Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Fakturácia kolkov a DPH

Dátum: Rubrika: Poradňa

Geodetická spoločnosť vypracuje pre klienta geodetický plán (ďalej len „GP“). Pri jeho spracovaní obstará kolky, ktoré sú potrebné pre kataster ako poplatok na overenie GP katastrom. Po overení GP katastrom klient predloží GP spolu s kúpnou zmluvou na zápis do katastra.

  • Môžeme považovať kolky obstarané v mene klienta, keďže je to poplatok za overenie GP katastrom, ako oslobodené plnenie bez DPH a takto ho aj fakturovať? Vypracovanie fakturujeme ako službu s DPH.
  • Máme v kontrolnom výkaze vykazovať celý fakturovaný základ, napr. 620 eur (t. j. 600 eur vypracovanie GP + 20 eur dodanie kolkov ) a DPH 120 eur, alebo len základ dane vo výške 600 eur za vypracovanie GP + DPH 120 eur?

Podľa § 22 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je základom dane pri dodaní tovaru alebo služby všetko, čo tvorí protihodnotu, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať od príjemcu plnenia alebo inej osoby za dodanie tovaru alebo služby, zníženú o daň. Do základu dane sa zahŕňa aj dotácia alebo príspevok, ktorý dodávateľ prijal alebo má prijať k cene tovaru alebo služby.

Po

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály