Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Automobily nakúpené v rámci EÚ a ich predaj v SR

Dátum: Rubrika: Z praxe

Podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je automobil považovaný za tovar. Dodaním tovaru, teda aj automobilu je podľa § 8 ods. 1 písm. a) zákona o DPH prevod práva nakladať s hmotným majetkom ako vlastník, t. j. nadobudnutie dispozičného práva.

Na účely DPH je konkrétnejšia špecifikácia automobilu uvedená len v súvislosti s definíciou dopravných prostriedkov a je vyjadrená v ustanovení § 11 ods. 11 zákona o DPH. Dopravným prostriedkom sa okrem iného rozumie aj pozemné motorové vozidlo so zdvihovým objemom motora väčším ako 48 cm3 alebo s výkonom väčším ako 7,2 kW určené na prepravu osôb a nákladov.

Pri predaji automobilov môže byť použitý „bežný režim“ zdaňovania, pri ktorom je zdanená predajná cena, alebo „osobitný režim“ v prípade predaja ojazdených automobilov, pri ktorom dochádza len k zdaneniu marže.

Obchodovanie s používanými automobilmi v rámci EÚ

Pri kúpe alebo predaji už používaných osobných automobilov z jedného členského štátu do iného členského štátu je nevyhnutné rozlišovať osobné automobily, ktoré sú „novými dopravnými prostriedkami“, a osobné automobily, ktoré nie sú novými dopravnými prostriedkami – sú to ojazdené osobné automobily.

Pre nové dopravné prostriedky je v rámci EÚ stanovený osobitný spôsob uplatňovania dane, platí teda rovnaký postup vo všetkých členských štátoch. Nové dopravné prostriedky sú také, ktoré už síce boli používané, ale spĺňajú stanovené dve kritériá. V prípade automobilov je to najazdenie najviac 6 000 km alebo čas uplynutý od prvého zaradenia do prevádzky do 6 mesiacov.

Nadobudnutie nového dopravného prostriedku v SR z iného členského štátu

V rámci EÚ sa v zmysle spoločných pravidiel zakotvených v smernici Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“) uplatňuje výnimka zo všeobecných pravidiel zdaňovania – platí, že nové dopravné prostriedky sa vždy zdaňujú v štáte určenia (spotreby).

Zákon o DPH v ustanovení § 11 ods. 11 a 12 vymedzuje, čo sa na účely DPH rozumie dopravným prostriedkom a za akých podmienok spĺňa dopravný prostriedok definíciu nového dopravného prostriedku.

V prípade pozemného motorového vozidla (zdvihový objem motora viac ako 48 cm3 alebo s výkonom väčším ako 7,2 kW a je určené na prepravu osôb alebo nákladov) ide o nový dopravný prostriedok vtedy, ak nemá na­jazdených viac ako 6 000 km alebo v čase jeho dodania neuplynulo 6 mesiacov od jeho prvého uvedenia do prevádzky.

Predmet DPH – nadobudnutie nového dopravného prostriedku v SR

Z ustanovenia § 11 ods. 3 zákona o DPH vyplýva, že predmetom dane je nadobudnutie nového dopravného prostriedku za protihodnotu v tuzemsku z iného členského štátu, pričom nezáleží na tom, kto (aká osoba, či je to podnikateľ, rozpočtová organizácia alebo občan) je nadobúdateľom a nezáleží na hodnote. Nadobúdateľ je povinný zdaniť nadobudnutie sadzbou dane 20 % platnou v SR.

Uvedené sa však týka tých prípadov, keď sú splnené kritériá určené zákonom pre nový dopravný prostriedok podľa § 11 ods. 12 zákona o DPH a tento je prepravený predávajúcim alebo kupujúcim do SR.

Vznik daňovej povinnosti pri nadobudnutí nového dopravného prostriedku

Osoba, ktorá je registrovaná pre daň podľa § 4 až § 7a zákona o DPH

Daňová povinnosť vznikne pri nadobudnutí nového dopravného prostriedku v zmysle § 20 ods. 1 zákona o DPH, t. j.:

  • 15. deň kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, kedy sa uskutočnilo nadobudnutie, alebo
  • dňom vyhotovenia faktúry, ak bola vyhotovená pred 15. dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, kedy sa uskutočnilo nadobudnutie tovaru.

Daňové priznanie podá osoba registrovaná podľa § 4 až § 6 zákona o DPH do 25 dní po skončení zdaňovacieho obdobia, v ktorom vznikla daňová povinnosť z nadobudnutia.

Osoba registrovaná podľa § 7, alebo § 7a zákona o DPH podá daňové priznanie do 25 dní po skončení kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikla daňová povinnosť z nadobudnutia, v tej istej lehote je povinnosť daň zaplatiť.

Osoba, ktorá nie je registrovaná podľa § 4 až § 7a zákona o DPH

Daňová povinnosť vzniká dňom nadobudnutia nového dopravného prostriedku na základe § 20 ods. 3 zákona o DPH.

Kupujúci, ktorý nie je osobou registrovanou pre DPH (napr. občan), je povinný odviesť daň do Štátneho rozpočtu v SR, v súvislosti s tým má povinnosť (napriek tomu, že nemá žiadnu registráciu) podať daňové priznanie, a to v skrátenej lehote – do 7 dní od nadobudnutia nového dopravného prostriedku (§ 78 ods. 4 zákona). V rovnakej lehote je povinný vypočítanú daň aj zaplatiť na účet daňového úradu.

Ak dodávateľ požaduje platbu v cudzej mene, kupujúci – nadobúdateľ je povinný vypočítať daň v eurách podľa § 26 zákona o DPH. Kupujúci vyznačí dôvod podania daňového priznania na jeho prvej strane (iná osoba povinná podať daňové priznanie podľa § 78 ods. 3 a 4 zákona o DPH).

Darovanie nového dopravného prostriedku z členského štátu nie je predmetom dane

  • nie je to dodanie za protihodnotu, darovanie sa neuvádza ani do daňového priznania.

Vydanie evidenčného čísla motorového vozidla osobám, ktoré nie sú registrované pre DPH, je podmienené preukázaním zaplatenia DPH. Osoby, ktoré sú registrované pre daň, sa pri vydávaní evidenčného čísla preukážu osvedčením o registrácii.

Každá osoba, ktorá nadobudne nový dopravný prostriedok z iného členského štátu, je povinná k daňovému priznaniu priložiť aj úradne overenú kópiu dokladu o kúpe nového dopravného prostriedku na základe § 78 ods. 5 zákona o DPH, prípadne na požiadanie aj ďalšie informácie.

Podľa § 76 ods. 3 zákona o DPH je každá osoba, ktorá nadobudne nový dopravný prostriedok z iného členského štátu, povinná uchovávať faktúry o kúpe po dobu 10 rokov nasledujúcich po roku, v ktorom došlo ku kúpe.

Následný predaj nadobudnutého nového dopravného prostriedku nezdaniteľnou osobou kupujúcemu v SR nie je predmetom DPH podľa § 2 ods. 1 zákona o DPH, pretože dodanie je realizované nezdaniteľnou osobou.

♦ Príklad č. 1:

Občan zo SR si zakúpil 28. júna 2017 u českého predajcu motorové vozidlo, ktoré malo najazdených 10 000 km a dobu od prvého uvedenia do prevádzky 5 mesiacov. Vozidlo si prepravil sám do SR.

Predajca uskutočnil dodanie nového dopravného prostriedku oslobodené od dane (intrakomunitárne dodanie), preto je povinný vyhotoviť pre kupujúceho faktúru, z ktorej vyplýva, že ide o oslobodené dodanie a z akého titulu.

Kupujúci postupuje v zmysle § 26, § 20 ods. 3 zákona o DPH a podá daňové priznanie do 5. júla 2017 (do 7 dní od nadobudnutia), v uvedenej lehote vypočítanú výšku DPH odvedie na účet daňového úradu.

Ak by sa uvedený občan rozhodol vozidlo predať inému občanovi v SR napríklad v decembri 2017, nemá povinnosti z hľadis

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály