Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dodanie tovaru do Chorvátska

Dátum: Rubrika: Poradňa

Naša spoločnosť je platiteľom DPH a je registrovaná na Slovensku. Zaoberá sa predajom tieniacej techniky, ak zákazník požaduje, tak zrealizujeme aj montáž. Ako máme postupovať z hľadiska zákona o DPH v nasledujúcich prípadoch:

  1. Slovenská firma, platiteľ DPH na Slovensku, si kúpi od našej spoločnosti tovar, ale požaduje, aby bol tento tovar dopravený do Chorvátska. Naša spoločnosť prepraví tovar na vlastnom firemnom aute do Chorvátska. Cenu prepravy započíta priamo do ceny tovaru (t. j. preprava nefiguruje na faktúre ako samostatná položka). Preprava tovaru sa začína na Slovensku a končí v Chorvátsku. Má byť faktúra vystavená so slovenskou DPH?
  2. Slovenská firma, platiteľ DPH na Slovensku, si objedná od našej firmy tovar ‒ markízu, ktorú požaduje aj namontovať v Chorvátsku. Máme vystaviť faktúru pre slovenského zákazníka za dodanie tovaru s montážou v Chorvátsku so slovenskou DPH?
  3. Ako by sme postupovali v prípade, ak by v prípadoch uvedený v otázkach 1 a 2 vystupovala ako odberateľ slovenská domácnosť, t. j. nešlo by o platiteľa DPH?

Odpoveď na otázku č. 1

V danom prípade slovenská spoločnosť dodáva tovar. Predmetom dane je aj dodanie tovaru za protihodnotu v tuzemsku. Podľa § 13 ods. 1 písm. a) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) vyplýva, že miestom dodania tovaru, ak je dodanie tovaru spojené s odoslaním alebo prepravou tovaru, je miesto, kde sa to

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály