Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdaňovanie príjmov športovcov

Dátum: Rubrika: Názory z praxe

Od roku 2016 upravuje podporu športu, zmluvy o sponzorstve v športe, posudzovanie sponzorského a s tým súvisiace zmeny, subjekty v športe, právne vzťahy pri vykonávaní, organizovaní, riadení, správe, podpore a rozvoji športu, riešenie sporov vzniknutých pri športovej činnosti, pôsobnosť orgánov verejnej správy v športe a opatrenia proti negatívnym javom v športe zákon č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o športe“).

Zákonom o športe boli menené a doplnené aj niektoré ustanovenia týkajúce sa zdaňovania športovcov, trénerov, športových odborníkov a iných osôb, ktoré vykonávajú činnosť alebo poberajú príjmy v súvislosti so športovou činnosťou. Pri výkone športovej činnosti majú fyzické osoby rôzne výdavky, okrem iného aj povinnosť platenia poistného. Iné postavenie a výdavky má profesionálny športovec a iné postavenie a výdavky má športovec, ktorý je v postavení zamestnanca.

Zákon o športe, okrem profesionálneho športovca, definuje športovca ako zamestnanca, ktorý má príjmy z činnosti športovca na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu, ale aj amatérsky šport. Podľa § 4 zákona o športe môže športovec vykonávať šport ako:

  • profesionálny športovec,
  • amatérsky športovec alebo
  • neorganizovaný športovec.

Profesionálny športovec a rovnako aj amatérsky športovec vykonávajú šport v športovej organizácii, za ktorú je registrovaný v zdrojovej evidencii.

Profesionálny športovec môže vykonávať športovú činnosť:

  1. na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu, ak výkon jeho činnosti spĺňa znaky závislej práce,
  2. na základe pracovnoprávneho vzťahu alebo obdobného pracovného vzťahu podľa osobitného predpisu v rezortnom športovom stredisku alebo
  3. ako samostatne zárobkovo činná osoba.

Amatérsky športovec vykonáva športovú činnosť na základe zmluvy o amatérskom vykonávaní športu, ak:

  • rozsah vykonávania športu spĺňa znaky závislej práce, počas jedného kalendárneho roka nepresahuje osem hodín v týždni, päť dní v mesiaci alebo 30 dní v kalendárnom roku,
  • zmluva športovca nezaväzuje k účasti na príprave na súťaž alebo
  • vykonáva šport v rámci jednej súťaže alebo viacerých navzájom súvisiacich súťaží v krátkom časovom období, a to:
    • na základe zmluvy o príprave talentovaného športovca,
    • na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru alebo
    • bez zmluvy.

Zákon o športe definuje aj talentovaného športovca. Talentovaným športovcom je športovec do 18 rokov veku, ktorý prejavil vysokú úroveň talentu, športových zručností a športových schopností a je zaradený do zoznamu talentovaných športovcov. Predpis národného športového zväzu môže určiť vyššiu hranicu veku talentovaného športovca, najviac do 23 rokov veku.

Aktívnym športovcom je športovec, ktorý sa v poslednom roku zúčastnil v súťaži v druhu športu, na vykonávanie ktorého je registrovaný v zdrojovej evidencii, organizovanej športovou organizáciou.

V zákone o športe je vymedzený profesionálny športovec prostredníctvom aktivity, na základe ktorej sa na jeho činnosť aplikuje pracovnoprávny režim. Platí to v prípade, ak športová činnosť spĺňa znaky závislej práce v zmysle Zákonníka práce, pričom ide o iný pracovnoprávny vzťah v súlade s § 1 ods. 3 Zákonníka práce. Nie je pritom podstatné, ako si konkrétny vzťah pomenujú dotknuté subjekty – športovec a klub, podstatný je skutočný charakter a skutočný výkon športovej činnosti a jeho vlastnosti. Na uvedenú skutočnosť nemá vplyv ani to, ako profesionálneho športovca definujú športové pravidlá pri jednotlivých druhoch športov. Ak športovec vykonáva pre športový klub činnosť, ktorá má znaky závislej práce, bez ohľadu na jeho definíciu v príslušnom športe musí mať tento vzťah profesio­nálny charakter podľa zákona. Iný stav by bol rozpore so zákonom o športe.

Podstatným znakom závislej činnosti je vzťah závislosti zamestnávateľa a zamestnanca, pričom zamestnanec je povinný pri výkone svojej činnosti dodržiavať príkazy zamestnávateľa. Pracovnoprávne vzťahy v súvislosti so zamestnávaním fyzických osôb upravuje Zákonník práce, pričom nevymedzuje pojem pracovnoprávneho vzťahu, ani pojem pracovného pomeru, čo v praxi spôsobuje problémy hlavne v nadväznosti na právny vzťah pri výkone závislej činnosti. Pri vzťahu zamestnávateľa a zamestnanca je zamestnanec závislý a podriadený svojmu zamestnávateľovi. Hospodárska závislosť sa prejavuje tým, že zamestnanec nevykonáva prácu za účelom dosiahnutia zisku.

Podľa zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. sa pri uplatňovaní daňových predpisov berie do úvahy vždy skutočný obsah právneho úkonu alebo inej skutočnosti, ktorá je rozhodujúca pre určenie alebo vybratie dane.

Z uvedeného vyplýva, že ak správca dane dokáže, že nejde o zmluvu uzatvorenú v súlade s Občianskym zákonníkom alebo Obchodným zákonníkom a že vzťah je založený na princípe závislosti, nie rovnosti, môže príjem „prekvalifikovať“ a zdaní ho ako príjem zo závislej činnosti.

Zákona o športe kategóriu profesionálnych športovcov jednoznačne spája so zmluvou o profesionálnom výkone športu, v ktorej v § 35 cit. zákona taxatívne vymedzuje minimálne kvalitatívne požiadavky kladené pre konkrétny druh vzťahu v športe.

Ďalšou skupinou, ktorú definuje zákon o športe je profesionálny športovec ako SZČO v individuálnych športoch. Ide o prípady, kedy sa konkrétny športovec výkonom športovej činností živí a jeho športová činnosť pre neho predstavuje hlavný príjem (je pre neho hlavnou ekonomickou činnosťou). Činnosť vykonáva vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť, na svoje náklady, v čase podľa svojho uváženia a podobne (čo v prípade profesionálneho športovca – zamestnanca neplatí). V prípadoch, že bude chcieť tento typ profesionálneho športovca vykonávať športovú činnosť v prospech konkrétnej športovej organizácie, predpokladá sa, že športová organizácia a športovec uzavrú zmluvu podľa Občianskeho zákonníka (ustanovenie § 51), alebo zmluvy podľa Obchodného zákonníka (ustanovenie § 269 ods. 2).

V nadväznosti na profesionálneho športovca je upravené aj postavenie amatérskeho športovca. V prípade amatérskeho športovca zákon ustanovuje, že tento vykonáva športovú činnosť na základe Zmluvy o amatérskom vykonávaní športu, Zmluvy o príprave talentovaného športovca a na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Rozsah činnosti vykonávanej na účely zmluvy o amatérskom vykonávaní športu nie je určujúci pre ostatné typy a možnosti výkonu športu amatérskym športovcom. Ak je športová činnosť vykonávaná športovcom v zmysle zmluvy o amatérskom výkone športovej činnosti odplatne, vykonáva športovec túto činnosť ako inú samostatnú zárobkovú činnosť.

Amatérsky športovec môže vykonávať športovú činnosť pre športovú organizáciu aj bez uzatvorenia zmluvného dojednania, pričom špecifiká tohto výkonu športovej činnosti sú stanovené zákonom o športe v § 4

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály