Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdanenie príjmov fyzickej osoby z prevodu účasti v spoločnosti

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Účasť fyzickej osoby ako spoločníka na spoločnosti s ručením obmedzením (spol. s r. o.) vzniká odo dňa vzniku spoločnosti alebo prevodom obchodného podielu od inej fyzickej osoby počas existencie spoločnosti.

Obchodný podiel je súhrn práv a povinností spoločníka zodpovedajúci účasti na spoločnosti. Pri vzniku spoločnosti sa vklad spoločníka stáva vlastníctvom spoločnosti. Spoločník ako fyzická osoba nemôže nakladať so svojim vkladom, môže nakladať len so svojim obchodným podielom za podmienok určených v spoločenskej zmluve alebo zákonom č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p.

Podľa § 114 ods. 2 Obchodného zákonníka môže mať každý spoločník len jeden obchodný podiel. V prípade, že dôjde k novému vkladu spoločníka do spoločnosti prijatím záväzku na nový vklad, nevzniká spoločníkovi nový podiel, zväčší sa len pôvodný (existujúci) obchodný podiel. Obchodný podiel v obchodnej spoločnosti môže spoločník previesť za podmienok stanovených v § 115 Obchodného zákonníka zmluvou o prevode obchodného podielu na iného spoločníka alebo na inú osobu.

Fyzická osoba môže mať nielen príjem z predaja svojho obchodného podielu v obchodnej spoločnosti ale aj príjem zo zníženia základného imania, ktorého zdanenie nie je osobitne upravené v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Na zdanenie príjmu z prevodu (predaja) obchodného podielu v spoločnosti má vplyv hodnota vkladu do obchodnej spoločnosti alebo hodnota inak nadobudnutého (prevedeného podielu) inou fyzickou osobou a lehota, kedy bol obchodný podiel nadobud­nutý.

Na zdanenie príjmu zo zníženia základného imania má vplyv spôsob tvorby a prípadné zvýšenie základného imania, ktoré predchádzalo jeho zníženiu, ako aj zdanenie zdrojov, z ktorých bolo základné imanie tvorené a zvyšované.

Zníženie základného imania v spoločnosti s ručením obmedzeným je zmenou spoločenskej zmluvy s úpravou v § 146 Obchodného zákonníka. Rozhodovanie o znížení základného imania patrí do pôsobnosti valného zhromaždenia. Pri znižovaní základného imania zákon vyžaduje zachovanie minimálnej hodnoty základného imania a minimálnej hodnoty vkladu každého spoločníka. Zníženie základného imania sa realizuje znížením menovitej hodnoty vkladu každého spoločníka v pomere zodpovedajúcom jeho doterajšiemu vkladu. V rozhodnutí valného zhromaždenia musí byť uvedené, či bude suma, o ktorú sa znižuje základné imanie, vyplatená spoločníkom.

Podľa § 114 ods. 2 Obchodného zákonníka môže mať každý spoločník len jeden obchodný podiel. V prípade, že dôjde k novému vkladu spoločníka do spoločnosti prijatím záväzku na nový vklad, nevzniká spoločníkovi nový podiel zväčší sa len pôvodný (existujúci) obchodný podiel. Nový vklad spoločníka do spoločnosti preto nemá vplyv na plynutie päťročnej doby v súlade s ustanovením § 4 ods. 1 písm. h) zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o daniach z príjmov“) v ktorom je uvedený len prevod účasti na obchodnú spoločnosť. U spoločníka, ktorý nadobúda obchodný podiel od iného spoločníka dochádza k zväčšeniu jeho obchodného podielu.

Pre zdanenie príjmov z prevodu obchodného podielu predaného v roku 2016 je podstatné, či bol obchodný podiel nadobudnutý:
• do konca roku 2003 alebo
• v roku 2004.

Pre správne stanovenie momentu účinnosti prevodu obchodného podielu, vo vzťahu k nadobudnutiu obchodného podielu z pohľadu zdanenia (splnenie podmienky pre oslobodenie príjmu z prevodu obchodného podielu), je potrebné odlíšiť, či ide o:

  1. účinnosť zmluvy o prevode obchodného podielu medzi účastníkmi zmluvy alebo
  2. účinnosť prevodu voči spoločnosti.

Dňom uzavretia zmluvy o prevode obchodného podielu nastávajú účinky zmluvy o prevode medzi spoločníkom (prevodcom) a nadobúdateľom vtedy, ak si zmluvné strany nedohodli iný deň účinnosti. Ide o právne účinky súvisiace napr. so zaplatením ceny za prevod podielu, s povinnosťou splatiť vklad, pokiaľ ho prevodca v plnej výške nesplatil. Momentom účinnosti zmluvy medzi jej účastníkmi nedochádza k samotnému prevodu účasti spoločníka na spoločnosti, pretože nadobúdateľ obchodného podielu nemá postavenie spoločníka v prípade, ak prevod obchodného podielu nie je účinný voči spoločnosti a teda nedošlo ešte k prevodu „účasti“ spoločníka na obchodnú spoločnosť.

V súlade s ustanovením § 115 ods. 4 Obchodného zákonníka účinky prevodu obchodného podielu voči spoločnosti nastávajú odo dňa doručenia zmluvy o prevode obchodného podielu spoločnosti, ak nenastanú s neskoršou účinnosťou zmluvy. Zmluva o prevode obchodného podielu nemôže byť voči spoločnosti účinná skôr, ako sa stala účinnou medzi zmluvnými stranami. Ak je podľa spoločenskej zmluvy alebo podľa zákona na prevod obchodného podielu potrebný súhlas valného zhromaždenia a tento súhlas bol udelený až po doručení zmluvy o prevode spoločnosti, účinky prevodu obchodného podielu voči spoločnosti nastanú dňom udelenia súhlasu.

K zmene v osobe spoločníka dochádza od účinnosti zmluvy o prevode obchodného podielu voči spoločnosti, nadobúdateľ obchodného podielu sa stáva novým spoločníkom. Od tohto momentu na neho prechádzajú všetky práva a povinnosti spojené s prevodom obchodného podielu. Tento dátum je aj dňom nadobudnutia obchodného podielu, od ktorého sa odvíjajú a posudzujú podmienky splnenia oslobodenia príjmuz prevodu obchodného podielu.

Zápis zmeny v osobách spoločníkov do obchodného registra, má len deklaratórny účinok, nie pre účely splnenia podmienky oslobodenia prevodu účasti na obchodnej spoločnosti. Podľa § 118 Obchodného zákonníka obchodná spoločnosť vedie zoznam spoločníkov, ktorý má len evidenčný charakter. Do zoznamu môže nahliadať každý spoločník a na žiadosť spoločníka je spoločnosť povinná vydať mu výpis zo zoznamu spoločníkov. Zákon toto právo iným osobám nepriznáva.

Príjem z predaja obchodného podielu nadobudnutého pred 1. 1. 2004

Podľa prechodných ustanovení § 52 ods. 21 ZDP sa na zdanenie príjmu z prevodu účasti na obchodných spoločnostiach, obstaraných pred účinnosťou tohto zákona použijú ustanovenia § 4 ods. 1 písm. h) zákona o daniach z príjmov aj po 31. decembri 2003 v prípade, že doba medzi nadobudnutím a prevodom presahuje päť rokov.

V zmysle § 4 ods. 1 písm. h) zákona o daniach z príjmov, platného do konca roku 2003 bol od dane z príjmov je oslobodený príjem z prevodu členských práv družstva alebo z prevodu účasti na obchodných spoločnostiach, ak nejde o predaj cenných papierov, ak doba medzi nadobudnutím a prevodom presahuje päť rokov. Od dane nie sú oslobodené príjmy z prevodu členských práv družstva alebo z prevodu účasti na obchodných spoločnostiach, ak o ich obstaraní daňovník účtoval, a to do piatich rokov od skončenia podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti. Od dane nie sú oslobodené príjmy, ktoré plynú daňovníkovi na základe zmluvy o budúcom prevode členských práv družstva alebo o prevode účasti na obchodných spoločnostiach, v dobe do piatich rokov od nadobudnutia, aj keď zmluva o prevode bude uzatvorená až po piatich rokoch od ich nadobudnutia.

Z citovaných ustanovení vyplýva, že pre účely posudzovania, či ide o príjem oslobodený od dane alebo o zdaniteľný príjem, je rozhodujúca doba medzi nadobudnutím a prevodom účasti na obchodných spoločnostiach alebo prevodom členských práv družstva. Oslobodenie je platné aj za rok 2016, na všetky členské práva a obchodné podiely, ktoré boli nadobudnuté do 31. 12. 2003.

Ak nie je splnená podmienka na oslobodenie príjmov z prevodu obchodeného podielu, potom sa príjem z prevodu obchodného podielu zdaňuje ako ostatný príjem podľa § 8 ods. 1 písm. f) ZDP ostatnými príjmami, ak nejde o príjmy podľa § 5 až 7 ZDP, sú príjmy z prevodu účasti (podielu) na spoločnosti s ručením obmedzeným, komanditnej spoločnosti alebo z prevodu členských práv družstva.

Do základu dane (čiastkového základu dane) sa zahŕňa zdaniteľný príjem znížený o výdavky preukázateľne vynaložené na jeho dosiahnutie. Ak sú výdavky spojené s jednotlivým druhom príjmu uvedeným v § 8 ods. 1 ZDP vyššie ako príjem, na rozdiel sa neprihliada.

♦ Príklad č. 1:

Spoločník ako fyzická osoba založil v roku 2002 spoločnosť s r. o., v ktorej nadobudol 100 % obchodný podiel. V roku 2016 došlo k zániku spoločnosti bez likvidácie jej rozdelením na dve nové spoločnosti s r. o., ktoré sú právnymi nástupcami zaniknutej spoločnosti. Daňovník je výlučným vlastníkom obchodného podielu aj v týchto nových spoločnostiach. Následne v roku 2016 predá obchodný podiel v jednej spoločnosti s r. o.

Bude sa príjem z prevodu obchodného podielu zdaňovať podľa § 8 ods. 1 písm. f) ZDP ako príjem podliehajúci dani z príjmov, alebo je možné posudzovať tento príjem podľa § 52 ods. 21 cit. zákona a na tento príjem uplatniť ešte oslobodenie podľa zákona o daniach z príjmov platné

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály