Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nezisková organizácia a dane

Dátum: Rubrika: Poradňa

Nezisková organizácia poskytujúca všeobecno-prospešné služby je platiteľom DPH. Poskytuje služby, ktoré sú oslobodené od DPH (vzdelávanie pre úrady práce), ale aj služby, ktoré nie sú oslobodené od DPH (vzdelávanie pre súkromný sektor). Momentálne vykonáva iba činnosť pre súkromný sektor (má na to živnostenské oprávnenie). Ako má správne postupovať pri uplatnení DPH, keď si teraz zakúpila automobil a momentálne má koeficient pre DPH 1,00? Uplatní si celý odpočet DPH z kúpeného automobilu na úver a v prípade zmeny koeficientu v poslednom zdaňovacom období upraví odpočet DPH na základe vzorca uvedeného v prílohe zákona o DPH? Ako bude postupovať v prípade nákladov na hlavnú a zdaňovaciu činnosť?

Predmetom nášho posudzovania nie je skutočnosť, či služby poskytované neziskovou organizáciou sú alebo nie sú oslobodenými vzdelávacími službami podľa § 31 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Pri platiteľoch dane, ktorí dodávajú tovary a služby oslobodené od dane bez práva na odpočet dane (napr. vzdelávacie služby oslobodené podľa § 31 zákona o DPH) a súčasne tovary a služby, ktoré zakladajú právo na odpočet dane, je potrebné, aby všetky plnenia, ktoré obstarávajú na vstupe a ktoré podliehajú DPH, rozdelili do jednej z nasledujúcich troch kategórií:

  1. Plnenia na vstupe použité na dodanie tovarov a služieb oslobodených od dane, ktoré nezakladajú právo na odpočet (najmä tovary a služby oslobodené od dane podľa § 28 až § 42 zákona o DPH vrát
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály