Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dodanie tovaru pri obchodovaní v rámci EÚ

Dátum: Rubrika: Z praxe

Definovanie miesta zdaniteľného obchodu je dôležité pri cezhraničných transakciách realizovaných medzi členskými štátmi Európskych spoločenstiev, ale aj mimo nich. Prostredníctvom miesta zdaniteľného obchodu sa určuje krajina, v ktorej je daň z pridanej hodnoty splatná.

Vymedzenie pojmu „dodanie tovaru“

Dodaním tovaru podľa ustanovenia § 8 ods. 1 písm. a) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je prevod práva nakladať s hmotným majetkom ako vlastník, ak uvedený zákon neustanovuje inak, pričom na tieto účely sa hmotným majetkom chápu hnuteľné a nehnuteľné veci, ako aj elektrina, plyn, voda, teplo, chlad a podobné nehmotné veci a bankovky a mince, ak sa predávajú na zberateľské účely za inú cenu, ako je ich nominálna hodnota, alebo za inú cenu, ako je prepočet ich nominálnej hodnoty na eurá referenčným výmenným kurzom určeným a vyhláseným Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska v deň predchádzajúci dňu predaja bankoviek a mincí.

Dodaním tovaru je na uvedené účely však aj dodanie stavby alebo jej časti na základe zmluvy o dielo alebo inej obdobnej zmluvy, ako aj prevod vlastníckeho práva k hmotnému majetku za náhradu alebo protihodnotu na základe rozhodnutia vydaného štátnym orgánom alebo na základe zákona.

Za dodanie tovaru treba považovať na účely DPH aj odovzdanie tovaru na základe nájomnej zmluvy, podľa ktorej sa vlastníctvo k predmetu nájomnej zmluvy nadobudne najneskôr pri zaplatení poslednej splátky, ako aj ďalšie špecifické prípady ustanovené v rámci § 8 ods. 3, ods. 4 a ods. 7 zákona o DPH.

Miesto dodania tovaru spojeného s prepravou alebo odoslaním

Ak je dodanie tovaru spojené s odoslaním alebo prepravou tovaru, miestom dodania tovaru je miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa odoslanie alebo preprava tovaru osobe, ktorej má byť tovar dodaný, začína uskutočňovať.

V nadväznosti na určenie miesta dodania tovaru je dôležité v prípade dodania tovaru do iného členského štátu rozlišovať, komu sa dodávka tovaru realizuje.

  • Ak sa dodanie tovaru uskutočňuje pre osobu identifikovanú pre daň v inom členskom štáte, potom je dodanie tovaru oslobodené od dane.
  • Ak sa uskutočňuje pre osoby, ktoré nie sú identifikované pre daň v inom členskom štáte, je potrebné rozlišovať, kto zabezpečuje prepravu alebo odoslanie tovaru, aby bolo možné identifikovať znaky zásielkového predaja. Zároveň je potrebné si uvedomiť špecifické úpravy dodania tovaru podliehajúceho spotrebnej dani a dodania nových dopravných prostriedkov do iného členského štátu.

Postup uvedený v zmysle § 13 ods. 1 písm. a) zákona o DPH sa však neaplikuje v prípadoch:

  • ak je dodanie tovaru spojené s inštaláciou alebo montážou dodávateľom alebo na jeho účet,
  • ak sa odoslanie alebo preprava tovaru začína na území tretieho štátu,
  • zásielkového predaja.

♦ Príklad č. 1:

Slovenský platiteľ dane z pridanej hodnoty dodáva tovar podnikateľovi do Českej republiky, ktorý si tento tovar objednal pod identifikačným číslom pre daň prideleným v ČR. Tovar sa prepravuje z tuzemska do Českej republiky.

Keďže si český podnikateľ objednal tovar pod identifikačným číslom pre daň prideleným v ČR, dodanie tovaru je z hľadiska slovenského dodá­vate­ľa oslobodené od dane (pozri § 43 zákona o DPH) a daň z tejto dodávky vysporiada český odberateľ zdanením nadobudnutia tovaru v Českej republike.

♦ Príklad č. 2:

Slovenský platiteľ dane z pridanej hodnoty dodáva tovar občanovi – súkromnej osobe do Rakúska. Tovar sa prepravuje z tuzemska do Rakúska. Nejde o zásielkový obchod.

Z dôvodu, že rakúsky odberateľ si neobjednal tovar pod identifikačným číslom pre daň prideleným v Rakúsku, dodanie tovaru nebude oslobodené od DPH podľa § 43 zákona o DPH. Miestom dodania tovaru je tuzemsko, t. z. keďže je dodanie tovaru spojené s odoslaním alebo prepravou tovaru, miestom dodania tovaru je miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa odoslanie alebo preprava tovaru osobe, ktorej má byť tovar dodaný, začína uskutočňovať, t. j. v SR. Dodávku tohto tovaru treba zdaniť slovenskou DPH.

Miesto dodania tovaru bez jeho prepravy alebo odoslania

Miestom dodania tovaru v zmysle ustanovenia § 13 ods. 1 písm. c) zákona o DPH, ak je dodanie tovaru realizované bez odoslania alebo prepravy, je miesto, kde sa tovar nachádza v čase, kedy sa jeho dodanie uskutočňuje.

♦ Príklad č. 3:

Český podnikateľ si objednal u rakúskeho podnikateľa tovar. Rakúsky podnikateľ tento tovar kúpil u slovenského podnikateľa. Tovar ostal na území Slovenskej republiky v skladoch slovenského dodávateľa, kde si ho prišiel prevziať český podnikateľ identifikovaný pre daň v Českej republike.

Miestom dodania tovaru pre rakúskeho podnikateľa je tuzemsko a tovar sa dodáva s 20 % sadzbou dane z pridanej hodnoty. Miestom dodania tovaru pre českého podnikateľa rakúskym podnikateľom je rovnako tuzemsko, teda miesto, kde sa začína preprava tovaru. Nakoľko miestom dodania tovaru rakúskym podnikateľom pre českého podnikateľa je tuzemsko, rakúsky podnikateľ je povinný registrovať sa na Daňovom úrade Bratislava I, nakoľko začína vykonávať činnosť, ktorá je predmetom dane v tuzemsku.

Miesto dodania tovaru spojené s inštaláciou alebo montážou

Odlišne sa miesto dodania tovaru posudzuje v prípade, ak je dodanie tovaru spojené s inštaláciou alebo montážou dodávateľom alebo na jeho účet. V takomto prípade je miesto dodania tovaru upravené ako miesto, kde je tovar inštalovaný alebo zmontovaný.

V prípade dodania tovaru s inštaláciou alebo montážou do tuzemska zahraničnou osobou dochádza v závislosti od toho, komu sa dodanie tovaru uskutočňuje, buď k prenosu daňovej povinnosti na prijímateľa dodávky, ak je ním zdaniteľná osoba, alebo k registračnej povinnosti zahraničného podnikateľa v tuzemsku, ak tovar s inštaláciou alebo montážou dodáva do tuzemska osobám, ktoré nie sú zdaniteľnou osobou.

♦ Príklad č. 4:

Poľský podnikateľ, ktorý nie je na Slovensku identifikovaný pre daň, dodáva po častiach technologickú linku slovenskej obchodnej spoločnosti, pričom dodanie uvedenej linky si vyžaduje na Slovensku zároveň jej montáž

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály