Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie DPH holdingovými spoločnosťami

Rubrika: Z Európskej únie

Dňa 16. júla 2015 vydal Súdny dvor Európskej únie (ďalej len „SD EÚ“ alebo „Súdny dvor“) rozsudok v spojených prípadoch C-108/14 Larentia + Minerva mbH & Co. KG proti Finanzamt Nordenham a C-109/14 Finanzamt HamburgMitte proti Marenave Schiffahrts AG.

Rozsudok sa týka podmienok na odpočítanie dane z prijatých plnení v súvislosti s akvizíciou majetkových účastí holdingovými spoločnosťami. Zaoberá sa tiež podmienkami vytvorenia DPH skupiny a možnosťami domáhať sa priameho účinku smernice v oblasti úpravy skupiny na účely DPH.

Predmet sporu

Spoločnosti Larentia + ­Minerva mbH & Co. KG (ďalej len „Laren­tia + Minerva“) a Marenave ­Schiffahrts AG (ďalej len „Marenave“) sú spoločnosti založené podľa nemeckého práva.

Obe predstavovali tzv. riadiace holdingové spoločnosti, ktoré svojim dcérskym spoločnostiam poskytovali služby za protihodnotu a aktívne sa podieľali na ich každodennej podnikateľskej činnosti.

Spoločnosť Larentia + Minerva poskytovala administratívne a obchodné služby, ktoré sú predmetom DPH. Marenave okrem zdaniteľných manažérskych služieb poskytovala finančné služby oslobodené od DPH bez nároku na odpočítanie dane.

Obe holdingové spoločnosti uplatnili odpočítanie DPH z prijatých plnení v súvislosti so získaním kapitálu za účelom nadobudnutia podielov v dcérskych spoločnostiach. Nemecké daňové úrady však odpočítanie DPH čiastočne neuznali. Dôvodili, že predmetné prijaté plnenia súviseli aj s jednoduchým nadobudnutím a držbou podielov, ktoré nie je možné z hľadiska DPH považovať za ekonomickú činnosť podliehajúcu DPH.

Prejudiciálne otázky

Federálny finančný súd (Bundesfinanzhof) v Nemecku položil SD EÚ prejudiciálne otázky, ktoré sú uvedené nižšie v zjednodušenej forme:

  • Akú metódu má holdingová spoločnosť použiť pri vyčíslení odpočítateľnej DPH z prijatých plnení v súvislosti so získaním kapitálu za účelom nadobudnutia podielov v dcérskych spoločnostiach, ak táto spoločnosť v prospech svojich dcérskych spoločností následne uskutočňuje, tak ako mala od začiatku v úmysle, rôzne zdaniteľné plnenia (dodania)?
  • Môžu byť určité formy podnikania, ktorým vnútroštátne právo nepriznáva právnu subjektivitu, členmi skupiny na účely DPH?
  • Môže sa zdaniteľná osoba domáhať priameho účinku smernice, pokiaľ ide o úpravu vytvorenia skupiny na účely DPH?

Rozsudok

Úplné odpočítanie DPH u tzv. aktívnej holdingovej spoločnosti

Pokiaľ ide o názor Federálneho finančného súdu v Nemecku, že prijaté plnenia v súvislosti s nadobudnutím kapitálu na účely nadobudnutia podielov v dcérskych spoločnostiach by uvedené spoločnosti mali rozvrhnúť medzi ekonomickú a inú ako ekonomickú činnosť, Súdny dvor namieta v nadväznosti na predchádzajúci rozsudok z 27. septembra 2001 vo veci C-16/00 Cibo Participations.

V zmysle uvedeného rozsudku, na ktorý sa Súdny dvor odvoláva, sa nadobudnutie a držba obchodných podielov samé osebe nemajú považovať za ekonomickú činnosť, ktorá je predmetom DPH. Zároveň SD EÚ uvádza, že za

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály