Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie dane z faktúry vystavenej s DPH za dodanie tovaru, pri ktorom sa uplatňuje prenos daňovej povinnosti na príjemcu plnenia

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Dňa 26. apríla 2017 vydal Súdny dvor Európskej únie (ďalej len „SD EÚ“ alebo „Súdny dvor“) rozsudok vo veci C-564/15 Tibor Farkas proti Nemzeti Adó és Vámhivatal Délalföldi Regionális Adó Főigazgatósága (Generálne daňové riaditeľstvo regiónu Délalföld, ktoré je súčasťou Národnej finančnej a colnej správy v Maďarsku).

Súdny dvor sa zaoberal otázkami, či vnútroštátne daňové orgány boli oprávnené zamietnuť platiteľovi právo na odpočítanie dane z faktúry vystavenej s DPH, hoci išlo o transakciu, pri ktorej sa uplatňuje prenos daňovej povinnosti na príjemcu plnenia, a či je v rozpore so zásadou proporcionality, aby v takejto situácii vnútroštátne daňové orgány uložili platiteľovi sankciu zodpovedajúcu 50 % zisteného daňového nedoplatku.

Predmet sporu

Pán Farkas kúpil mobilný hangár v elektronickej dražbe organizovanej daňovými orgánmi. Tento mobilný hangár bol predaný spoločnosťou, ktorá bola daňovým dlžníkom, v konaní o nútenom predaji.

Predávajúci za dotknutý tovar vyhotovil faktúru s DPH. Pán Farkas zaplatil kúpnu cenu určenú na dražbe a uhradil aj DPH uvedenú predávajúcim na vystavenej faktúre. Predávajúci túto daň odviedol maďarskej daňovej správe.

Pán Farkas uplatnil odpočítanie dane uvedenej na faktúre. Príslušný daňový orgán následne preveril žiadosti pána Farkasa o vrátenie DPH uvedenej v jeho daňových priznaniach k DPH za štvrtý štvrťrok 2012. Tento daňový orgán konštatoval, že neboli dodržané pravidlá prenosu daňovej povinnosti na príjemcu plnenia, podľa ktorých bol pán Farkaš povinný platiť DPH pri kúpe predmetného tovaru.

Maďarská daňová správa rozhodnutím určila výšku daňového nedoplatku pána Farkasa (približne 2 400 eur), pričom zamietla jeho žiadosť o vrátenie DPH zaplatenej predávajúcemu a uložila mu pokutu vo výške približne 1 200 eur, t. j. vo výške zodpovedajúcej 50 % dlžnej sumy.

Pán Farkas sa v tejto veci obrátil na vnútroštátny súd.

Prejudiciálne otázky

Vnútroštátny súd sa rozhodol prerušiť konanie a položiť Súdnemu dvoru prejudiciálne otázky:

  • či je v rozpore s ustanoveniami smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“) a zásadami daňovej neutrality a proporcionality, aby bol nadobúdateľ majetku zbavený práva na odpočítanie DPH, ktorú zaplatil bez právneho dôvodu predávajúcemu na základe faktúry vyhotovenej s DPH podľa všeobecných pravidiel, hoci relevantná transakcia spadala do mechanizmu prenesenia daňovej povinnosti na príjemcu plnenia, pričom predávajúci odviedol daň uvedenú na faktúre do štátneho rozpočtu,
  • či je v rozpore so zásadou proporcionality, aby vnútroštátne daňové orgány uložili zdaniteľnej osobe, ktorá nadobudla tovar, na ktorého dodanie sa uplatňuje mechanizmus prenesenia daňovej povinnosti, sankciu vo výške 50 % DPH, ktorú je táto osoba povinná zaplatiť daňovému orgánu, ak tento orgán neutrpel nijakú stratu na daňových príjmoch a nič nenasvedčuje, že došlo k daňovému podvodu.

Rozsudok

Úvodné pripomienky

Na úvod Súdny dvor upozornil, že článok 199 ods. 1 písm. g) smernice o DPH sa má vykladať v tom zmysle, že sa uplatňuje na dodanie nehnuteľného majetku, ktor

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály