Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Automobil ako použitý tovar a nový dopravný prostriedok

Dátum: Rubrika: Z praxe

Nákup a predaj automobilov u platiteľov DPH, pre ktorých je táto činnosť predmetom podnikania, ale aj u platiteľov, pre ktorých je to činnosť náhodná, môže podliehať „bežnému režimu zdanenia“, alebo za určitých podmienok „osobitnému režimu zdanenia“.

Osobitný režim pri ojazdených automobiloch

Základom dane pri predaji ojazdených automobilov u obchodníkov je rozdiel medzi predajnou a kúpnou cenou, t. j. zdanená je len marža obchodníka.

Automobil ako tovar

Podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je automobil považovaný za tovar. Dodaním tovaru, teda aj automobilu, je podľa § 8 ods. 1 písm. a) zákona o DPH prevod práva nakladať s hmotným majetkom ako vlastník, t. j. nadobudnutie dispozičného práva.

Predmetom DPH sú podľa § 2 ods. 1 zákona o DPH obchodné transakcie týkajúce sa dodania tovaru v tuzemsku, nadobudnutia tovaru v tuzemsku z iných členských štátov EÚ a dovozu tovaru z tretích štátov.

Na účely DPH je konkrétnejšia špecifikácia automobilu uvedená len v súvislosti s definíciou dopravných prostriedkov vyjadrená v ustanovení § 11 ods. 11 zákona o DPH. Dopravným prostriedkom sa okrem iného rozumie aj pozemné motorové vozidlo so zdvihovým objemom motora väčším ako 48 cm3 alebo s výkonom väčším ako 7,2 kW určené na prepravu osôb a nákladov.

Osobitná úprava zdaňovania pri použitom tovare

Osobitná úprava zdaňovania, ktorú možno aplikovať aj na predaj použitého tovaru, t. j. tiež na ojazdené automobily, nie však na nové dopravné prostriedky, je založená na zdanení „marže“ resp. „prirážky“, t. j. kladného rozdielu medzi predajnou cenou a kúpnou cenou.

Vo všeobecnosti platitelia ­dane nakupujúci a predávajúci tovary si môžu uplatniť odpočítanie dane v súlade so zákonom o DPH, ak sú tieto tovary určené na účely podnikania.

Ak platitelia DPH kúpia tovary určené na ďalší predaj od nezdaniteľných osôb alebo od obchodníkov, ktorí postupujú podľa osobitnej úpravy, alebo od osoby identifikovanej pre daň v tuzemsku, alebo v inom členskom štáte, ktorá dodáva tovar oslobodený od dane podľa § 42 zákona o DPH alebo obdobného ustanovenia v zákone platnom v inom členskom štáte, nemôžu si uplatniť odpočítanie dane. Na druhej strane ani neuplatňujú daň z celej predajnej ceny, ale zdaňujú len nimi pridanú hodnotu na príslušnom predajnom stupni, teda svoju prirážku.

Platitelia dane obchodujúci s tovarmi, pri ktorých možno použiť osobitnú úpravu zdaňovania v zmysle § 66 zákona o DPH, sa môžu rozhodnúť o použití bežného mechanizmu uplatňovania dane pri týchto tovaroch. V prípade použitia osobitnej úpravy uplatňovania dane sú platitelia dane povinní dodržiavať podmienky stanovené v ustanovení § 66 zákona o DPH.

Na účely ustanovenia § 66 zákon o DPH definuje jednotlivé druhy tovarov, pri ktorých je možné uplatniť postup podľa osobitnej úpravy. Osobitnej úprave uplatňovania dane v zmysle tohto ustanovenia podliehajú okrem iného aj použité tovary, t. j. tiež ojazdené automobily.

Použitým tovarom na účely uplatňovania osobitnej úpravy v zmysle § 66 zákona o DPH sa rozumie hnuteľný hmotný majetok, ktorý je vhodný na ďalšie použitie v nezmenenom stave alebo po oprave.

Podľa ustanovenia § 66 ods. 1 písm. e) zákona o DPH predajom použitého tovaru je aj odovzdanie použitého tovaru nájomcovi na základe nájomnej zmluvy s dojednaným právom kúpy prenajatej veci, pri ktorom bez zbytočného odkladu po ukončení doby nájmu má prejsť vlastnícke právo k predmetu nájmu z prenajímateľa na nájomcu.

Osobitnú úpravu uplatňovania dane pri použitom tovare nie je možné použiť:

  • pri kúpe použitého tovaru od platiteľa dane v prípade, ak táto osoba uplatnila voči obchodníkovi daň;
  • pri kúpe použitého tovaru z iného členského štátu od osoby identifikovanej pre daň, ak táto osoba použila bežný režim, t. j. dodala použitý tovar s oslobodením od dane podľa obdobného ustanovenia, ako je § 43 zákona o DPH;
  • pri dovoze použitého tovaru – v prípade dovozu použitého tovaru nemá obchodník možnosť rozhodnúť sa pre osobitnú úpravu, nakoľko to vyplýva z ustanovenia § 66 ods. 5 zákona o DPH, pri predaji použitého tovaru bude obchodník postupovať podľa bežného režimu uplatňovania dane.

V ustanovení § 66 ods. 1 písm. d) zákona o DPH je stanovené, že obchodníkom je zdaniteľná osoba, ktorá v rámci svojho podnikania kupuje, nadobúda v tuzemsku z iného členského štátu alebo dováža za účelom ďalšieho predaja použitý tovar.

Osobitnú úpravu zdaňovania ziskovej prirážky uplatňuje platiteľ dane, ktorý koná vo svojom mene a na svoj účet, alebo vo svojom mene a na účet inej osoby. Osobitnú úpravu zdaňovania nemôže použiť obchodník, ktorý koná v mene a na účet inej osoby, t. j. koná ako sprostredkovateľ predaja medzi predávajúcim a kupujúcim.

Ak obchodník predáva tovary podliehajúce osobitnej úprave vo svojom mene na účet inej osoby na základe komisionárskej alebo inej obdobnej zmluvy, v takomto prípade platí, že obchodník takéto tovary sám kúpil a ďalej sám predal.

Ak si obchodník premiestni tovar podliehajúci osobitnej úprave, ktorý bol nakúpený v inom členskom štáte podľa osobitnej úpravy, do SR, takéto premiestnenie sa podľa § 66 ods. 14 zákona o DPH nepovažuje v tuzemsku za nadobudnutie tovaru v zmysle § 11 zákona o DPH.

Uplatňovanie osobitnej úpravy

Aby mohla byť použitá osobitná úpravu podľa ustanovenia § 66 zákona o DPH, je potrebné tiež poznať postavenie dodávateľa, resp. režim, v akom bol predmetný tovar dodaný.

Z ustanovenia § 66 ods. 2 zákona o DPH vyplýva, kedy je obchodník povinný uplatniť osobitnú úpravu.

Ide o prípady, ak tovary podliehajúce osobitnej úprave boli obchodníkovi dodané:

  • Osobou, ktorá nie je identifikovaná pre daň v tuzemsku ani v inom členskom štáte, napr. ak predávajúcim bola súkromná osoba, zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom podľa zákona o DPH, právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, obchodníkom uplatňujúcim postup podľa osobitnej úpravy bez ohľadu na to, či je registrovaný pre daň v tuzemsku alebo v inom členskom štáte.
  • Platiteľom alebo osobou, ktorá je identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, a dodanie tovaru bolo oslobodené od dane podľa § 42 alebo podľa zodpovedajúceho ustanovenia zákona platného v inom členskom štáte [článok 136 písm. a) a b) smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH)] z titulu jeho používania výlučne na činnosti oslobodené od dane podľa § 28 až § 41 bez možnosti odpočítania dane podľa § 49 ods. 3 zákona o DPH (alebo podľa obdobných ustanovení v zákone o DPH v inom členskom štáte). U obchodníka v prípade kúpy takéhoto tovaru z iného členského štátu dochádza k nadobudnutiu tovaru oslobodeného od dane podľa § 44 písm. a) zákona o DPH a následný predaj takéhoto tovaru podlieha osobitnému režimu podľa § 66 zákona o DPH.
  • Iným obchodníkom, ktorý uplatňuje daň podľa osobitnej úpravy tohto zákona alebo obdobnej úpravy v zákone o DPH platnom v inom členskom štáte.

Podstata uplatnenia osobitnej úpravy zdaňovania pri použitom tovare spočíva v tom, že platiteľ dane má právo uplatniť tento režim zdanenia len v tom prípade, ak na predchádzajúcom stupni nebola uplatnená DPH.

Vyplýva to z ustanovenia § 66 ods. 2 zákona o DPH, podľa ktorého platiteľ je povinný použiť osobitnú úpravu, ak kúpi ojazdené vozidlo od osoby identifikovanej pre daň, ktorá voči nemu uplatní oslobodenie od dane bez nároku na odpočítanie dane (§ 42 zákona o DPH alebo obdobného ustanovenia zákona platného v inom členskom štáte), alebo od osoby neidentifikovanej pre daň alebo od iného obchodníka.

Ak platiteľ splní podmienky použitia § 66 zákona o DPH, môže sa rozhodnúť použiť bežný režim dane s uplatnením dane zo základu podľa § 22 zákona o DPH, a nie z rozdielu medzi predajnou a kúpnou cenou.

♦ Príklad č. 1:

Predaj automobilu kúpeného od banky

Slovenská spoločnosť, platiteľ DPH, ktorá sa zaoberá predajom vozidiel, kúpila od banky ojazdené motorové vozidlo. Banka pri predaji tohto vozidla neuplatnila daň, nakoľko toto dodanie bolo oslobodené od dane podľa § 42 zákona o DPH. Banka si pri nákupe tohto vozidla nemohla odpočítať daň, pretože vozidlo používala výlučne na dodávky služieb oslobodených od dane podľa § 39 zákona o DPH.

Predajca vozidiel pri predaji tohto vozidla svojmu zákazníkovi použije osobitnú úpravu a základom dane bude rozdiel medzi predajnou a kúpnou cenou znížený o daň.

♦ Príklad č. 2:

Predaj automobilu z autobazáru iného členského štátu

Obchodník z iného členského štátu predá obchodníkovi v SR, ktorým je autobazár, použitý automobil. Pri predaji tohto automobilu obchodník z iného členského štátu postupoval podľa osobitnej úpravy (obdobnej ako § 66 zákona o DPH) a neuviedol na faktúre daň, nakoľko postup podľa osobitnej úpravy neumožňuje uvádzať na faktúre daň samostatne.

V takomto prípade slovenský obchodník použije pri predaji tohto tovaru zákazníkovi osobitnú úpravu podľa ustanovenia § 66 zákona o DPH. Základom dane pri jeho predaji je kladný rozdiel medzi predajnou cenou a kúpnou cenou znížený o daň.

Základ dane, vznik daňovej povinnosti

Ak obchodník pri predaji tovaru podliehajúcom osobitnej úprave postupuje podľa § 66 zákona o DPH, základom dane je kladný rozdiel medzi predajnou cenou a kúpnou cenou znížený o daň.

Ak ide o predaj použitého tovaru odovzdaného nájomcovi na základe nájomnej zmluvy s dojednaným právom kúpy prenajatej veci, pri ktorom bez zbytočného odkladu po ukončení doby nájmu prechádza vlastnícke právo k predmetu nájmu z prenajímateľa na nájomcu, základ dane sa rozdelí pomerne podľa výšky jednotlivých splátok.

Ak je rozdiel medzi predajnou cenou a kúpnou cenou nula alebo záporné číslo, základom dane je nula a daňová povinnosť nevzniká.

Na účely stanovenia základu dane je predajnou cenou všetko, čo tvorí protihodnotu, ktorú obchodník prijal alebo má prijať od kupujúceho alebo tretej osoby vrátane dotácií priamo spojených s týmito plneniami, daní, cla, poplatkov a súvisiacich nákladov ako provízia, náklady na balenie, dopravu a poistenie, ktoré obchodník požaduje od kupujúceho, okrem prechodných položiek a zliav.

Daňová povinnosť vzniká podľa § 19 ods. 1 zákona o DPH dňom, ktorým zákazník nadobudne dispozičné právo. Ak platiteľ postupuje podľa osobitnej úpravy

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály