Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmenky v sústave podvojného účtovníctva

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Podľa § 2 zákona č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch a investičných službách je zmenka zaradená do sústavy cenných papierov, s ktorými sú spojené práva podľa zákona o cenných papieroch a osobitných zákonov podľa druhu cenného papiera. Zmenka je individuálne emitovaný, obchodovateľný a prevoditeľný cenný papier, ktorý plní úverovú, platobnú a zabezpečovaciu funkciu. Je to cenný papier v listinnej forme, z ktorého vyplýva na jednej strane záväzok dlžníka zaplatiť sumu uvedenú na zmenke a na druhej strane právo majiteľa zmenky požadovať v stanovenom termíne túto úhradu.

Všeobecným záväzným právnym predpisom, ktorý upravuje používanie a nakladanie so zmenkou je zákon č. 191/1950 Zb. zmenkový a šekový zákon. Zákon vymedzuje právnu úpravu zmenky obsahovo a formálne, pravidlá používania, vymáhania a splatnosti zmenky. Používanie zmeniek v obchodných vzťahoch je upravené aj v Obchodnom zákonníku, Občianskom zákonníku a Občianskom súdnom poriadku.

Zmenky možno členiť z rôznych hľadísk. Základné členenie, z hľadiska toho, kto záväzok zo zmenky vyrovná, je členenie na cudzie zmenky a vlastné zmenky.

Cudzia zmenka (trata zmenka) obsahuje bezpodmienečný príkaz inej osobe, aby zaplatila určitú čiastku v presne stanovený deň oprávnenému majiteľovi zmenky. Účastníkmi zmenkového vzťahu sú tri osoby:

  • dlžník (trasant) – osoba, ktorá zmenku vystavuje a vyvoláva zmenkový vzťah,
  • príkazca (zmenečník) – osoba, ku ktorej smeruje príkaz vystaviteľa cudzej zmenky a príkaz na zaplatenie zmenkovej sumy v prospech veriteľa alebo ďalšieho majiteľa zmenky,
  • veriteľ (remitent) – osoba, v prospech ktorej je zmenka vydaná a stáva sa prvým majiteľom zmenky a so zmenkou môže neobmedzene disponovať tak, že:
    • zmenku si ponechá a v termíne splatnosti ju predloží na inkaso vystavovateľovi alebo zmenečníkovi,
    • zmenku predá pred splatnosťou zmenky za účelom získania peňažných prostriedkov,
    • zmenku ako cenný papier predloží na eskont banke za účelom získania eskontného úveru,
    • zmenku použije na úhradu svojich záväzkov.

Vlastná zmenka (sola zmenka) obsahuje sľub vystaviteľa zmenky zaplatiť určitú čiastku v presne stanovenej dobe. Účastníkmi zmenkového vzťahu sú dve osoby:

  • dlžník (trasant) – osoba, ktorá vyvoláva zmenkový vzťah a vydaním zmenky veriteľovi uvádza zmenku do obehu,
  • veriteľ (remitent) – osoba, v prospech ktorej je zmenka vydaná a uvedená do obehu do termínu jej splatnosti a s ktorou môže disponovať ako s cudzou zmenkou.

Z hľadiska toho, ako záväzok zo zmenky vznikol, môže ísť o zmenky:

  • obchodné, resp. platobné alebo tovarové zmenky, ktoré predstavujú dlh, ktorý vznikol v rámci dodávateľsko-odberateľských vzťahov, na základe dodania tovaru alebo služieb a slúžia na to, aby boli v dobe splatnosti zaplatené, napr. vystavenie zmenky pri nedostatku finančných prostriedkov v deň splatnosti záväzku,
  • finančné, resp. zabezpečovacie zmenky, ktoré predstavujú peňažné záväzky neobchodného typu a slúžia na potvrdenie dlhu a zabezpečenia záväzku, napr. ako ručenie pri poskytnutí pôžičky.

Z hľadiska doby splatnosti môže ísť o zmenky:

  • krátkodobé zmenky, ktoré sú splatné do jedného roka od dátumu vystavenia,
  • dlhodobé zmenky, ktoré majú splatnosť viac ako jeden rok po dátume vystavenia.

Z hľadiska stanovenia dátumu splatnosti zmenky zmenkový zákon rozoznáva:

  • vistazmenka – zmenka na videnie, ktorá je splatná pri jej predložení, ale najneskôr do jedného roka od dátumu vystavenia,
  • termínovaná zmenka – zmenka po videní, ktorá je splatná na určitý čas po jej predložení,
  • datozmenka – zmenka, ktorá je splatná na určitý čas po dátume vystavenia,
  • denná alebo fixná zmenka – zmenka, ktorá je splatná v presne určený deň.

Aby bola zmenka platná a mohli sa realizovať zmenkové úkony musí obsahovať 8 základných náležitostí:

  • označenie, že ide o zmenku, pojaté do vlastného textu listiny a vyjadrené v jazyku, v ktorom je zmenka spísaná,
  • bezpodmienečný príkaz zaplatiť určitú peňažnú sumu pri cudzej zmenke alebo bezpodmienečný záväzok zaplatiť určitú peňažnú sumu pri vlastnej zmenke, pričom zmenkovú sumu je potrebné uviesť číselne aj slovne,
  • meno toho, kto má platiť,
  • údaj o splatnosti zmenky (ak zmenka neobsahuje údaj o splatnosti platí, že je splatná na videnie),
  • určenie miesta, kde má byť platená – plná adresa (ak miesto plnenia nie je uvedené, zmenka je splatná v mieste bydliska alebo sídla zmenečníka),
  • komu alebo na rad koho sa má platiť,
  • dátum a miesto vystavenia zmenky,
  • podpis vystaviteľa zmenky.

Zmenka môže obsahovať aj ďalšie nepovinné údaje, ktoré sú označované ako zmenkové doložky, napr. názov banky, v ktorej má byť zmenka zaplatená, úroková sadzba a obdobie, za ktoré sa má počítať úrok u vistazmenky a termínovanej vistazmenky.

Zmenkové úkony ako spôsoby nakladania so zmenkami od vystavenia do okamihu vyplatenia musia byť v súlade so zmenkovým zákonom. Môže ísť o:

  • Vystavenie zmenky – zákon nepredpisuje konkrétnu formu zmenky, vymedzuje len obsahové náležitosti. Podoba zmenky musí byť listinná, môžu sa použiť predtlačené formuláre.
  • Prijatie zmenky (akcept) – ide o akceptáciu cudzej zmenky zmenkovým dlžníkom – zmenečníkom. Akcept zmenky sa uvádza na prednej strane zmenky uvedením „akceptované“ s vlastnoručným podpisom zmenečníka. Akcept je potvrdením záväzku, že osoba, na ktorú je zmenka vystavená v dobe splatnosti zmenku uhradí. Akceptovaním zmenky sa zmenečník stáva priamym zmenkovým dlžníkom.
  • Zmenkové ručenie (aval) – ide o ručenie ďalšej osoby (avalistu) za záväzok zo zmenky. Ručenie sa na zmenke uvádza slovami „per aval“ a podpisom ručiteľa. Ak na zmenke ručiteľ uvedený nie je, ručiteľom je vystaviteľ zmenky.
  • Prevod zmenky (indosament) – ide o písomný prevod zmenky na inú osobu (indosatár) napísaný osobou, ktorá zmenku prevádza (indosant). Prevod zmenky sa vyznačuje na zadnej strane zmenky s podpisom osoby, ktorá zmenku prevádza, pod notárskym dohľadom. Prevodom zmenky sa prevádzajú všetky práva vyplývajúce zo zmenky, zmenka sa aj fyzický odovzdá. Prevodom zmenky sa zmenka dostáva do obehu, stáva sa platobným prostriedkom. Dôvodom prevodu môže byť prevod zmenky na ďalšieho veriteľa alebo odovzdanie zmenky banke za účelom získania finančných prostriedkov (eskontného úveru).
  • Prolongácia zmenky – predlženie termínu splatnosti zmenky vystavením novej zmenky alebo prečiarknutím pôvodnej splatnosti a uvedením novej splatnosti na pôvodnej zmenke.

Majiteľ predkladá zmenku zmenkovému dlžníkovi na preplatenie v platobný deň alebo v jednom z dvoch nasledujúcich pracovných dní po platobnom dni. Zmenky sa platia spravidla v hotovosti, možný je aj vklad alebo prevod na účet veriteľa. Zmenkový dlžník môže poskytnúť aj čiastkové plnenie zo zmenky, ktoré majiteľ zmenky nemôže odmietnuť. Zaplatená čiastková suma sa vyznačí na zmenke, vydá sa potvrdenie o čiastkovom plnení, ale zmenka sa dlžníkovi nevydá. Dlžník má nárok na vydanie zmenky až po úplnom vyrovnaní zmenkovej sumy. Zaplatením zmenky zmenkový záväzok zaniká.

Odmietnutie prijatia alebo zaplatenia zmenky zmenkovým dlžníkom musí byť vyjadrené listinou, t. j. protestom. Protest je úradné, súdom alebo notárom vystavené osvedčenie o tom, že zmenka bola predložená na prijatie alebo zaplatenie bezúspešne.

Za zaplatenie zmenky sú zaviazaní spoločne a nerozdielne majiteľovi zmenky všetci, ktorí zmenku vystavili, prijali, previedli alebo sa za ňu zaručili. Ak nedôjde k zaplateniu zmenky, majiteľ zmenky môže vykonať postih proti týmto osobám. Súdne vymáhanie je v porovnaní s vymáhaním iných dlhov jednoduchšie, pretože súdy konajú v skrátenom konaní, za zmenkový dlh ručí zmenkový dlžník celým svojim majetkom a zmenky majú prednosť pred všetkými ostatnými záväzkami.

Účtovanie o zmenkách v sústave podvojného účtovníctva

Zásady pre členenie zmeniek a ich účtovanie ustanovuje § 15 opatrenia Ministerstva financií SR č. 23054/2002–92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“). Spôsob účtovania zmenky závisí od účelu jej použitia, a to:

  • zmenky ako platobného prostriedku v rámci obchodno-záväzkových vzťahov,
  • zmenky ako finančnej investície dočasne voľných finančných prostriedkov za účelom získania vyššieho výnosového úroku,
  • zmenky ako zabezpečovacieho prostriedku.

Zmenka ako platobný prostriedok

Zmenka je platobným prostriedkom v prípade, ak odberateľ nemá v čase splatnosti svojho záväzku dostatok peňažných prostriedkov a po dohode s dodávateľom splatí svoj dlh vlastnou alebo cudzou zmenkou. V prípade účtovania zmenky ako platobného prostriedku sú zmenky považované za pohľadávky, resp. záväzky a oceňujú sa menovitou hodnotou v súlade s § 25 ods. 1 písm. c) zákona o účtovníctve, t. j. hodnotou, ktorá je na zmenke uvedená, pričom táto hodnota zahŕňa hodnotu, ktorú mala pohľadávka ku dňu svojho vzniku a dohodnutý úrok pri vystavovaní zmenky ako platobného prostriedku.

Zmenku do obehu uvádza dlžník, ktorý má v účtovníctve zaúčtovaný záväzok na účte 321 – Dodávatelia ocenený v nominálnej hodnote, ktorá je totožná s výškou pohľadávky zaúčtovanej u veriteľa na účte 311 – Odberatelia.

V účtovníctve dlžníka sa o zmenke ako o platobnom prostriedku účtuje v súlade s § 15 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ v prospech účtu:

  • 322 – Zmenky na úhradu, na ktorom sa podľa § 50 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ účtujú vydané vlastné zmenky a akceptované cudzie zmenky pri ich použití na uspokojovanie záväzku voči dodávateľovi, pri ktorom zmenkový záväzok pre účtovnú jednotku je najviac jeden rok,
  • 478 – Dlhodobé zmenky na úhradu, na ktorom sa podľa § 61 ods. 11 Postupov účtovania v PÚ účtujú zmenky vlastné a akceptované cudzie zmenky,

a to v zmenkovej hodnote, t. j. v hodnote vrátane úroku. Úrok má charakter nákladového úroku, ktorý sa zaúčtuje na účet 562 – Úroky v okamihu vydania zmenky. Ak splatnosť zmenky presahuje bežné účtovné obdobie, je potrebné nákladový úrok časovo rozlíšiť prostredníctvom účtu 381 – Náklady budúcich období podľa termínu splatnosti zmenky.

Vydaním zmenky (vlastnej alebo cudzej) dlžníkom na splatenie svojho záväzku voči dodávateľom alebo iným veriteľom sa záväzok z obchodného vzťahu mení na zmenkový záväzok a preúčtuje sa z účtu 321 – Dodávatelia na účet 322 – Zmenky na úhradu alebo na účet 478 – Dlhodobé zmenky na úhradu. Vydaním zmenky sa záväzok súvisiaci s dodávkou tovaru alebo služby považuje sa zaplatený.

V účtovníctve veriteľa sa o zmenke ako o platobnom prostriedku účtuje v súlade s § 15 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ na účte 312 – Zmenky na inkaso, na ktorom sa podľa § 49 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ účtuje príjem zmeniek, cudzích na vlastný rad a zmeniek vlastných prijatých od odberateľov a od iných dlžníkov. Prijatím zmenky na inkaso sa pohľadávka z obchodného styku voči odberateľom alebo iným dlžníkom mení na pohľadávku zmenkovú. Hodnota pohľadávky za preúčtuje z účtu 311 – Odberatelia na účet 312 – Zmenky na inkaso vo výške hodnoty pohľadávky. Hodnota na účte 312 – Zmenky na inkaso sa zvyšuje o dosahovaný úrokový výnos, t. j. na zmenkovú hodnotu. Úrok má charakter výnosového úroku, ktorý sa zaúčtuje na účet 662 – Úroky. V prípade, že splatnosť zmenky presahuje viac účtovných období, výnosový úrok je potrebné časovo rozlíšiť prostredníctvom účtu 384 – Výnosy budúcich období.

♦ Príklad č. 1:

Dodávateľ dodal dňa 10. 7. odberateľovi tovar v hodnote 114 000 € vrátane DPH. Odberateľ v čase splatnosti nemal dostatok finančných prostriedkov na úhradu faktúry, preto dňa 11. 8. vystavil dodávateľovi krátkodobú vlastnú zmenku. Dohodli sa na splatnosti zmenky dňa 11. 11. a výške úroku z dlžnej sumy 5 %. Odberateľ ako vystaviteľ zmenky a zmenkový dlžník zmenku zaplatí dodávateľovi ako vlastníkovi zmenky v čase splatnosti zmenky vo výške zmenkovej hodnoty 119 700 €.

Účtovanie u dodávateľa:

Účtovný prípad

Suma v €

MD

D

Vystavená faktúra za dodávku tovaru:

• hodnota tovaru

95 000

 

604

DPH

19 000

 

343

hodnota faktúry

114 000

311

 

Úhrada faktúry prijatou zmenkou:

hodnota pohľadávky

114 000

 

311

dohodnutý úrok

5 700

 

662

hodnota zmenky

119 700

312

 

Inkaso zmenky v lehote splatnosti

119 700

221

312

Účtovanie u odberateľa:

Účtovný prípad

Suma v €

MD

D

Prijatá faktúra za dodávku tovaru:

hodnota tovaru

95 000

504

 

DPH

19 000

343

 

hodnota faktúry

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály