Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmeny v daňovom priznaní k dani z príjmov právnickej osoby za rok 2014

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Zmeny v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), ktoré boli prijaté jednotlivými novelami, si vyžiadali úpravy tlačiva daňového priznania k dani z príjmov právnickej osoby (ďalej len „DP PO“) za zdaňovacie obdobie 2014. Vzor DP PO bol ustanovený opatrením MF SR z 12. novembra 2014 č. MF/14317/2014-721 a spolu s týmto opatrením bol uverejnený vo Finančnom spravodajcovi č. 11/2014. V tomto čísle Finančného spravodajcu bolo súčasne uverejnené aj poučenie na vyplnenie DP PO a vzor potvrdenia o podaní DP PO. Vzor tlačiva DP PO spolu s poučením je uverejnený na webovom sídle ministerstva financií v časti Financie – Finančný spravodajca a tiež v časti Dane, clá a účtovníctvo – Priame dane – Dane z príjmu – Vzory tlačív.

Aj napriek skutočnosti, že základná konštrukcia DP PO sa nemení, bolo potrebné vykonať niektoré spresňujúce zmeny v tlačive DP PO, ale aj zmeny, ktoré si vyžiadalo prijatie predovšetkým novely č. 463/2013 Z. z. ktorou sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorou sa menia a dopĺňajú niektoré zákony s účinnosťou od 1. januára 2014. V článku prinášame krátky prehľad týchto zmien.

Prehľad zmien

V I. časti – Údaje o daňovníkovi vyznačí daňovník skutočnosti potrebné na zistenie, či je povinný platiť daňovú licenciu a ak áno, v akej výške. Doplnenie tejto časti daňového priznania bolo vykonané v súvislosti so zavedením daňovej licencie právnickej osoby v § 46b ZDP (tzv. minimálna daň). Daňovník v tejto časti vyznačí, či:

  1. je k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia platiteľom DPH,
  2. jeho ročný obrat za zdaňovacie obdobie presiahol 500 000 €,
  3. využíva podľa § 46b ods. 3 ZDP možnosť platiť polovičnú výšku daňovej licencie,
  4. neplatí daňovú licenciu.

Prvé dva údaje uvedené v bode 1 a 2, ktoré daňovník o sebe vyznačí, sú rozhodné pre stanovenie základnej výšky daňovej licencie. Pre lepšiu orientáciu uvádzame prehľad sadzieb daňovej licencie v závislosti od ich kombinácie, teda v závislosti od toho, či je daňovník platiteľom DPH k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia a od výšky dosiahnutého ročného obratu:

Ročný obrat v €

Platiteľ DPH

nie

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály