Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie od DPH pri dovoze tovaru do tuzemska

Dátum: Rubrika: Z praxe

Seriál o oslobodení od dane z pridanej hodnoty pokračuje v tomto čísle časopisu témou oslobodenia od DPH pri dovoze tovaru do tuzemska.

Dovozom tovaru je vstup tovaru z územia tretích štátov na územie Európskej únie. Pri dovoze tovaru do tuzemska sa na daň z pridanej hodnoty vzťahujú ustanovenia colných predpisov. Miestom dovozu tovaru je členský štát, na ktorého území sa tovar nachádza v čase, keď vstupuje na územie Európskej únie. Iba ak má dovážaný tovar pri jeho vstupe na územie Európskej únie postavenie dočasne uskladneného tovaru alebo ak je umiestnený do slobodného colného pásma alebo do slobodného colného skladu, alebo ak je prepustený do colného režimu uskladňovanie v colnom sklade, do colného režimu aktívny zušľachťovací styk, do colného režimu dočasné použitie s úplným oslobodením od dovozného cla alebo do colného režimu vonkajší tranzit, alebo ak je vpustený do teritoriálnych vôd, miestom dovozu je členský štát, v ktorom sa skončia tieto colné opatrenia.

Dovoz tovaru, ktorého miestom dodania je podľa § 18 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) tuzemsko, je v tuzemsku predmetom dane. Platiteľ dane, ktorý sa stáva dlžníkom podľa colných predpisov, je zároveň v zmysle § 69 ods. 8 cit. zákona osobou povinnou platiť daň pri dovoze tovaru. Správcom dane je colný orgán.

Daňová povinnosť pri dovoze tovaru vzniká v zmysle § 21 zákona o DPH v týchto prípadoch:

  • prepustením tovaru do colného režimu voľný obeh,
  • prepustením tovaru do colného režimu aktívny zušľachťovací styk v systéme vrátenia,
  • ukončením colného režimu do­časné použitie s čiastočným os­lobodením od dane,
  • pri späť dovážanom tovare prepustením do colného režimu voľný obeh z colného režimu pasívny zušľachťovací styk,
  • nezákonným dovozom tovaru,
  • odňatím tovaru colnému dohľadu.

Moment vzniku daňovej povinnosti sa viaže na deň prijatia colného vyhlásenia na prepustenie tovaru do príslušného colného režimu alebo na deň, v ktorom colný dlh vznikol iným spôsobom ako prijatím colného vyhlásenia. Splatnosť dane je zhodná so splatnosťou cla podľa colných predpisov.

Základom dane pri dovoze tovaru je tzv. colná hodnota určená na colné účely podľa colných predpisov. Ak nie sú zahrnuté do hodnoty určenej na colné účely, zahŕňajú sa do základu dane pri dovoze tovaru aj:

  • dane, clá a iné platby splatné v zahraničí a splatné pri dovoze tovaru (okrem dane, ktorá sa má vymerať),
  • súvisiace náklady (výdavky), napr. provízia, náklady na balenie, náklady na prepravu a náklady poistenia vzniknuté do prvého miesta určenia v tuzemsku; colné orgány zahŕňajú do základu dane služby prepravy dovážaného tovaru do toho miesta určenia, ktoré je pri dovoze tovaru známe, toto miesto je spravidla uvedené na sprievodnom dokumente (medzinárodnom nákladnom liste) sprevádzajúcom dovážaný tovar.

Do základu dane sa nezahŕňa zľava z ceny tovaru a zľava za skoršiu úhradu ceny tovaru.

Pri späť dovážanom tovare prepustenom do colného režimu voľný obeh z colného režimu pasívny zušľachťovací styk je základom dane hodnota spracovateľských operácií vykonaných v treťom štáte a ostatné súvisiace náklady.

V prípade tovaru prepusteného do colného režimu dočasné použitie s čia

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály