Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Základné povinnosti osoby registrovanej pre daň z pridanej hodnoty v zmysle § 7a zákona o DPH

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Registrovať sa v zmysle § 7a zákona o DPH sú povinné zdaniteľné osoby, ktoré nie sú platiteľmi DPH, ani sa ním touto registráciou nestávajú. Registrácia sa týka všetkých zdaniteľných osôb, ktoré vykonávajú nezávisle ekonomickú činnosť, z ktorej dosahujú príjem, pričom ide o výrobu, obchod a poskytovanie služieb, duševnú tvorivú činnosti (vrátane slobodného povolania), športovú činnosť, či využívanie hmotného a nehmotného majetku na dosahovanie príjmov z tohto majetku.

Typ registrácie pre daň z pridanej hodnoty (DPH) podľa § 7a zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) pribudol do slovenskej legislatívy začiatkom roku 2010 ako reakcia na nové pravidlá týkajúce sa miesta dodania služieb v EÚ. Zdrojovým právnym predpisom EÚ je smernica Rady 2008/8/ES z 12. februára 2008, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2006/112/ES najmä v oblasti miesta zdaňovania služieb.

V slovenskom zákone o DPH sú premietnuté najmä vo všeobecných pravidlách miesta dodania služieb (§ 15 zákona o DPH), osobitných pravidlách miesta dodania služieb (§ 16 zákona o DPH) a novom type registrácie pre DPH (§ 7a zákona o DPH).

Registrovať sa v zmysle § 7a zákona o DPH sú povinné zdaniteľné osoby, ktoré nie sú platiteľmi DPH, ani sa ním touto registráciou nestávajú. Registrácia sa týka všetkých zdaniteľných osôb definovaných v § 3 zákona o DPH – teda všetkých osôb, ktoré vykonávajú nezávisle ekonomickú činnosť, z ktorej dosahujú príjem, pričom ide o výrobu, obchod a poskytovanie služieb, duševnú tvorivú činnosti (vrátane slobodného povolania), športovú činnosť, či využívanie hmotného a nehmotného majetku na dosahovanie príjmov z tohto majetku.

Registrovať sa pre DPH v zmysle § 7a zákona o DPH je takto definovaná osoba povinná v 2 prípadoch – z titulu dvoch možných situácií:

  • zdaniteľná osoba prijme službu od dodávateľa z inej členskej krajiny EÚ, pričom miesto dodania je v SR a osobou povinnou platiť DPH je odberateľ – slovenská zdaniteľná osoba,
  • zdaniteľná osoba poskytne službu, pričom miestom dodania tejto služby je členský štát odbe­rateľa a osobou platiť DPH je odberateľ.

Registrácia v zmysle § 7a zákona o DPH pri prijatí služby

Povinnosť registrácie v zmysle § 7a zákona o DPH z titulu prijatia služby vzniká, ak boli súčasne splnené tieto podmienky:

  • dodávateľ služby má sídlo v inom členskom štáte EÚ, prípadne v ňom má miesto podnikania, prevádzkareň alebo bydlisko,
  • miesto dodania sa určí v zmysle § 15 ods. 1. zákona o DPH a je ním SR – miesto dodania sa teda nestanoví podľa osobitných pravidiel stanovených v § 16 zákona o DPH, ale je ním sídlo odberateľa, v tomto prípade slovenského odberateľa,
  • osobou povinnou platiť DPH je slovenský odberateľ – v zmysle § 69 ods. 3 zákona o DPH.

Povinnosť registrácie v zmysle § 7a zákona o DPH z titulu prijatia služby nevzniká, ak:

  • dodávateľ služby má sídlo v treťom štáte, teda v krajine nepatriacej do EÚ,
  • služba je oslobodená od DPH,
  • dodávateľ služby má sídlo v členskom štáte EÚ, je však registrovaný pre DPH na Slovensku,
  • miesto dodania sa neurčí podľa § 15 zákona o DPH, ale podľa § 16.

♦ Príklad č. 1:
Slovenský odberateľ, zatiaľ neregistrovaný v SR pre DPH, sa 5. jú­na 2012 zaregistroval v službe Google Adwords. Službu írskej spoločnosti Google Ireland plánuje od júla 2012 využívať na kontextovú reklamu. Je teda príjemcom služby dodávateľa sídliaceho v inom členskom štáte EÚ.

Miesto dodania služby sa určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH (slovenský odberateľ je zdaniteľnou osobou) a je teda povinný platiť DPH. 6. júna 2012 požiada slovenský podnikateľ o registráciu pre DPH v zmysle § 7a zákona o DPH. 12. júna 2012 mu daňový úrad pridelí IČ DPH a podnikateľ môže začať spolupracovať s Google Ireland ako príjemca služby.

* * *

Príklad č. 2:
Slovenský podnikateľ, zatiaľ neregistrovaný v SR pre DPH, potrebuje jednorazovo využiť konzultačné služby v oblasti informačných technológií od spoločnosti sídliacej vo Švajčiarsku.

Švajčiarska spoločnosť nespĺňa podmienku sídla v EÚ, slovenský odberateľ nie je preto povinný sa registrovať pre DPH.

* * *

Registrácia v zmysle § 7a zákona o DPH pri dodaní služby

Povinnosť registrácie v zmysle § 7a zákona o DPH z titulu poskytnutia služby vzniká, ak boli súčasne splnené tieto podmienky:

  • dodávateľ služby má sídlo v SR, prípadne v ňom má miesto podnikania, prevádzkareň alebo byd­lisko,
  • odberateľ má sídlo v inom členskom štáte,
  • miesto dodania sa určí v zmysle § 15 ods. 1 zákona o DPH a je ním sídlo odberateľa – miesto dodania sa teda nestanoví podľa osobitných pravidiel určených v § 16 zákona o DPH, ale je ním sídlo odberateľa, v tomto prípade slovenského odberateľa – teda SR,
  • osobou pov
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály