Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Základ dane pri dodaní tovarov a služieb v tuzemsku podľa zákona o DPH

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Zdaniteľné obchody, ktoré sú v tuzemsku v súlade s § 2 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) predmetom dane, podliehajú dani, príp. sú od dane oslobodené. Výpočet daňovej povinnosti v zákonom stanovenej výške, príp. určenie rozsahu uplatnenia oslobodenia od dane sú podmienené definovaním základu dane v súlade so zákonom o DPH.

Zákon o DPH osobitne definuje základ dane pri dodaní tovarov a služieb v tuzemsku, pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu a osobitne základ dane pri dovoze tovaru.

Vymedzenie základu dane

Určenie základu dane pri dodaní tovarov a služieb v tuzemsku definuje § 22 zákona o DPH. Základom dane pri dodaní tovaru alebo služby je všetko, čo tvorí protihodnotu, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať od príjemcu plnenia alebo inej osoby za dodanie tovaru alebo služby, zníženú o daň.

Protihodnota obsahuje aj sumu dane a je to odplata, ktorá môže byť platená v peniazoch, ale aj inou formou, ktorú je možné vyjadriť v peniazoch, napr. v naturáliách. Protihodnotu poskytuje vždy kupujúci, zákazník alebo tretia strana, nie dodávateľ alebo poskytovateľ plnenia. Pojem „protihodnota“ je definovaná v rozsudkoch SD EÚ C-310/11 Grattan plc, C-412/03 Hotel Scandic Gäsabäck AB.

Protihodnota za poskytnutie služieb alebo tovarov môže spočívať v dodaní tovaru alebo služby a na základe tohto predstavovať základ dane v zmysle čl. 73 smernice Rady 2006/112/ES o dani z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“).

Podmienkou je, aby:

  • existovala priama a bezprostredná súvislosť medzi poskytnutými plneniami,
  • sa vzájomné plnenie dalo vyjadriť v peniazoch.

Pri určení základu dane na výpočet dane sa odplata zníži o sumu dane a daň sa vypočíta podľa vzorca, kde v čitateli je cena (odplata) vrátane DPH vynásobená príslušnou sadzbou dane a v menovateli súčet čísla 100 a príslušnej sadzby dane.

Ak je dodanie tovaru alebo služby v tuzemsku:

  • oslobodené od dane alebo
  • ide o dodanie tovarov alebo služieb, pri ktorých je osobou povinnou platiť daň podľa § 69 zákona o DPH príjemca plnenia (odberateľ),

základom dane je suma, ktorú fakturuje dodávateľ odberateľovi a ktorá neobsahuje DPH.

Do základu dane sa zahŕňa aj dotácia alebo príspevok, ktorý dodávateľ prijal alebo má prijať k cene tovaru alebo služby. Dotácie alebo príspevky sú súčasťou základu dane vtedy, ak nie sú platené dodávateľom, ale inou osobou. Dotácie priamo viazané na cenu sú dotácie alebo príspevky, ktoré predstavujú celú alebo časť odplaty za dodanie tovarov alebo služieb, ktoré zaplatila tretia strana dodávateľovi alebo predávajúcemu (C-184/00 Office des produits wallons, C-353/00 Keeping Newcastle Warm Limited).

Kritériá, ktoré charakterizujú dotácie zahrnuté do základu dane podľa judikatúry SD EÚ:

  • dotácia musí byť poskytnutá vo väzbe na konkrétne plnenie (tovary a služby) poskytované príjemcom dotácie, pričom nejde o plnenia uskutočňované voči poskytovateľovi dotácie,
  • musí existovať priama väzba medzi poskytnutým plnením a dotáciou, čo možno preveriť porovnaním ceny daného plnenia s jeho bežnými výrobnými nákladmi, príp. preveriť, či by došlo k zrušeniu, resp. k zníženiu týchto dotácií alebo príspevkov, keby nebolo plnenie poskytované,
  • cena, ktorú je za plnenie povinný zaplatiť kupujúci, musí byť znížená o sumu poskytnutej dotácie,
  • najneskôr v momente uskutočnenia plnenia, ktoré je predmetom dane, musí mať príjemca dotácie nárok na jej vyplatenie,
  • samotná skutočnosť, že dotácia môže ovplyvniť cenu dodávaných tovarov a služieb, nie je postačujúca na to, aby sa táto dotácia stala predmetom dane.

Charakteristickým plnením, pri ktorom príspevok poskytnutý dodávateľom nevstupuje do základu dane, je stravovanie, ktoré poskytuje zamestnávateľ zamestnancom. Pri poskytovaní stravovacích služieb zamestnávateľom jeho zamestnancom nevstupuje do základu dane:

  • príspevok zamestnávateľa, platiteľa dane, platený zamestnancom v sume najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5-12 hodín podľa zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p. (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“), v súčasnosti 55 % zo 4,80 eura, ktorý si môže zamestnávateľ uplatniť vo výdavkoch (nákladoch) na účely dane z príjmov,
  • zamestnávateľ môže prispieť na stravovanie zamestnancovi aj sumou presahujúcou stanovený limit 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5-12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách; suma presahujúca stanovený limit nie je na účely zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. daňovým výdavkom zamestnávateľa,
  • príspevok poskytnutý zo sociál­neho fondu, väčšina zamestnávateľov príspevok na stravovanie zamestnancov zo sociálneho fondu poskytuje napriek tomu, že zo zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v z. n. p. im táto povinnosť nevyplýva.

Základom dane pri poskytnutí služby stravovania je v zmysle § 22 ods. 1 zákona o DPH reálne prijatá protihodnota od zamestnancov. Výkladom určenia základu dane pri poskytnutí služby stravovania sa Súdny dvor EÚ zaoberal v prípade C-412/03 Hotel Scandic Gäsabäck AB3.

♦ Príklad č. 1:

Platiteľ dane poskytuje svojim zamestnancom stravovacie služby vo vlastnej závodnej jedálni. Náklady na jednu stravnú jednotku predstavujú 3,50 eura bez DPH. Na stravovanie poskytuje zamestnávateľ zamestnancom príspevok 0,20 eura zo sociálneho fondu.

Zamestnávateľ, platiteľ dane, má právo na odpočítanie dane z nakúpených tovarov a služieb podľa § 49 – § 51 zákona o DPH.

Pri poskytovaní stravy vlastným zamestnancom určí platiteľ základ dane podľa § 22 zákona o DPH:

Cena poskytnutej stravy bez DPH

3,50 €

Z toho:

príspevok zamestnávateľa (55 %)

1,93 €

príspevok zo sociálneho fondu

0,20 €

základ dane (3,50 – 1,93 – 0,20)

1,37 €

daň 20 % (1,37 x 20)

0,27 €

zamestnanec hradí (1,37 + 0,27)

1,64 €

zamestnávateľ hradí (1,93 + 0,20)

2,13 €

cena poskytnutej stravy s DPH (1,64 + 1,93+ 0,20)

3,77 €

Služba je dodaná dňom poskytnutia stravy. Ak zaplatenie stravných lístkov predchádza momentu poskytnutia stravovacej služby, vzniká daňová povinnosť dňom prijatia platby (§ 19 ods. 4 zákona o DPH). Do daňového priznania uvádza zamestnávateľ základ dane, protihodnotu, ktorú hradí zamestnanec, zníženú o daň (1,37 eura) a tomu prislúchajúcu daň (0,27 eura).

Poznámka:
Ak by bol príspevok platený inou osobou ako zamestnávateľom, musel by sa zahrnúť do základu dane (základ dane sa o hodnotu príspevku plateného inou osobou neznižuje).

V prípade poskytnutia stravovacích služieb zamestnancom bezodplatne sa považuje toto bezodplatné dodanie podľa § 9 ods. 3 zákona o DPH za dodanie služby za protihodnotu, ktoré v plnej miere podlieha dani.

♦ Príklad č. 2:

Zamestnávateľ, platiteľ dane, poskytuje svojim zamestnancom bezodplatne službu stravovania. Stravovacie služby obstaral platiteľ v súlade s § 9 ods. 4 zákona

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály