Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Obchodovanie s webovými doménami a odpočítanie DPH pri registrácii za platiteľa DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Webové domény sú v súčasnosti nevyhnutným druhom podnikateľského majetku, s ktorým sa často obchoduje. V nasledujúcej prípadovej štúdii si rozoberieme obchodovanie s doménami ako nehmotným druhom zásob slovenskou spoločnosťou, pričom za zameriame na ich nákupy zo zahraničia a predaje do zahraničia uskutočnené neplatiteľom DPH, ako aj platiteľom DPH. Samostatne sa budeme venovať jednorazovému odpočítaniu DPH pri registrácii za platiteľa DPH.

Modelová spoločnosť Domain, s. r. o., sa zaoberá nákupom a následným predajom webových domén. S doménami teda obchoduje ako s tovarom a jej prevádzkový zisk tvorí rozdiel medzi predajnou a nákupnou cenou konkrétnej domény. Podnikateľskú činnosť začala táto spoločnosť ako neplatiteľ DPH, neskôr sa však zaregistrovala ako platiteľ DPH.

Webové domény nakupuje od súkromných osôb a podnikateľov z tretích krajín, predáva ich súkromným osobám a podnikateľským subjektom z EÚ a z tretích krajín.

Webová doména na účely DPH a na účely účtovníctva

Pojem „webová doména“, resp. presnejšie „doménové meno“ označuje konkrétny a jedinečný alfanumerický reťazec, identifikujúci webový server, na ktorom je umiestnená konkrétna webová stránka. Ide teda o adresu danej webovej stránky. Každá zaregistrovaná doména je jedinečná a v danom okamihu má len jedného vlastníka. Doména je však zároveň samostatným majetkom, a teda môže byť vlastnená bez toho, aby na danej adrese existovala nejaká webová stránka, resp. obsah. Domény sú v súčasnosti často predmetom nákupu a predaja – v závislosti od ich trhovej hodnoty sa odvíja aj trhová cena, ktorá môže byť niekoľkonásobne vyššia, ako prvotný poplatok za jej registráciu jej prvotným vlastníkom.

Webová doména na účely DPH

  • je majetok nehmotnej povahy a v zmysle § 9 zákona o DPH sa na účely dane z pridanej hodnoty považuje za službu. Na nákup a predaj domény sa teda vzťahujú ustanovenia zákona o DPH týkajúce sa služieb, napr. ustanovenia o určení miesta dodania služby, vzniku daňovej povinnosti či samozdanení (pozri v ďalšom texte).

Webová doména na účely účtovníctva

  • je prioritne majetkom, no v účtovníctve podnikateľského subjektu môže byť zachytená rôznymi spôsobmi. Podstatným je účel použitia, resp. plánovaný účel použitia:
    • Ak ide o nákup domény za účelom využitia na propagáciu, a to prostredníctvom vlastnej webovej stránky, podnikateľský subjekt jej nákupom obstaral firemný majetok. V závislosti od ceny a vlastného rozhodnutia ho účtuje na účet 518 – Ostatné služby (obstarávacia cena do 2 400 eur) alebo na účet obstarania nehmotného majetku 041 – Obstaranie dlhodobého nehmotného majetku (obstarávacia cena vyššia ako 2 400 eur).
    • Ak ide o nákup domény za účelom jej využitia na budovanie webového portálu ako podnikateľského projektu s cieľom monetizácie, napr. internetový magazín, fotobanka alebo online kurz, účtuje sa obstarávacie cena domény rovnako na účet 518 – Ostatné služby alebo na účet 041 – Obstaranie dlhodobého nehmotného majetku.
    • Ak ide o nákup domény za účelom jej ďalšieho predaja, môže sa o doméne účtovať ako o tovare, a to aj napriek tomu, že ide o tovar nehmotnej povahy. V zmysle § 17 ods. 9 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len „Postupy účtovania“) sa o tovare účtuje, ak „sa nakupuje za účelom predaja, pričom nakúpený tovar sa zachováva v nezmenenej podobe, nepoužíva sa, neprenajíma a nevykonáva sa na ňom technické zhodnotenie.“ V závislosti od spôsobu účtovania zásob sa obstaranie účtuje na účet 132 – Tovar na sklade a v predajniach (spôsob A) alebo 504 – Predaný tovar (spôsob B).

Účel použitia možno v budúcnosti zmeniť, napr. ak podnikateľský subjekt obstaral doménu za účelom jej následného predaja, no nepodarilo sa mu ju predať a rozhodol sa ju použiť na vlastný podnikateľský projekt, prípadne naopak. V tom prípade je potrebné túto zmenu zachytiť aj v účtovníctve.

♦ Príklad č. 1:

Nákup domény z tretej krajiny za účelom jej predaja (neplatiteľ DPH)

Spoločnosť Domain, s. r. o., nakúpila 10. októbra 2015 balí

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály