Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie dane pri registrácii za platiteľa dane

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť so sídlom v Slovenskej republike dosiahla obrat pre povinnú registráciu DPH, svoje registračné povinnosti si splnila riadne a včas a od 1. apríla 2017 ju správca dane zaregistroval za platiteľa dane z pridanej hodnoty. Ku dňu registrácie eviduje okrem iného majetku aj tlačiareň obstaranú v roku 2016 v cene s DPH 960 eur a notebook obstaraný v roku 2017 v cene s DPH 1 200 eur, t. j. dolimitný majetok.

Má spoločnosť nárok odpočítať si DPH z nákupu drobného hmotného dolimitného majetku, ktorý obstarala v roku 2016 pred registráciou za platiteľa DPH a ktorý účtovala na účte 501 – Spotreba materiálu, resp. z drobného majetku, ktorý obstarala v období od 1. januára 2017 do 1. apríla 2017 a ktorý takisto zaúčtovala vrátane DPH na účet 501 – Spotreba materiálu?

Ak si chce spoločnosť odpočítať daň z tovarov a služieb, ktoré kúpila v tuzemsku pred registráciou za platiteľa dane, je povinná opraviť ňou prijaté faktúry tak, aby spĺňali náležitosti § 51 ods. 1 písm. a) zákona o DPH, t. j. aby obsahovali jej identifikačné číslo pre DPH, tzn. „novoregistrovaného platiteľa dane“?

Odpočítanie dane pri registrácii platiteľa v tuzemsku upravuje § 55 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (ďalej len „zákon o DPH“). Zdaniteľná osoba, ktorá sa stala platiteľom (z otázky vyplýva, že ide o povinnú registráciu za platiteľa dane podľa § 4 zákona o DPH), môže odpočítať daň viažucu sa k tovarom a službám, ktoré nadobudla alebo prijala ako zdaniteľná osoba pred dňom, keď sa stala platiteľom dane, ak tieto prijaté plnenia okrem zásob neboli zahrnuté do daňových výdavkov (podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p.) v kalendárnych rokoch predchádzajúcich kalendárnemu roku, v ktoro

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály