Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie DPH a dôkazné bremeno

Dátum: Rubrika: Z praxe

Neoddeliteľnou súčasťou fungovania mechanizmu dane z pridanej hodnoty je právo na odpočítanie DPH. Toto právo predstavuje základnú zásadu, ktorá je vlastná systému DPH a ktorú v podstate nemožno obmedziť. Uvedená zásada, vyplývajúca zo Smernice 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty, bola transponovaná aj do slovenského zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Na druhej strane však túto zásadu nemožno chápať ako „absolútne právo platiteľa na odpočet DPH“.

Spochybnenie a následné nepriznanie práva na odpočítanie DPH je najčastejším dôvodom daňových dorubov zo strany daňových úradov, predmetom odvolacích konaní a následne súdnych konaní. Posúdením oprávnenosti odpočítania DPH sa v mnohých rozsudkoch zaoberá aj Súdny dvor EÚ.

Právo na odpočítanie DPH podľa slovenského práva

Základnou podmienkou pre uplatnenie odpočtu DPH zo zdaniteľného obchodu je vznik daňovej povinnosti. V tejto súvislosti je však potrebné zdôrazniť, že nepostačuje len samotné uvedenie DPH na faktúre, podstatné je, aby došlo k vzniku daňovej povinnosti v intenciách ustanovenia § 19 zákona o DPH, t. j. z titulu skutočného dodania tovaru alebo dodania služby, pri ktorých podľa zákona daňová povinnosť vzniká.

Táto podmienka teda nie je splnená len pri formálnom uvedení DPH na faktúre za plnenie, ktoré predmetom dane vôbec nie je, alebo za plnenie oslobodené od dane, prípadne za formálne deklarované obchody bez reálneho podkladu. Uvedená podmienka pre odpočítanie DPH vyplýva z § 49 ods. 1 zákona o DPH.

Dôležité tiež je, aby DPH, ktorá predstavuje vznik daňovej povinnosti, bola voči platiteľovi – kupujúcemu aj uplatnená, napr. v prípade tuzemskej dodávky, aby dodávateľ žiadal jej úhradu práve od kupujúceho, nie od inej osoby.

Samotný vznik daňovej povinnosti a uvedenie DPH na faktúre vo väzbe na nárok na odpočítanie DPH u kupujúceho však nestačí, pretože na strane platiteľa ako príjemcu zdaniteľného plnenia musí byť preukázané, že prijaté plnenia obstaral na účely uskutočňovania svojich vlastných zdaniteľných plnení (na účely svojho podnikania). Rozsah dane, ktorá môže byť odpočítaná, závisí od toho, na akú činnosť platiteľa (aký výstup) bude prijaté plnenie použité. Uvedené upravuje ustanovenie § 49 ods. 2 až 4 zákona o DPH.

Okrem uvedených vecných podmienok pre odpočítanie DPH zákon o DPH upravuje v ustanovení § 51 ods. 1 aj formálne preukázanie nároku na odpočítanie DPH dokladom na účely DPH, a to faktúrou, dovozným dokladom alebo uvedením dane v evidencii pre DPH (prípad cezhraničných služieb).

Vplyv rozhodnutí Súdneho dvora EÚ pri aplikácii DPH

Rozhodnutia Súdneho dvora EÚ v oblasti DPH podávajú principiálny výklad zásad uplatňovania tejto dane a národné súdy sú potom pri svojom rozhodovaní viazané stanoviskom Súdneho dvora EÚ v danej alebo obdobnej veci. Posúdením predbežnej otázky poskytuje Súdny dvor EÚ záväznú interpretáciu aplikácie príslušnej komunitárnej právnej normy, v danom prípade smernice k DPH. Súdny dvor EÚ nerozhoduje priamo vo veci, ktorú rieši národný súd, ale len dáva národnému súdu „návod“, ako má aplikovať právo Európskeho spoločenstva v danom konkrétnom prípade.

Prejudicialita vo vzťahu k Súdnemu dvoru EÚ je v SR premietnutá v ust. § 109 zákona č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok v z. n. p. (ďalej len „OSP“). Podľa § 109 ods. 1 písm. c) OSP súd konanie preruší, ak rozhodol, že požiada Súdny dvor EÚ o rozhodnutie o predbežnej otázke podľa medzinárodnej zmluvy (rozumie sa ňou čl. 234 Zmluvy o založení Európskeho spoločenstva).

Komunitárne právo je právom precedentným, preto je prospešné poznať prístup Súdneho dvora EÚ k riešeniu konkrétnych problémov, a to aj v oblasti zákona o DPH platného v SR, prostredníctvom vydaných rozsudkov.

Závery vyplývajúce z ustálenej judikatúry SD EÚ v súvislosti s preukázaním práva na odpočítanie DPH

Z rozsudkov Súdneho dvora EÚ vyplývajú určité zásady, ktoré majú členské štáty uplatňovať pri posudzovaní nárokov na odpočítanie DPH u kupujúceho, t. j. do akej miery je kupujúci zodpovedný za to, že zdaniteľné plnenie fakturované jeho dodávateľom zodpovedá tomu, čo bolo deklarované na faktúre, resp. iných dokladoch v súvislosti s daným obchodom.

  • Plnenie poznačené podvodom

Súdny dvor EÚ vo veci C-354/03 Optigen, C-355/03 Fulcrum Electronics, C-484/03 Bond House Systems uviedol, že každé plnenie sa musí posúdiť samo osebe a povaha plnenia v dodávateľskom reťazci nemôže byť zmenená z dôvodu predchádzajúcich alebo nasledujúcich udalostí.

Plnenia, ktoré nie sú samé osebe poznačené podvodom vo vzťahu k DPH, predstavujú dodávku tovarov uskutočnenú osobou podliehajúcou dani a hospodársku činnosť, ak spĺňajú objektívne kritériá, na ktorých sú tieto pojmy založené. Pritom sa nezohľadňuje úmysel iného subjektu, ktorý je súčasťou rovnakého dodávateľského reťazca. Nemá sa zohľadniť ani prípadná podvodná povahu iného plnenia, o ktorej platiteľ nevedel alebo nemohol vedieť, ak predchádza alebo nasleduje po plnení uskutočnenom týmto platiteľom.

To znamená, že právo platiteľa na odpočítanie DPH nemôže byť ovplyvnené tým, že v dodávateľskom reťazci, ktorého sú jeho plnenia súčasťou, sa nachádza iné plnenie, ktoré predchádza alebo nasleduje po plnení platiteľa a ktoré je bez toho, aby platiteľ vedel alebo mohol vedieť, poznačené podvodom vo vzťahu k DPH.

  • Prijatie opatrenia, aby plnenie nebolo poznačené podvodom

Podľa Súdneho dvora EÚ vo veci C-439/04 Axel Kittel, C-440/04 Recolta Recycling SPRL subjekty, ktoré prijmú všetky opatrenia, ktoré možno dôvodne od nich požadovať na zabezpečenie, aby ich plnenia neboli poznačené podvodom bez ohľadu na to, či ide o podvod vo vzťahu k DPH, alebo iné podvody, musia mať možnosť spoľahnúť sa na zákonnosť týchto plnení bez toho, aby riskovali, že stratia svoje právo na odpočet DPH zaplatenej na vstupe.

Ak sa preukáže, že dodávka je uskutočnená pre platiteľa dane, ktorý vedel alebo musel vedieť, že svojou kúpou sa zúčastňuje na plnení, ktoré je súčasťou podvodu vo vzťahu k DPH, neprináleží mu priznanie práva na odpočet DPH.

  • Zásada zneužívania systému DPH

Podľa názoru Súdneho dvora EÚ vo veci C-255/02Halifax plc prináleží v zásade členským štátom, aby určili podmien

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály