Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmeny v dokumentačnej povinnosti pre transferové oceňovanie v roku 2015

Dátum: Rubrika: Medzinárodné zdaňovanie

Cieľom príspevku je vymedziť rozsah a obsah dokumentačnej povinnosti pre transferové oceňovane podľa legislatívneho rámca platného pre zdaňovacie obdobie začínajúce najskôr 1. januára 2015.

Od tohto termínu je zavedená povinnosť uplatňovať princípy transferového oceňovania tiež na transakcie realizované medzi daňovníkmi s neobmedzenou daňovou povinnosťou, ktorí sú považovaní za závislé osoby podľa § 2 písm. n) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), t. j. na transakcie medzi „tuzemskými“ závislými osobami.

Každý daňovník, ktorý uskutočňuje transakcie vo vzájomných obchodných vzťahoch závislých osôb (zahraničných a tuzemských závislých osôb) (ďalej len „závislé transakcie“) je povinný podľa § 18 ods. 1 ZDP viesť dokumentáciu o použitých metódach ocenenia týchto transakcií (ďalej len „dokumentácia o transferovom oceňovaní“). Za zdaňovacie obdobie začínajúce najskôr 1. januára 2015 určuje obsah dokumentácie o transferovom oceňovaní Usmernenie Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/011491/2015-724, ktoré je uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 5/2015 (ďalej len „usmernenie“).

Je potrebné upozorniť na skutočnosť, že ak má daňovník podľa usmernenia povinnosť viesť dokumentáciu o transferovom oceňovaní len základnú, resp. skrátenú („zjednodušenú dokumentáciu“) neznamená to, že nemá všeobecnú dôkaznú povinnosť vymedzenú zákonom č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) v z. n. p. a že ho správca dane v rámci dokazovania nemôže vyzvať na predloženie ďalších informácií, údajov a skutočností, ktoré preukazujú a vysvetľujú spôsob tvorby cien v rámci kontrolovaných závislých transakcií.

Podľa § 18 ods. 6 ZDP dokumentáciu o transferovom oceňovaní daňovník predkladá v štátnom jazyku, pričom správca dane alebo finančné riaditeľstvo môže na základe žiadosti daňovníka povoliť predloženie dokumentácie aj v inom ako štátnom jazyku.

Správca dane je oprávnený vyzvať daňovníka na predloženie dokumentácie v odôvodnených prípadoch a v priebehu výkonu daňovej kontroly. Daňovník je povinný predložiť dokumentáciu v lehote do 15 dní odo dňa doručenia výzvy správcu dane alebo Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky.

Účelom dokumentácie o transferovom oceňovaní je zdokumentovať proces ocenenia vzájomných obchodných vzťahov závislých osôb a iné skutočnosti, ktoré majú na ocenenie týchto vzťahov vplyv. Je plne na daňovníkovi, aby vypracoval takú dokumentáciu o transferovom oceňovaní, ktorá bude pre dokazovanie najvhodnejšia. Z dokumentácie o transferovom oceňovaní by malo byť najmä zrejmé aké transakcie sa medzi závislými osobami v príslušnom zdaňovacom období uskutočnili, a či a do akej miery boli pri týchto transakciách uplatnené podmienky preukazujúce splnenie princípu nezávislého vzťahu. Obsah a rozsah povinnej dokumentácie o transferovom oceňovaní závisí najmä od okolností a podmienok jednotlivých transakcií, predovšetkým od použitej metódy transferového ocenenia.

Daňovníci vedú o všetkých závislých transakciách dokumentáciu o transferovom oceňovaní v rozsahu skrátenej dokumentácie o transferovom oceňovaní, pokiaľ o týchto transakciách nevedú dokumentáciu o transferovom oceňovaní v rozsahu základnej alebo úplnej dokumentácie o transferovom oceňovaní. Ďalej sú jednotlivé druhy dokumentácie o transferovom oceňovaní popísané. Daňovníci, ktorí majú viesť dokumentáciu o transferovom oceňovaní v rozsahu základnej alebo úplnej, vedú dokumentáciu o transferovom oceňovaní v takto stanovenom rozsahu len o závislých transakciách, ktoré sú pre daňovníka významné, avšak vždy o transakciách alebo skupinách transakcií s hodnotou nad 1 000 000 € v príslušnom zdaňovacom období. To znamená, že o ostatných (nevýznamných) transakciách vedú dokumentáciu o transferovom oceňovaní v rozsahu skrátenej dokumentácie o transferovom oceňovaní.

Definícia závislých osôb

Závislé osoby (od 1. 1. 2015 tuzemské a zahraničné) sú osoby blízke alebo ekonomicky, personálne alebo inak prepojené osoby. Závislou osobou sa podľa ZDP rozumie vzájomne takto prepojená tuzemská fyzická osoba alebo tuzemská právnická osoba so zahraničnou fyzickou osobou alebo zahraničnou právnickou osobou. Rovnako sa posudzuje aj vzťah medzi daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou a jeho stálymi prevádzkarňami v zahraničí, ako aj vzťah medzi daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou a jeho stálymi prevádzkarňami na území Slovenskej republiky a vzťah medzi stálymi prevádzkarňami daňovníkov, ktorí sú považovaní za závislé osoby a vzájomný vzťah medzi týmito stálymi prevádzkarňami a týmito daňovníkmi.

Pre znázornenie predmetných závislých vzťahov je nižšie uvedený obrázok

Tuzemsko

Zahraničie

Legenda: FO – fyzická osoba, PO – právnická osoba, SP – stála prevádzkareň.

Blízke osoby sú podľa § 116 a § 117 Občianskeho zákonníka príbuzní v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.

Stupeň príbuzenstva dvoch osôb sa určuje podľa počtu zrodení, ktorými v priamom rade pochádza jedna od druhej a v pobočnom rade obidve od najbližšieho spoločného predka.

Ekonomické alebo personálne prepojenie je definované v ustanovení § 2 písm. o) ZDP ako účasť osoby na majetku, kontrole alebo vedení inej osoby, alebo vzájomný vzťah medzi osobami, ktoré sú pod kontrolou alebo vedením tej istej osoby (fyzickej alebo právnickej) alebo, v ktorých má táto osoba priamy alebo nepriamy majetkový podiel. Vždy sa posudzuje obojsmerný vzťah.

Účasť na majetku alebo kontrole je, ak existuje viac ako 25 % priamy alebo nepriamy podiel, alebo nepriamy odvodený podiel na základnom imaní alebo na hlasovacích právach.

Na obrázku je uvedený príklad na priamy podiel

Nakoľko priamy podiel je vyšší ako 25, spoločnosti A a B sú považované za závislé osoby a musia uplatňovať princípy transferového oceňovania.

Na obrázku je uvedený príklad a postup výpočtu na nepriamy podiel. Vypočíta sa súčinom percentuálnej výšky priamych podielov vydelených 100 a takto vypočítaný výsledok sa vynásobí 100.

0,9 x 0,3 x 100 = 27

Nakoľko nepriamy podiel je vyšší ako 25, spoločnosti A, B a C sú považované za závislé osoby a musia uplatňovať princípy transferového oceňovania.

Ďalej je uvedený príklad a postup výpočtu na nepriamy odvodený podiel.

Používa sa len na výpočet výšky účasti jednej osoby na majetku alebo kontrole inej osoby, ak táto jedna osoba má účasť na majetku alebo kontrole niekoľkých osôb, z ktorých každá má účasť na majetku alebo kontrole tej istej inej osoby. Ak výška nepriameho odvodeného podielu presahuje 50 % všetky osoby, prostredníctvom ktorých sa jeho výška počíta, sú ekonomicky prepojené bez ohľadu na skutočnú výku ich podielu.

Uvádzam príklad na nepriamy odvodený podiel:

(1 x 0,45 + 0,1 x 0,8) x 100 = 53

Nakoľko nepriamy odvodený podiel je vyšší ako 50, spoločnosti A, B1, B2 a C sú považované za závislé osoby a musia uplatňovať princípy transferového oceňovania.

Účasť na vedení je vzťah členov štatutárnych orgánov alebo členov dozorných orgánov obchodnej spoločnosti alebo družstva k tejto obchodnej spoločnosti alebo družstvu.

Iné prepojenie je podľa ustanovenia § 2 písm. p) ZDP obchodný vzťah vytvorený len na účel zníženia základu dane alebo zvýšenia daňovej straty.

Druhy dokumentácie o transferovom oceňovaní

V tejto časti príspevku je popísané, aké druhy dokumentácie o transferovom oceňovaní vymedzuje usmernenie a definovanie, kto je povinný príslušný druh dokumentácie o transferovom oceňovaní viesť.

Úplná dokumentácia o transferovom oceňovaní

Úplná dokumentácia o transferovom oceňovaní sa vzťahuje na nasledovné závislé osoby:

  • daňovníkov vykazujúcich výsledok hospodárenia v individuálnej účtovnej závierke podľa medzinárodných štandardov pre finančné výkazníctvo [§ 17a zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“)], s výnimkou daňovníkov, ktorí realizujú iba tuzemské transakcie a daňovníkov vymedzených v § 22a ods. 1 až 3 zákona o účtovníctve (obec alebo vyšší územný celok za nimi zriadené rozpočtové a príspevkové organizácie alebo dcérske účtovné jednotky, ministerstvá) pre transakcie s inými osobami vymedzenými v predmetných ustanoveniach zákona o účtovníctve,
  • daňovníkov, ktorí uskutočňujú transakcie so závilými osobami, ktoré sú daňovníkmi nezmluvných štátov [§ 2 písm. x) ZDP] na transakcie realizované s týmito daňovníkmi nezmluvných štátov, okrem fyzických osôb a mikro účtovných jednotiek (§ 2 ods. 6, 10 a 11 zákona o účtovníctve),
  • daňovníkov, ktorí žiadajú správcu dane o vydanie rozhodnutia o odsúhlasení metódy ocenenia podľa § 18 ods. 4 ZDP,
  • daňovníkov, ktorí žiadajú o úpravu základu dane podľa § 17 ods. 6 ZDP (žiadajú o korešpondujúcu úpravu základu dane) okrem daňovníkov, ktorí predkladajú predmetnú žiadosť vo vzťahu k tuzemským kontrolovaným transakciám,
  • daňovníkov, ktorí v zdaňovacom období od základu dane odpočítavajú daňovú stratu vyššiu ako 300 000 € a ktorí dve po sebe nasledujúce zdaňovacie obdobia od základu dane odpočítavajú daňovú stratu vyššiu ako 400 000 €,
  • daňovníkov, ktorí v zdaňovacom období uplatňujú úľavu na dani.

Úplná dokumentácia o transferovom oceňovaní sa skladá z dvoch častí:

  • Všeobecná časť (dokumentácia o nadnárodnej skupine).
  • Špecifická časť (dokumentácia o slovenskej spoločnosti a jej závislých transakciách).

Všeobecná časť dokumentácie o transferovom oceňovaní

Obsahuje nasledovné informácie poskytujúce celkový prehľad o celej nadnárodnej skupine vrátane zmien v porovnaní s predchádzajúcim zdaňovacím obdobím:

a) Identifikáciu a právnu formu jednotlivých členov skupiny, popis celosvetove

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály