Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Opravné faktúry a faktúry opravujúce základ dane v daňovom priznaní k DPH a v kontrolnom výkaze

Dátum: Rubrika: Z praxe

Ciele dvoch základných výkazov platiteľa DPH – daňového priznania k DPH a kontrolného výkazu – sú rozdielne. Z tohto titulu sa často rovnaké dodávky uvádzajú odlišným spôsobom. Predmetom článku bude uvedenie základných pravidiel, rozdielov a súvislostí pre uvádzanie opráv základu dane či opravných faktúr v daňovom priznaní k DPH a v kontrolnom výkaze.

Pojem „faktúra“ na účely DPH upravujú paragrafy 71 až 76 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). V zmysle § 71 ods. 2 zákona o DPH je okrem riadnej faktúry, týkajúcej sa dodávky tovaru či služby, za faktúru považovaný aj „každý doklad alebo oznámenie, ktoré mení pôvodnú faktúru a osobitne a jednoznačne sa na ňu vzťahuje“ – ide teda o opravný doklad, resp. opravnú faktúru.

Dodávateľ vystavuje opravnú faktúru z dôvodov:
      • ak opravuje základ dane,
      • ak neopravuje základ dane, ale vystavuje ju z iných dôvodov – napr. oprava chyby na pôvodnej faktúre.

K oprave základu dane v zmysle zákona o DPH dochádza a dodávateľ je povinný opraviť základ dane:

  • Ak dodávateľ, resp. odberateľ zruší celú dodávku tovaru, príp. len jej časť.
  • Ak dôjde k vráteniu dodávky tovaru, resp. jej časti.
  • Pri znížení ceny tovaru alebo služby po vzniku daňovej povinnosti – ide teda o situáciu, ak dodávateľ zníži cenu už dodaného tovaru dodatočne v niektorom z nasledujúcich zdaňovacích období. V praxi ide najčastejšie o poskytnutie zľavy pri odobratí určitého množstva tovaru, pričom zľava je poskytnutá až dodatočne po skončení dodávok. Ak je však zľava z ceny poskytnutá už v rámci pôvodnej dodávky, táto zľava sa uvedie v riadnej faktúre a je súčasťou základu dane pri pôvodnej dodávke – v takomto prípade nejde o opravu základu dane.
  • Pri zvýšení ceny tovaru alebo služby – najčastejšie môže ísť o dodatočné zvýšenie jednotkovej ceny pri nedodržaní dohodnutého množstva odobratého tovaru.

K oprave základu dane nedochádza a dodávateľ nie je povinný opraviť základ dane:

  • Ak ide o opravu chyby v pôvodnej faktúre (nesprávne uvedená cena, nesprávne fakturované množstvo alebo rozsah, nesprávna sadzba dane, nesprávne uplatnené oslobodenie od dane).
  • Poskytnutie zľavy v čase pôvodného dodania tovaru – zľava tvorí súčasť základu dane.
  • Ak dodávateľ zníži cenu tovaru po vzniku daňovej povinnosti voči odberateľovi – platiteľovi DPH a na tomto postupe sa v zmysle § 25 ods. 6 zákona o DPH obe strany písomne dohodli. Dodávateľ neopravuje základ dane, odberateľ neopravuje odpočítavanú DPH. Dodávateľ sumu zľavy, resp. priznaného bonusu poukáže odberateľovi v sume bez DPH, po splnení podmienok.

V prípade opravy základu dane je dodávateľ povinný vyhotoviť doklad o oprave základu dane do 15 dní od konca kalendárneho mesiaca, v ktorom nastala niektorá zo skutočností podmieňujúca základ dane, a daň opraviť.

V ostatných prípadoch – teda najmä pri oprave chyby v pôvodnej faktúre či poukázaní sumy bonusu na základe dohody v zmysle § 25 ods. 6 zákona o DPH – dodávateľ nie je povinný vystaviť faktúru podľa zákona o DPH, vystavuje však faktúru ako účtovný doklad v zmysle účtovných predpisov.

Opravné faktúry je vo väčšine prípadov povinný správne uviesť v príslušných výkazoch aj dodávateľ (opravujúci pôvodnú faktúru), aj odberateľ (ktorý si fakturovanú DPH pôvodne odpočítal). Uvádzanie opráv v daňovom priznaní k DPH a opravy v kontrolnom výkaze podliehajú samostatným pravidlám.

Oprava základu DPH a iné opravné faktúry v daňovom priznaní k DPH

Pre správne vyhotovenie daňového priznania k DPH je teda podstatné stanoviť, či daná opravná faktúra opravuje základ dane alebo je len opravou chybných údajov a skutočností uvedených v pôvodnom doklade.

Opravná faktúra opravujúca základ DPH

Opravná faktúra opravujúca základ DPH sa na strane dodávateľa uvádza do daňového priznania k DPH za obdobie, v ktorom dodávateľ vyhotovil doklad o oprave základu DPH (§ 25 ods. 3 zákona o DPH). Ako dátum dodania sa na faktúre uvádza dátum vystavenia opravného dokladu. Dodávateľ uvádza opravu základu dane na r. 26 a opravu v sume dane v r. 27, odberateľ uvádza iba opravu sumy odpočítavanej DPH na r. 28 daňového priznania k DPH. Dodatočné daňové priznanie k DPH sa nepodáva.

Rovnako postupuje odberateľ – doklad o oprave základu dane uvedie v daňovom priznaní k DPH za zdaňovacie obdobie, v ktorom dostal doklad o oprave základu dane. Napriek tomu, že zákon o DPH prikazuje [§ 73 písm. e)] dodávateľovi vyhotoviť doklad o oprave základu dane, v praxi môže nastať situácia, keď ju nevyhotoví – odberateľ v takomto prípade uvedie doklad o oprave základu dane v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie, v ktorom uplynulo 30 dní od skutočnosti, ktorá podmieňuje opravu základu dane (napr. dodatočné zníženie ceny či zrušenie dodávky). V daňovom priznaní teda opraví pôvodne odpočítanú DPH vzťahujúcu sa k predmetnej dodávke.

Zákon o DPH stanovuje povinnosť opraviť pôvodne odpočítanú DPH iba v prípade zníženia ceny dodávateľom – teda v prípade, ak si odberateľ v riadnom daňovom priznaní k DPH odpočítal vyššiu sumu, než na akú má z titulu predmetnej dodávky nárok. V opačnom prípade – teda ak sa pôvodne odpočítavaná DPH znižuje – nemá odberateľ „povinnosť“, ale „právo“ odpočítanú DPH opraviť.

Ak ide o opravu základu dane týkajúcu sa tovaru nadobudnutého z iného členského štátu alebo prijatej služby od dodávateľa zo zahraničia (teda dodávky, ktoré slovenský odberateľ samozdaňuje slov

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály