Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

DPH a dohoda o pracovnej činnosti

Rubrika: Poradňa

Sme správcovská firma, ktorá spravuje obytné domy, a sme platiteľmi DPH. Spravujeme aj spoločenstvá vlastníkov bytov, z ktorými máme uzatvorenú mandátnu zmluvu. Niektoré činnosti si vykonáva spoločenstvo samé (napr. technickú činnosť), ale niektoré činnosti vykonávame za nich (napr. mzdové povinnosti, ekonomické činnosti – činnosti dohodnuté v mandátnej zmluve). Na základe dohody o pracovnej činnosti máme zazmluvnené napr. upratovačky bytového domu, ktoré si vyberá spoločenstvo vlastníkov bytov, to kontroluje harmonogram prác a určuje odmenu.

Dohodu uzatvárame ako zamestnávateľ: Spoločenstvo vlastníkov v zastúpení SBYT, s. r. o.

Na základe tejto dohody prihlásime zamestnanca do Sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne, odvedieme poistné odvody, zaplatíme daň z príjmu, zašleme mesačný výkaz – prehľad a pod. Následne jeho celú mzdu na základe nami vystavenej faktúry prefakturujeme na objekt Dodávateľ SBYT, s. r. o.

Odberateľom je spoločenstvo vlastníkov. Ako správca si účtujeme (máme príjem) iba za spracovanie mzdy, kde uvedieme DPH, ktorú aj odvedieme. Na celú mzdu, ktorú prefakturujeme spoločenstvu, uvádzame ešte aj DPH (20 %).

Napríklad pri dohode o pracovnej činnosti uzatvorenej so starobným dôchodcom vo výške 382,40 eur/brutto predstavujú odvody do Sociálnej poisťovne 15,29 eur (4 %), daň z príjmu 69,75 eur (19 %). Dohodár dostane v čistom 297,36 eur. Odvody zamestnávateľa do Sociálnej poisťovne sú vo výške 75,69 eur. Mzdu dohodára prefakturujeme spoločenstvu vlastníkov bytov takto: 382,40 eur (hrubá mzda) + 75,69 eur (odvody za zamestnávateľa) = 458,09 eur + daň 20 % = 549,71 eur. Spoločenstvo vlastníkov bytov zaplatí sumu 549,71 eur. Účtovne je to zaúčtované na prechodovú položku s nulovou hodnotou.

  • Treba hrubý príjem a všetky odvody (do Sociálnej poisťovne, zdravotnej poisťovne) a daň z príjmu zaťažovať ešte 20 % DPH pri prefakturovaní na spoločenstvo vlastníkov bytov? Robíme na základe požiadaviek spoločenstva v jeho mene a na jeho účet.

Na účely zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) predmetom dane je:

  • dodanie tovaru za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby,
  • dodanie služby za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdanite
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály