Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Akčný plán v oblasti DPH

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Európska komisia (ďalej len „EK“) predložila 7. apríla 2016 Akčný plán v oblasti DPH, v ktorom predstavila navrhované okamžité opatrenia, ktorých cieľom je znížiť výpadok DPH a prispôsobiť DPH systém digitálnej ekonomike, ako aj potrebám malých a stredných podnikov. V májovom vydaní časopisu prinášame prehľad najzaujímavejších informácií obsiahnutých v tomto dokumente.

Jednotná DPH oblasť EÚ

Spoločný systém DPH predstavuje základný prvok jednotného trhu EÚ. Odstránením prekážok, ktoré narúšali konkurenciu a bránili voľnému pohybu tovarov, sa uľahčil obchod v rámci jednotného trhu. Zároveň DPH tvorí dôležitý a rastúci vlastný zdroj príjmov EÚ.

Na druhej strane DPH systém nie je schopný držať krok s výzvami, ktoré prináša dnešná globálna digitálna a premenlivá ekonomika. Súčasný DPH systém, ktorý mal byť pôvodne len prechodným systémom, je roztrieštený, zložitý pre rastúci počet cezhranične fungujúcich podnikateľov a náchylný na podvody – domáce a zahraničné transakcie sú posudzované rozdielne a v rámci jednotného trhu je možné mnohé tovary a služby zakúpiť bez DPH.

DPH systém treba modernizovať, pričom sú okamžite potrebné nasledujúce reformy:

  • uplatnenie DPH systému podnikateľmi musí byť jednoduchšie – náklady na dodržiavanie súladu s legislatívou sú na jednotnom trhu výrazne vyššie ako na domácom, pričom jeho zložitosť zaťažuje najmä malé a stredné podniky,
  • DPH systém musí bojovať proti zvyšujúcemu sa riziku podvodov,
  • DPH systém musí byť efektívnejší – najmä využívaním príležitostí, ktoré ponúkajú digitálne technológie, a znižovaním nákladov na výber DPH,
  • DPH systém musí byť založený na väčšej dôvere medzi podnikateľmi a daňovými úradmi, ako aj medzi daňovými úradmi v rámci EÚ.

Nedávne a prebiehajúce iniciatívy

Konečný DPH systém založený na princípe zdanenia v krajine určenia tovarov

EK plánuje predstaviť návrh legislatívy, ktorá zavedie konečný DPH systém, ktorý by mal byť založený na princípe zdanenia v krajine určenia tovarov. To znamená, že pravidlá zdaňovania, na základe ktorých vyberie DPH dodávateľ tovaru od svojho odberateľa, sa rozšíria aj na cezhraničné transakcie. Tým by sa malo tiež zabezpečiť zníženie cezhraničných podvodov na DPH.

Odstránenie prekážok v elektronickom obchodovaní a podpora malých a stredných podnikov

Súčasný DPH systém pre cezhraničné elektronické obchodovanie je komplikovaný a nákladný tak pre členské štáty, ako aj pre podnikateľov. Podnikatelia z EÚ sú navyše v konkurenčnej nevýhode, keďže dodávatelia z krajín mimo EÚ môžu dodávať tovary zákazníkom v EÚ bez DPH, a to vďaka oslobodeniu od DPH, ktoré sa uplatňuje pri dovoze malých zásielok. Zložitosť systému tiež komplikuje členským štátom zabezpečenie súladu s legislatívou.

EK predloží do konca roka 2016 návrh legislatívy s

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály