Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dodanie tovaru a služieb v zmysle komunitárneho práva (II.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Dodanie tovaru a služieb v zmysle komunitárneho práva

V minulom čísle časopisu sme priniesli prvú časť článku, ktorý sa venuje téme dodania tovaru a služieb v zmysle komunitárneho práva. Ďalšie rozhodnutia SD EÚ uverejňujeme v tomto čísle časopisu.

Zásada daňovej neutrality – rovnaké zaobchádzanie pri poskytovaní služieb (vec C-430/04)

Posudzovaný problém:

Môže sa platiteľ DPH, ktorý je v konkurenčnom vzťahu s organizáciou verejného práva a ktorý namieta nezákonnosť toho, že predmetná verejnoprávna organizácia nie je zdaňovaná alebo podlieha veľmi nízkemu zdaneniu, odvolávať na to, že táto organizácia má byť považovaná za osobu podliehajúcu dani?

Konštatovanie SD EÚ:

Smernica zabezpečuje dodržiavanie zásady daňovej neutrality, ktorá okrem iného vylučuje, aby bolo z hľadiska DPH odlišne zaobchádzané s poskytovaním podobných služieb, ktoré si navzájom konkurujú. Toto ustanovenie zohľadňuje situáciu, v ktorej sa verejnoprospešné organizácie ako subjekty verejného práva zúčastňujú a ktorých sa môžu zúčastniť aj osoby v režime súkromného práva. Tak je zakotvená výnimka z pravidla nezdaňovania organizácií verejného práva.

Ak by teda nezdanenie predmetnej činnosti malo za následok narušenie voľnej súťaže, prevádzkovanie krematória obcou by malo byť zdanené. Na posúdenie hospodárskych okolností odôvodňujúcich prípadnú výnimku z pravidla nezdaňovania organizácií verejného práva je príslušný vnútroštátny súd.

Záver:

Zásada daňovej neutrality vylučuje, aby z hľadiska DPH bolo odlišne zaobchádzané s poskytovaním podobných služieb, ktoré si navzájom konkurujú.

Systém podpory predaja [v spojených veciach C-53/09 a C-55/09 Loyalty Management UK Ltd (ďalej len „LMUK“) a Baxi Group Ltd]

Prejudiciálne otázky:

Ak

  1. zdaniteľná osoba uskutočňuje pro­gram na podporu predaja organizovaný reklamnou a marketingovou spoločnosťou, na základe ktorého sa klientom zdaniteľnej osoby vydávajú „body“ v súvislosti s nákupom tovaru u zdaniteľnej osoby;
  2. klienti využívajú body na bezplatné získanie bonusových produktov od reklamnej a marketingovej spoločnosti;
  3. zdaniteľná osoba sa s uvedenou spoločnosťou dohodla, že jej za bonusové produkty zaplatí maloobchodnú cenu.

Ako sa má uplatňovať DPH, pokiaľ ide o platby, ktoré zdaniteľná osoba uhrádza druhej spoločnosti?

Majú sa uvedené platby považovať:

  1. výlučne ako protihodnota za poskytnutie služieb druhou spoločnosťou zdaniteľnej osobe;
  2. výlučne ako protihodnota od tretej strany za dodanie tovaru druhou spoločnosťou klientom;
  3. ako protihodnota čiastočne za poskytnutie služieb druhou spoločnosťou platiteľovi dane a čiastočne za dodanie tovaru druhou spoločnosťou klientom alebo
  4. ako protihodnota tak za poskytnutie reklamných a marketingových služieb, ako aj za odovzdanie tovaru druhou spoločnosťou zdaniteľnej osobe?

Konštatovanie SD EÚ:

Podstatou prejudiciálnych otázok je, či:

  • treba platby, ktoré vykonal prevádzkovateľ daného programu v prospech poskytovateľov prémie, ktorí dodávajú klientom bonusové produkty, považovať vo veci C-53/09 za protiplnenie tretej osoby za dodávku tovaru daným klientom alebo prípadne poskytovanie služieb poskytovateľov prémie uvedeným klientom, alebo za protiplnenie za poskytnutie služieb vykonané týmito poskytovateľmi prémie v prospech prevádzkovateľa daného programu,
  • treba platby, ktoré vykonal sponzor v prospech prevádzkovateľa daného programu, ktorý dodáva klientom bonusové produkty, považovať vo veci C-55/09 za protiplnenie tretej osoby za dodávku tovaru vykonanú prevádzkovateľom tohto programu daným klientom alebo prípadne za protiplnenie za poskytovanie služieb vykonané prevádzkovateľom v prospech uvedeného sponzora.

Vo veci C-53/09 spoločnosť LMUK tvrdí, že platby, ktoré vykonala v prospech poskytovateľov prémie, predstavovali protiplnenie za služby, ktoré jej títo poskytovatelia zabezpečili. Uvedenými službami boli rôzne zmluvné plnenia zahŕňajúce záväzok poskytovateľov prémie dodať klientom tovar alebo služby bezodplatne alebo za zníženú cenu.

Vo veci C-55/09 spoločno

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály