Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňová kontrola zameraná na DPH (III.)

Rubrika: Aktuálne Zo seriálu: Daňová kontrola zameraná na DPH

V tomto čísle časopisu prinášame tretiu časť seriálu o daňovej kontrole a jej dôsledkoch. Na základe daňovej kontroly, pokiaľ jej výsledok nie je „bez nálezu“, vydá správca dane rozhodnutie o vyrubení dane.

Vyrubovacie konanie, tak ako samotný proces daňovej kontroly, je upravené zákonom č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“). Vyrubovacie konanie je ukončené vydaním rozhodnutia, proti ktorému sa môže platiteľ odvolať, teda môže využiť riadny opravný prostriedok.

V príspevku uvádzame, aké náležitosti musí mať odvolanie, kedy a ako musí byť podané, aby nedošlo k zastaveniu odvolacieho procesu skôr, ako sa začne o samotnom odvolaní rozhodovať.

Vyrubovacie konanie

Po daňovej kontrole, ktorou správca dane zistí rozdiel vo vlastnej daňovej povinnosti alebo v nadmernom odpočte, zašle platiteľovi protokol s výzvou na vyjadrenie podľa § 68 ods. 1 daňového poriadku. Nasledujúci deň po dni doručenia protokolu z daňovej kontroly sa začína vyrubovacie konanie. V prípade, ak bola daň určená podľa pomôcok, vyrubovacie konanie sa začína nasledujúci deň po dni doručenia protokolu o určení dane podľa pomôcok s výzvou.

Vyrubovacie konanie končí dňom doručenia rozhodnutia platiteľovi, prípadne jeho zástupcovi.

Vyrubovacie konanie nezačne, ak sa výzva podľa § 46 ods. 8 daňového poriadku nezasiela, t. j. vtedy, keď sa daňovou kontrolou nezistí rozdiel v sume priznanej dane alebo v nadmernom odpočte (kontrola „bez nálezu“).

Vyrubovacie konanie sa nezačne ani v prípade, ak daňový subjekt neumožní vykonanie daňovej kontroly, v dôsledku čoho mu zanikne nárok na vrátenie nadmerného odpočtu.

V prípade, ak počas daňovej kontroly dôjde k zmene miestnej príslušnosti platiteľa, vyrubovacie konanie vykoná a rozhodnutie vo vyrubovacom konaní vydá ten správca dane, ktorý začal daňovú kontrolu.

Správca dane vydá rozhodnutie v lehote do 15 dní od uplynutia lehoty na vyjadrenie sa k protokolu v prípadoch, ak platiteľ:

  • sa písomne vzdal práva na vyjadrenie sa k zisteniam v protokole,
  • nemá pripomienky k protokolu,
  • nevyjadrí sa k zisteniam v lehote určenej správcom dane vo výzve, t. j. nevyjadrí sa vôbec, resp. sa vyjadrí po lehote určenej správcom dane vo výzve (správca dane o tom spíše úradný záznam).

Ak platiteľ predloží pripomienky a dôkazy v lehote určenej správcom dane vo výzve, správca dane vydá rozhodnutie do 15 dní odo dňa spísania poslednej zápisnice s platiteľom alebo odo dňa spísania úradného záznamu. Daňový poriadok nestanovuje lehotu na vykonanie vyrubovacieho konania, jeho dĺžka závisí od rozsahu a opodstatnenosti pripomienok platiteľa a dôkazov.

Dokazovanie vo vyrubovacom konaní

Ak platiteľ predloží pripomienky a dôkazy v lehote určenej správcom dane vo výzve, dohodne so správcom dane deň prerokovania pripomienok a dôkazov ním predložených. Ak sa nedohodnú, určí deň ich prerokovania správca dane. Zákon nestanovuje, akou formou má byť dohodnutý deň prerokovania pripomienok, t. j. či ústne alebo písomne.

Pri dohode o dni prerokovania pripomienok, ako aj pri určovaní dňa prerokovania pripomienok správca dane prihliada na to, či je potrebné ďalšie dokazovanie.

  • Ak po predložení pripomienok platiteľom nebude potrebné vykonať ďalšie dokazovanie, následne po ich predložení sa dohodne deň prerokovania pripomienok.
  • Ak sa nedohodne, určí ho správca dane.

Správca dane spíše s platiteľom zápisnicu o ústnom pojednávaní, ktorej predmetom bude prerokovanie pripomienok a dôkazov. Ak sa daňový subjekt alebo jeho zástupca nezúčastní na prerokovaní pripomienok a dôkazov, správca dane spíše o tejto skutočnosti úradný záznam.

V prípade, že po predložení pripomienok je potrebné ďalšie dokazovanie, rozsah dokazovania vo vyrubovacom konaní zváži správca dane na základe predložených pripomienok a dôkazov. Dôkazy, ktoré boli vykonané počas daňovej kontroly, správca dane už vo vyrubovacom konaní nevykonáva.

Správca dane je povinný aj v priebehu vyrubovacieho konania postupovať v súčinnosti s daňovým subjektom – o priebehu a výsledkoch dokazovania spíše s platiteľom zápisnicu podľa § 19 daňového poriadku, a to aj opakovane. Po ukončení dokazovania spíše s platiteľom poslednú zápisnicu o ústnom pojednávaní, ktorej predmetom bude prerokovanie pripomienok a dôkazov.

V poslednej zápisnici sú vyhodnotené všetky dôkazy, t. j. dôkazy získané počas daňovej kontroly, ako aj dôkazy získané vo vyrubovacom konaní. V prípade neúčasti platiteľa alebo zástupcu na ústnom pojednávaní vyhotoví správca dane úradný záznam a v zákonnej lehote vydá rozhodnutie.

Vydanie rozhodnutia vo vyrubovacom konaní

Správca dane vydá vo vyrubovacom konaní rozhodnutie podľa § 68 ods. 5 daňového poriadku, ak zistí rozdiel oproti sume vlastnej daňovej povinnosti uvedenej v daňovom priznaní.

Podľa § 68 ods. 6 daňového poriadku vydá správca dane rozhodnutie, ak zistí rozdiel v sume nadmerného odpočtu, t. j. zistí, že platiteľ má nárok na nižšiu sumu nadmerného odpočtu, ako deklaroval v daňovom priznaní.

Rozhodnutie podľa § 68 ods. 5 a 6 daňového poriadku správca dane vydá v prípade, keď sa vo vyrubovacom konaní zistí, že platiteľ nemá nárok na deklarovaný nadmerný odpočet a vznikla mu daňová povinnosť.

Rozhodnutie

Podľa § 63 daňového poriadku všeobecne platí, že správca dane rozhodnutím buď priznáva právo, alebo ukladá povinnosť. Príkladom rozhodnutia ukladajúceho povinnosť je rozhodnutie, ktorým správca dane vyrubí daňovému subjektu daň. V tomto rozhodnutí zároveň určí povinnosť zaplatiť vyrubenú daň a lehotu jej splatnosti.

Aby rozhodnutie nadobudlo pre adresáta právne účinky, musí spĺňať zákonom predpísané náležitosti, ktoré sú v zmysle § 63 daňového poriadku nasledovné:

  • musí vychádzať zo stavu veci zisteného v daňovom konaní,
  • musí obsahovať zákonom predpísané náležitosti (formálne a obsahové),
  • musí byť vydané príslušným orgánom,

Príslušným orgánom sa rozumie vecne príslušný správca dane. Miestna príslušnosť nemusí byť pri rozhodovaní vždy dodržaná z dôvodu, že daňový poriadok ustanovuje, napr. že daňovú kontrolu môže vykonať správca dane aj u daňového subjektu, ktorý patrí do miestnej príslušnosti iného správcu dane. V tomto prípade tento správca dane vydá aj rozhodnutie vo vyrubovacom konaní, tzn. rozhodnutie vydá správca dane, ktorý nie je miestne príslušný.

  • musí byť doručené podľa daňového poriadku.

V časti pred výrokom rozhodnutia sú uvedené všetky právne predpisy, na základe ktorých sa rozhodovalo. Ide o kompetenčné zákony, ktoré upravujú právomoc a pôsobnosť orgánov štátnej správy v obla

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály