Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Najvýraznejšie zmeny novely zákona o DPH

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Dňa 1. októbra 2015 schválila Národná rada SR zákon č. 268/2015 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Novela zákona nadobúda účinnosť 1. januára 2016 okrem ustanovenia, ktorým sa zavádza povinnosť osobitného vykazovania zjednodušených faktúr v kontrolnom výkaze, ak suma odpočítanej dane predstavuje 3 000 eur a viac, ktoré nadobúda účinnosť 1. apríla 2016.

Novela zákona o DPH priniesla mnoho zmien. V článku prinášame stručný prehľad najvýraznejších zmien, ku ktorým dôjde na základe novely zákona o DPH.

Osobitný režim uplatňovania DPH na základe prijatia platby

Zámerom zavedenia tejto osobitnej úpravy uplatňovania DPH je snaha štátu poskytnúť pomoc malým a stredným podnikom, ktoré majú problémy zaplatiť daň z pridanej hodnoty príslušnému správcovi dane skôr, ako prijmú platbu od svojich odberateľov.

Podstatou osobitnej úpravy uplatňovania DPH je, že platiteľovi dane (t. j. dodávateľovi), ktorý si zvolil uplatňovanie osobitnej úpravy, vzniká daňová povinnosť z dodania tovarov a služieb až v momente, keď prijme platbu za plnenia od svojho odberateľa (§ 68d ods. 4 zákona o DPH). Oddialenie vzniku daňovej povinnosti u dodávateľa vo väzbe na prijatú platbu od odberateľa zároveň odďaľuje aj vznik práva na odpočítanie dane u odberateľov, a to až do momentu, kedy za tento tovar alebo službu zaplatia (§ 68a ods. 5 zákona o DPH).

Platitelia dane, ktorí môžu využiť osobitnú úpravu uplatňovania DPH na základe platieb

Výhody uplatňovania osobitnej úpravy uplatňovania DPH môže využiť len platiteľ dane registrovaný podľa § 4 zákona o DPH, ktorý spĺňa nasledovné kritériá (§ 68d ods. 1 zákona o DPH):

  • za predchádzajúci kalendárny rok nedosiahol obrat 100 000 eur a odôvodnene predpokladá, že v prebiehajúcom kalendárnom roku nedosiahne obrat 100 000 eur (pôvodne bola navrhovaná hranica obratu 75 000 eur) a
  • na platiteľa nebol vyhlásený konkurz alebo platiteľ nevstúpil do likvidácie.

Platitelia dane, ktorí sa rozhodnú uplatňovať osobitnú úpravu DPH, budú povinní písomne oznámiť túto skutočnosť daňovému úradu, a to najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom osobitnú úpravu začali uplatňovať (§ 68d ods. 2 zákona o DPH). Osobitná úprava uplatňovania DPH sa uplatňuje od prvého dňa zdaňovacieho obdobia (kalendárny mesiac alebo štvrťrok).

Plnenia, na ktoré sa vzťahuje osobitná úprava uplatňovania DPH na základe platieb

Uplatňovanie osobitnej úpravy DPH sa vzťahuje na odplatné dodania tovarov a služieb v tuzemsku, pri ktorých je platiteľ povinný platiť daň podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH okrem dodania tovarov a služieb podľa § 43 a § 47 zákona o DPH (t. j. oslobodenie od dane pri dodaní tovaru z tuzemska do iného členského štátu a oslobodenie od dane pri vývoze tovaru a služieb).

Vznik daňovej povinnosti a uplatnenie práva na odpočítanie dane z tovarov a služieb pri uplatňovaní osobitnej úpravy

Daňová povinnosť pri uplatňovaní osobitnej úpravy vzniká na výstupe dňom prijatia platby za tovar alebo službu, ktoré sú alebo majú byť dodané, a to z prijatej platby (§ 68d ods. 4 zákona o DPH).

Predmetná faktúra musí okrem iného obsahovať aj slovnú informáciu „daň sa uplatňuje na základe prijatia platby“. Nevzťahuje sa na faktúry vystavené podľa § 74 ods. 3 písm. a) až c) zákona o DPH, t. j. zjednodušené faktúry.

UPOZORNENIE
V prípade neuvedenia tejto slovnej informácie na faktúre vzniká daňová povinnosť štandardne dňom dodania tovaru alebo služby. Platiteľ dane (dodávateľ) nesmie opraviť pôvodnú faktúru doplnením tejto slovnej informácie, ide o ochranu odberateľa, aby vedel správne určiť vznik nároku na odpočítanie dane.

Právo odpočítať daň z tovarov a služieb, ktorú voči platiteľovi v osobitnej úprave uplatňovania DPH uplatnil iný platiteľ, vzniká až dňom zaplatenia za tovar alebo službu platiteľom v osobitnom režime (§ 68d ods. 5 zákona o DPH).

Ak platiteľ dane zaplatí len časť protihodnoty za tovar alebo službu, právo odpočítať daň vznikne pomerne podľa výšky sumy, ktorú zaplatil. Pri osobitnej

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály