Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Osoby povinné platiť daň pri prijatí služby z inej krajiny a registrácia pre DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Pri prijatí, resp. nákupe služby od dodávateľa z inej krajiny je za určitých okolností povinný platiť DPH slovenský odberateľ služby, t. j. prijatú službu si musí samozdaniť. Predmetom tohto článku bude samozdanenie prijatej služby slovenskou zdaniteľnou osobou a možné situácie, rozobraté na prípadovej štúdii fiktívnej spoločnosti.

Povinnosť samozdanenia prijatej služby

V zmysle ust. § 69 ods. 3 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je slovenský odberateľ/príjemca služby povinný službu samozdaniť:

  • pri prijatí služby, ktorej dodávateľom je zahraničná osoba z iného členského štátu EÚ,
  • pri prijatí služby, ktorej dodávateľom je zahraničná osoba z tretieho štátu.

Daná služba je v oboch prípadoch predmetom samozdanenia iba v prípade, že miesto dodania služby sa určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH a je ním SR. Zároveň musia byť splnené podmienky, že:

  • slovenský odberateľ je zdaniteľnou osobou, t. j. vykonáva ekonomickú činnosť bez ohľadu na jej účel alebo výsledky. Presnejšie vymedzenie pojmu „ekonomická činnosť“ definuje § 3 ods. 2 zákona o DPH, môžeme však uviesť, že vo väčšine prípadov sa pod týmto pojmom rozumie podnikateľská činnosť, t. j. slovenský odberateľ je zdaniteľnou osobou, ak je podnikateľským subjektom, pričom nie je podstatné, či je, alebo nie je registrovaný pre DPH,
  • koná v postavení zdaniteľnej osoby, t. j. službu prijal na účely svojej ekonomickej, resp. podnikateľskej činnosti, na základe ktorej dosahuje príjmy. Opačným prípadom je obstaranie služby predovšetkým fyzickou osobou na jej súkromné, t. j. nepodnikateľské účely – v tomto prípade prijímateľ služby nekoná v postavení zdaniteľnej osoby.

Slovenský príjemca služby ju samozdaniť nemusí, ak:

  • miestom dodania služby nie je SR,
  • príjemca služby nie je zdaniteľnou osobou, t. j. je súkromnou osobou, resp. nepodnikateľom, a takáto povinnosť mu nevzniká,
  • je zdaniteľnou osobou, ale nekoná v postavení zdaniteľnej osoby – ide o podnikateľský subjekt, no nakúpenú službu nepoužije na svoju ekonomickú činnosť.

Povinnosti samozdaniť prijatú službu od dodávateľa z inej krajiny má v zmysle spomenutého § 69 ods. 3 zákona o DPH aj právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou a je registrovaná pre DPH v zmysle § 7 zákona o DPH. Táto situácia však nie je predmetom tohto článku.

Registrácia pre DPH v súvislosti so samozdanením služby

Pravidlo uvedené v § 69 ods. 3 zákona o DPH definuje povinnosť samozdanenia prijatej služby, no nespomína povinnosť registrácie slovenského odberateľa pre účely DPH. Povinnosť samozdanenia je teda nezávislá od povinnosti registrácie podnikateľského subjektu, či jej typu. V určitých prípadoch sa teda slovenský odberateľ registrovať nemusí, no napriek tomu je prijatie služby povinný si samozdaniť. V iných prípadoch je povinný sa registrovať ešte pred samotným prijatím služby, ktorú si samozdaní už ako podnikateľský subjekt registrovaný pre DPH.

Slovenský príjemca služby nie je z titulu prijatej služby povinný sa registrovať:

  • pred, pri ani po prijatí služby od dodávateľa z tretej krajiny (teda krajiny, ktorá nepatrí do EÚ) – a to aj v prípade, že je povinný platiť DPH z prijatia služby,
  • pred, pri ani po prijatí služby od dodávateľa z iného členského štátu EÚ, ktorej miesto dodania sa neurčí v zmysle § 15 ods. 1 cit. zákona, t. j. buď sa určí v zmysle osobitných pravidiel uvedených v § 16 zákona o DPH, alebo ide o prípad, keď slovenský príjemca služby nie je zdaniteľnou osobou, konajúcou v postavení zdaniteľnej osoby (a miesto dodania služby sa určí v zmysle § 15 ods. 2 zákona o DPH).

Slovenský príjemca služby je z titulu prijatej služby povinný sa registrovať v zmysle § 7a zákona o DPH:

  • pred prijatím služby od dodávateľa z iného členského štátu, ktorej miestom dodania sa určí v zmysle § 15 ods. 1 zákona o DPH a v zmysle § 69 ods. 3 cit. zákona je povinný platiť DPH. Teda v prípade, ak sú súčasne splnené nasledujúce podmienky:
    • dodávateľ služby má sídlo v inom členskom štáte EÚ, prípadne v ňom má miesto podnikania, prevádzkareň alebo bydlisko,
    • slovenský odberateľ je zdaniteľnou osobou a koná v postavení zdaniteľnej osoby,
    • miesto dodania sa určí v zmysle § 15 ods. 1. zákona o DPH a je ním SR,
    • osobou povinnou platiť DPH je slovenský odberateľ – v zmysle § 69 ods. 3 zákona o DPH.

V prvom spomenutom prípade povinnosť podať daňové priznanie k DPH a zaplatiť DPH neprináša

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály