Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Opravné faktúry a opravy základu dane pri obchodovaní s krajinami EÚ vo výkazoch platiteľa DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Pri obchodovaní nastávajú v praxi často situácie, keď je dodávateľ nútený dodatočne znížiť, resp. zvýšiť cenu dodávky, prípadne celú dodávku zrušiť. Predmetom článku je vysvetlenie pravidiel, ako sa uvádzajú opravy pri obchodoch krajín so štátmi EÚ v jednotlivých výkazoch platiteľa DPH, a to v daňovom priznaní k DPH, v kontrolnom výkaze a v súhrnnom výkaze. Na príkladoch si rozoberieme aj opravy dodávok tovaru a služieb do EÚ a rovnako aj opačný prípad – prijaté opravné doklady týkajúce sa nakúpených vstupov a ich uvádzanie vo výkazoch.

Všeobecné vybrané pravidlá

  • spôsob uvedenia obchodu sa líši v závislosti od toho, či ide o dodávku tovaru alebo služby, a rovnako aj od miesta dodania (t. j. zdanenia) dodávky, rovnaké pravidlá platia aj pre príslušné opravy základu dane,
  • v daňovom priznaní k DPH sa uvádzajú iba dodávky s miestom dodania v SR – čo sa týka obchodov s EÚ, ide najmä o dodávky tovaru s oslobodením od DPH podľa § 43 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), dodávky služieb s miestom dodania v SR a rovnako aj samozdanenie nadobudnutého tovaru v SR z EÚ a prijatých služieb s miestom dodania v SR; dodávky služieb s prenosom daňovej povinnosti na zahraničného odberateľa sa v daňovom priznaní k DPH neuvádzajú,
  • v kontrolnom výkaze sa uvádzajú iba doklady podliehajúce DPH v SR – čiže najmä prijaté zahraničné faktúry s povinnosťou samozdanenia v SR, ale aj dodávky služieb do EÚ s miestom dodania v SR a dodávky tovaru do EÚ s miestom dodania v SR,
  • v súhrnnom výkaze sa uvádzajú dodávky s prenosom daňovej povinnosti na zahraničného odberateľa – teda dodávky tovaru s oslobodením od dane (§ 43 ods. 1 zákona o DPH), ako aj dodávky služieb, ktorých miesto dodania je určené podľa základného pravidla (§ 15 ods. 1 zákona o DPH) a nachádza sa v krajine zahraničného odberateľa.

Dodanie tovaru odberateľovi z EÚ s prideleným IČ DPH a oprava základu dane

♦ Príklad č. 1:

Slovenský platiteľ DPH (s mesačným zdaňovacím obdobím) prepravil 20. júna 2016 tovar odberateľovi do Nemecka v hodnote 20 000 eur. Vzhľadom na to, že išlo o odberateľa, ktorý pri objednávaní uviedol svoje platné nemecké IČ DPH (je teda „identifikovaný pre daň“), slovenský dodávateľ dodávku tovaru v zmysle § 43 ods. 1 zákona o DPH oslobodil a fakturoval za cenu bez DPH.

  • Základ DPH 20 000 eur uviedol v daňovom priznaní za jún 2016 v r. 16, ako aj v súhrnnom riadku 15. Aj keď sa povinnosť platiť DPH prenáša na zahraničného odberateľa, stále ide v zmysle § 13 ods. 1 zákona o DPH o dodávku s miestom dodania v SR (miesto, kde sa preprava alebo odoslanie začína uskutočňovať).
  • Dodávku uviedol rovnako aj v súhrnnom výkaze za jún 2016, resp. II. štvrťrok 2016.
  • V kontrolnom výkaze dodávku neuviedol vzhľadom na to, že dodávky tovaru oslobodené od DPH, resp. všetky dodávky s prenosom daňovej povinnosti na zahraničného odberateľa sa v kontrolnom výkaze neuvádzajú.

♦ Príklad č. 2:

Dňa 10. júla 2016 však nemecký odberateľ z príkladu č. 1 vrátil časť tovaru z dôvodu reklamácie. V rovnaký deň vystavil slovenský dodávateľ doklad o oprave základu dane, kde s mínusovým znamienkom uviedol sumu reklamovaného rozdielu v hodnote tovaru, t. j. 1 500 eur.

  • Opravu základu DPH uviedol slovenský dodávateľ v daňovom priznaní k DPH za mesiac júl 2016, t. j. za mesiac, v ktorom bol vyhotovený doklad o oprave základu DPH (§ 25 ods. 3 zákona o DPH). Sumu –1 500 eur uviedol do r. 16 a rovnako aj do súčtového riadku 15.
  • V kontrolnom výkaze sa oprava základu dane ohľadne dodávky tovaru odberateľovi z EÚ – rovnako ako ani pôvodná dodávka – neuvádza.
  • Oprava sa uvádza v súhrnnom výkaze za obdobie, v ktorom bola oprava základu dane oznámená odberateľovi, teda za júl 2016, resp. III. štvrťrok 2016. V súhrnnom výkaze uvedie rozdiel –1 500 eur s uvedením IČ DPH odberateľa, kód sa rovnako ako v prípade pôvodnej dodávky tovaru neuvádza.

Poznámka:
V príklade figuruje slovenský platiteľ DPH s mesačným zdaňovacím obdobím, daňové priznanie k DPH a kontrolný výkaz teda podáva za každý kalendárny mesiac. Obdobie na podávanie súh

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály