Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Časový účinok opravy faktúr na uplatnenie práva na odpočítanie DPH

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor EÚ vydal 15. októbra 2016 zaujímavý rozsudok k predbežnej otázke týkajúcej sa možnosti uplatniť odpočítanie DPH v prípade, že chýbajúca náležitosť faktúry bola doplnená až v neskoršom období, a to rozsudok C-518/14 Senatex GmbH proti Finanzamt Hannover-Nord.

Predmet sporu

Spoločnosť Senatex GmbH (ďalej len „Senatex“) prevádzkuje veľkoobchod s textilom. Vo svojich daňových priznaniach podaných za jednotlivé zdaňovacie obdobia v rokoch 2008 až 2011 si uplatnila odpočítanie DPH na vstupe na základe vyúčtovaní provízií pre obchodných zástupcov, ako aj faktúr vystavených reklamnou agentúrou.

Nemecký správca dane vykonal v roku 2013 daňovú kontrolu, počas ktorej zamietol spoločnosti Senatex odpočítanie tejto DPH. Podľa jeho názoru vyúčtovania ani faktúry reklamnej agentúry nemožno považovať za riadne faktúry v zmysle nemeckej legislatívy, keďže tieto (a ani ich prílohy) neobsahovali daňové číslo ani identifikačné číslo pre DPH príjemcu. Navyše tieto doklady neobsahovali odkaz na žiaden iný dokument, z ktorého by bolo možné tento údaj vyvodiť.

Spoločnosť Senatex v priebehu daňovej kontroly opravila vyúčtovania za roky 2009 až 2011 a chýbajúce daňové číslo a identifikačné číslo pre DPH doplnila. Rovnako boli opravené aj faktúry vystavené reklamnou agentúrou za toto obdobie. Vyúčtovania a faktúry za rok 2008 boli opravené až v priebehu roka 2014.

Napriek tomu správca dane spoločnosti Senatex dorubil DPH s odôvodnením, že podmienky na uplatnenie práva na odpočítanie DPH boli splnené až v tom období, v ktorom došlo k oprave faktúr, t. j. v roku 2013, resp. 2014.

Predmetom sporu bola teda otázka, či oprava povinnej náležitosti faktúry (konkrétne identifikačného čísla pre DPH) má spätný účinok, a teda či

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály