobníka (Olejnaté semená a olejnaté plody; rôzne zrná, semená a plody; priemyselné alebo liečivé rastliny; slama a krmoviny). Patrí sem tiež cukrová repa a ryža.

K prenosu daňovej povinnosti dochádza v prípade, ak základ dane vo faktúre za dodanie týchto tovarov je 5 000 eur a viac. Ak základ dane vo faktúre za dodanie tovarov patriacich do kapitol 10 a 12 Spoločného colného sadzobníka je 5 000 eur a viac, osobou povinnou platiť daň je príjemca plnenia, ak dodávateľ a aj kupujúci sú platiteľmi dane z pridanej hodnoty. Ak základ dane vo faktúre za dodanie týchto tovarov je menej ako 5 000 eur, osobou povinnou platiť daň je platiteľ dane – dodávateľ tovaru.

V prípade, že dodávateľ, platiteľ dane, požaduje od kupujúceho, platiteľa dane, platbu pred dodaním tovaru patriaceho do kapitol 10 a 12 Spoločného colného sadzobníka, pri posúdení osoby povinnej platiť daň je rozhodujúci základ dane (bez DPH) dohodnutý za dodanie tovaru.

  • Dodanie kovov patriacich do kapitoly 72 (Železo a oceľ) a položiek kapitoly 7301, 7308 a 7314 Spoločného colného sadzobníka (Predmety zo železa a ocele).
  • Dodanie mobilných telefónov, ktoré sú vyrobené alebo prispôsobené na použitie v spojení s licencovanou sieťou a fungujú na stanovených frekvenciách bez ohľadu na to, či majú alebo nemajú iné využitie, ak základ dane vo faktúre za dodanie mobilných telefónov je 5 000 eur a viac.
  • Dodanie integrovaných obvodov, ako sú mikroprocesory a centrálne spracovateľské jednotky, v stave pred zabudovaním do výrobkov pre konečného spotrebiteľa, ak základ dane vo faktúre za dodanie integrovaných obvodov je 5 000 eur a viac.

Pri zatriedení tovarov do kategórie „mobilný telefón“ a do kategórie „integrovaný obvod“ sa vychádza z prílohy I k nariadeniu Rady (EHS) č. 2658/87 o colnej a štatistickej nomenklatúre a o Spoločnom colnom sadzobníku a Vysvetliviek ku kombinovanej nomenklatúre Európskej únie (2011/C 137/01).

♦ Príklad č. 1:

Dodanie kovového šrotu platiteľom DPH

Platiteľ dane v SR dodal 4. januára 2016 kovový šrot v sume 4 000 eur inému slovenskému platiteľovi dane. Do 15 dní od vzniku daňovej povinnosti (do 19. januára 2016) je dodávateľ povinný vyhotoviť faktúru.

Odberateľ, ktorý je podľa § 69 ods. 12 zákona o DPH povinný platiť daň, uplatní tzv. samozdanenie, t. j. prostredníctvom daňového priznania prizná daň v sume 800 eur zo základu dane 4 000 eur. Túto daň si súčasne môže odpočítať za predpokladu splnenia vecných podmienok (účel použitia) a formálnych podmienok (existencia faktúry).

Dodávateľ dodanie šrotu neuvádza v daňovom priznaní, len v evidencii na účely DPH vedenej podľa § 70 zákona o DPH.

♦ Príklad č. 2:

Výkup kovového šrotu od občanov

Platiteľ DPH v SR kúpil kovový odpad od občanov. Pri nákupe kovového odpadu od nezdaniteľných osôb sa neuplatňuje mechanizmus samozdanenia.

♦ Príklad č. 3:

Predaj emisných kvót

Platiteľ DPH v SR predal inému platiteľovi v SR nevyužité emisné kvóty skleníkových plynov. Ich hodnotu dodávateľ neuvádza v daňovom priznaní.

Kupujúci, ktorý je platiteľom dane, je osobou povinnou platiť daň. Túto priznanú daň si zároveň môže aj odpočítať v rozsahu podľa účelu použitia (§ 49 ods. 2 až 4 zákona o DPH).

♦ Príklad č. 4:

Predaj slnečnicových semien

Platiteľ dane A sa dohodol s platiteľom dane B na dodaní slnečnicových semien v celkovej cene 10 000 eur. Platiteľ dane A prijal 8. januára 2016 platbu na budúce dodanie tohto tovaru vo výške 3 000 eur a 15. januára 2016 vyhotovil faktúru na prijatú platbu.

Vzhľadom na to, že celková cena za dodanie slnečnicových semien predstavuje viac ako 5 000 eur, platiteľ dane A už vo faktúre na prijatie platby neuplatní k cene daň z pridanej hodnoty, pretože osobou povinnou platiť daň je kupujúci, platiteľ dane B.

♦ Príklad č. 5:

Predaj nehnuteľnosti

Platiteľ predáva nehnuteľnosť v SR. Ide o nehnuteľnosť, pri ktorej uplynulo viac ako päť rokov od jej prvej kolaudácie. Predávajúci sa rozhodol, že predaj nehnuteľnosti kupujúcemu – platiteľovi DPH v SR – zdaní podľa § 38 ods. 1 zákona o DPH. Dochádza k preneseniu povinnosti platiť daň na príjemcu plnenia podľa § 69 ods. 12 písm. c) zákona o DPH.

Kúpna zmluva bola uzatvorená 1. apríla 2016. Dňa 29. marca 2016 kupujúci uhradil predávajúcemu zálohu vo výške 10 % z kúpnej ceny. Predávajúci a kupujúci sa dohodli, že dňom podpísania kúpnej zmluvy môže kupujúci nehnuteľnosť užívať.

Kupujúci je povinný priznať a odviesť DPH. Základ dane a príslušnú DPH uvedie v daňovom priznaní v riadkoch 09 a 10 daňového priznania k DPH. Predávajúci tento predaj v daňovom priznaní neuvádza.

Kupujúcemu vzniká daňová povinnosť v marci podľa § 19 ods. 4 zákona o DPH dňom prijatia zálohy predávajúcim, daňová povinnosť vzniká v rozsahu prijatej zálohy (10 %). Z titulu samotného dodania nehnuteľnosti vzniká daňová povinnosť kupujúcemu podľa § 19 ods. 1 zákona o DPH dňom odovzdania nehnuteľnosti do užívania, nakoľko tento deň predchádza dňu zápisu do katastra, vo výške predstavujúcej sumu po vyúčtovaní zálohy (90 % ceny).

V kontrolnom výkaze kupujúci vyplní časť B.1. za marec 2016 a apríl 2016. Predávajúci uvedené skutočnosti neuvádza v kontrolnom výkaze (rovnako ako ani v daňovom priznaní).

Zavedenie tuzemského prenosu daňovej povinnosti v stavebníctve od 1. januára 2016

Prenos daňovej povinnosti podľa § 69 ods. 12 písm. j) zákona o DPH v sektore stavebníctva sa uplatní len v prípade, ak sa dodanie realizuje medzi tuzemskými platiteľmi dane, t. j. dodávateľ aj odberateľ musia byť registrovaní pre daň v SR

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály