Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Informácia o spôsobe opravy chyby s kódom 4001 v zaslanom „Dodatočnom kontrolnom výkaze“

Dátum: Rubrika: Z praxe

Podľa § 78a ods. 9 zákona o DPH platiteľ podá dodatočný kontrolný výkaz (ďalej len „dodatočný KV“), ak po uplynutí lehoty na podanie kontrolného výkazu zistí, že údaje v kontrolnom výkaze, ktorý zaslal, sú neúplné alebo nesprávne. V dodatočnom KV uvádza len doplnené alebo opravené údaje.

Spôsob vykonania opráv v dodatočnom KV upravuje Poučenie na vyplnenie kontrolného výkazu k DPH zverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 11/2013 str. 19 – 21.

Táto informácia sa vzťahuje len na prípad, ak platiteľ v dodatočnom KV urobil chybu s označením (s kódom) 4001 – Neexistuje transakcia na zrušenie.

Ak správca dane zistí, že zaslaný dodatočný KV obsahuje nedostatky, zašle platiteľovi písomnú výzvu na odstránenie nedostatkov v podanom dodatočnom KV. V takomto prípade správca dane spolu s výzvou na odstránenie nedostatkov v podanom dodatočnom KV zasiela platiteľovi aj dve prílohy „Protokol o chybách“ a „Sumárny protokol o chybách“, na základe ktorých môže platiteľ zistiť, v ktorej transakcii urobil chybu. Platiteľ je povinný do 5 pracovných dní od doručenia výzvy odstrániť nedostatky podaného dodatočného KV.

Chyba s označením 4001 – Neexistuje transakcia na zrušenie znamená, že platiteľ v dodatočnom KV uviedol transakcie na zrušenie s kódom opravy 1, ale v predchádzajúcich platných kontrolných výkazoch platiteľa sa transakcie s uvedenými údajmi nenachádzajú. Môže ísť o prípady, že v podanom

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály