Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmeny v tlačive daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby typ B

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Blíži sa termín na podanie daňového priznania k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie roka 2015, v príspevku preto poukážeme na niektoré skutočnosti dôležité pre správny výpočet daňovej povinnosti za uvedené zdaňovacie obdobie a upozorníme na zmeny vykonané v novom tlačive daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby typu B, ktoré podáva daňovník, ktorý v roku 2015 dosiahol príjmy zo závislej činnosti, z podnikania, z inej samostatne zárobkovej činnosti (SZČ), prenájmu a použitia diela a použitia umeleckého výkonu, príjmy z kapitálového majetku a ostatné príjmy podľa § 5 až 8 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Povinnosť podať daňové priznanie

V súlade s § 32 ods. 1 ZDP daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby (ďalej len „daňové priznanie“) za zdaňovacie obdobie roka 2015 podáva daňovník, ak jeho zdaniteľné príjmy v tomto zdaňovacom období presiahli 50 % nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP platnej pre toto zdaňovacie obdobie, t. j., ak zdaniteľné príjmy daňovníka presiahli v roku 2015 sumu 1 901,67 € (čo je 50 % nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka platnej pre rok 2015 v sume 3 803,33 €).

Do sumy, po prekročení ktorej daňovníkovi, ktorý je fyzickou osobou (FO), vzniká povinnosť podať daňové priznanie, sa nezahŕňajú zdaniteľné príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP, ak:

  • vybraním tejto dane je splnená daňová povinnosť podľa § 43 ods. 6 ZDP alebo
  • daňovník neuplatní postup podľa § 43 ods. 7 ZDP.

♦ Príklad č. 1:

Daňovník – starobný dôchodca, v roku 2015 od januára do mája prenajímal nehnuteľnosť, ktorú mal vo výlučnom vlastníctve. V roku 2015, okrem príjmov z prenájmu tejto nehnuteľnosti podľa § 6 ods. 3 ZDP v sume 2 100 €, nemal žiadne iné zdaniteľné príjmy. V novembri 2015 daňovník zomrel.

V súlade s § 49 ods. 4 ZDP, ak daňovník zomrie, daňové priznanie za príslušnú časť roka je povinný podať dedič. V súlade s § 32 ods. 1 ZDP daňové priznanie za zdaňovacie obdobie je povinný podať daňovník, ak za zdaňovacie obdobie dosiahol zdaniteľné príjmy presahujúce 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP, t. j., za zdaňovacie obdobie roka 2015 zdaniteľné príjmy presahujúce 1 901,67 €. Zo znenia predmetného ustanovenia je potrebné vychádzať aj vtedy, ak daňovník zomrie a daňové priznanie za príslušnú časť roka za tohto daňovníka v súlade s § 49 ods. 4 ZDP podáva dedič. V roku 2015 mal zomrelý daňovník len zdaniteľné príjmy z prenájmu nehnuteľnosti podľa § 6 ods. 3 ZDP, ktoré sa, v súlade s § 9 ods. 1 písm. g) ZDP, do základu dane zahrnú len v sume prevyšujúcej 500 €, čo je suma oslobodená od dane z príjmov fyzickej osoby. Znamená to, že zdaniteľné príjmy zomrelého daňovníka za zdaňovacie obdobie roka 2015 predstavovali 1 600 € (2 100 € – 500 €), t. j. nepresiahli sumu 1 901,67 € (50 % nezdaniteľnej časti základu daňovníka platnej pre rok 2015), po prekročení ktorej vzniká povinnosť podať daňové priznanie. Z uvedeného dôvodu za zomrelého daňovníka dedič nemá povinnosť podať daňové priznanie za príslušnú časť roka 2015.

* * *

Daňové priznanie za zdaňovacie obdobie roka 2015 je povinný podať aj ten daňovník, ktorého zdaniteľné príjmy v roku 2015 síce sumu 1 901,67 € nepresiahli, ale pri príjmoch z podnikania a z inej SZČ podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP za toto zdaňovacie obdobie vykázal daňovú stratu. Daňovník je povinný daňové priznanie podať aj vtedy, ak mu táto povinnosť z § 32 ZDP nevyplýva a na podanie daňového priznania ho správca dane vyzve.

Podľa § 32 ods. 4 ZDP daňové priznanie nie je povinný podať daňovník, ak má len príjmy:

  • zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP (ak nie je povinný podať daňové priznanie podľa § 32 ods. 2 ZDP) alebo
  • z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP, ak daňovník neuplatní postup podľa § 43 ods. 7 ZDP, t. j., ak daň vybranú zrážkou z príjmov podľa § 43 ods. 6 písm. a) až c) ZDP nebude považovať za preddavok na daň, ktorý si v súlade s cit. ustanovením odpočíta od dane vypočítanej v daňovom priznaní, alebo
  • ktoré poberá od zahraničného zastupiteľského úradu na území SR, a je daňovníkom, ktorý požíva výsady a imunity podľa medzinárodného práva, alebo
  • zo závislej činnosti plynúce zamestnancom Európskej únie alebo jej orgánov, ktoré boli preukázateľne zdanené v prospech všeobecného rozpočtu Európskej únie,
  • ktoré sú od dane oslobodené.

V súlade s § 32 ods. 5 ZDP môže daňové priznanie podať aj ten daňovník, ktorému povinnosť podať daňové priznanie zo ZDP nevyplýva, pričom daňové priznanie je aj v tomto prípade povinný daňovník podať v ustanovenej lehote.

Lehota na podanie daňového priznania

Daňové priznanie sa podľa § 49 ods. 2 ZDP podáva do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia (Poznámka: Zdaňovacím obdobím daňovníka, ktorý je FO, je vždy kalendárny rok), čo za zdaňovacie obdobie roka 2015 je do 31. marca 2016. Túto lehotu si daňovník môže v súlade s § 49 ods. 3 písm. a) a b) ZDP predĺžiť na základe podaného oznámenia, a to najviac:

  • o tri celé kalendárne mesiace,
  • o šesť celých kalendárnych me­siacov, ak súčasťou jeho príjmov sú príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí.

Poznámka: Ak daňovník, ktorý si takto sám predĺžil lehotu na podanie daňového priznania až o šesť mesiacov, v podanom daňovom priznaní príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí neuvedie, správca dane voči nemu uplatní sankciu.

Oznámenie opredĺžení lehoty na podanie daňového priznania daňovník podáva miestne príslušnému správcovi dane do lehoty na podanie daňového priznania, t. j. za zdaňovacie obdobie roka 2015 najneskôr do 31. marca 2016. Voznámení daňovník uvedie novú lehotu na podanie daňového priznania, ktorou je vždy koniec kalendárneho mesiaca, a ak súčasťou jeho príjmov sú aj príjmy zo zdrojov v zahraničí, uvedie v oznámení aj túto skutočnosť. Správca dane rozhodnutie o predĺžení lehoty nevydáva, a lehota na podanie daňového priznania je predĺžená automaticky na základe oznámenia podaného daňovníkom v ustanovenej le­hote.

Na základe podaného oznámenia nie je možné predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania, ak:

  • Je daňovník v konkurze, kedy v súlade s § 49 ods. 3 písm. c) ZDP môže lehotu na podanie daňového priznania predĺžiť len správca dane rozhodnutím vydaným na základe žiadosti, ktorú podáva správca konkurznej podstaty úpadcu, a to najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania.
  • Daňovník zomrie, kedy v súlade s § 49 ods. 4 a 5 ZDP podáva daňové priznanie dedič do troch mesiacov po smrti daňovníka, pričom túto lehotu môže správca dane rozhodnutím predĺžiť len na základe žiadosti dediča podanej najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania. V rovnakej lehote, ako je lehota ustanovená v § 49 ods. 4 a 5 ZDP pre dediča, podáva daňové priznanie za zomretého daňovníka aj osoba, na ktorú prešlo právo na príjmy zomretého daňovníka podľa § 35 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „osoba podľa osobitného predpisu“).

Ak daňovník pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania zistí, že v podanom daňovom priznaní uviedol nesprávne údaje, môže podať opravné daňové priznanie [§ 16 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., ďalej len „daňový poriadok“]. Skutočnosť, že podáva opravné daňové priznanie vyznačí daňovník krížikom na prvej strane tlačiva.

Lehota na zaplatenie dane

V lehote na podanie daňového priznania, čo je za rok 2015 do 31. marca 2016, sú daňovník, dedič alebo osoba podľa osobitného predpisu povinní daň z príjmov FO zaplatiť (§ 49 ods. 2 ZDP), s výnimkou daňovníka, ktorému do lehoty na podanie daňového priznania správca dane neoznámil číslo účtu správcu dane vedeného pre daňovníka, ktorý je povinný daň zaplatiť v lehote do ôsmich dní od doručenia tohto oznámenia, ak mu toto oznámenie bolo doručené po lehote na podanie daňového priznania, t. j. po 31. marci 2016 (rovnaký postup sa použije, ak za osobu, ktorá nemá do termínu na podanie daňového priznania správcom dane oznámené číslo účtu správcu dane vedeného pre daňovníka, podáva daňové priznanie dedič alebo osoba podľa osobitného predpisu).

V súlade s § 46 ZDP daň na úhradu vypočítaná v daňovom priznaní sa neplatí, ak nepresiahne 5 €.

Ak sú splnené ustanovené podmienky, daň fyzickej osoby sa v súlade s § 46a ZDP nevyrubí a neplatí, ak za zdaňovacie obdobie nepresiahne 17 € alebo celkové zdaniteľné príjmy daňovníka za zdaňovacie obdobie nepresiahnu 50 % sumy nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP, čo za zdaňovacie obdobie roka 2015 predstavuje 1 901,67 €. To neplatí, ak daňovník uplatňuje daňový bonus podľa § 33 ZDP alebo, ak sa daň vyberá podľa § 43 ZDP alebo, ak sa zrážajú preddavky na daň zo závislej činnosti podľa § 35, alebo preddavky na zabezpečenie dane podľa § 44 ZDP. Tento postup použije aj daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou uvedený v § 11 ods. 6 ZDP (t. j. daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou, ktorý je poberateľom dôchodku vymedzeného v § 11 ods. 6 ZDP k začiatku zdaňovacieho obdobia roka 2015), ak úhrn jeho zdaniteľných príjmov zo zdrojov na území SR (§ 16 ZDP) v zdaňovacom období roka 2015 tvorí najmenej 90 % zo všetkých príjmov tohto daňovníka, ktoré mu plynú zo zdrojov na území SR a zo zdrojov v zahraničí.

Vzory tlačív daňových priznaní

Vzory tlačív daňových priznaní v súlade s § 15 ods. 5 daňového poriadku pre rok 2015 určilo Ministerstvo financií SR opatrením z 20. októbra 2015 č. MF/16

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály