Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vznik daňovej povinnosti pri nadobudnutí tovaru a pri službách prijatých zo zahraničia

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Určenie vzniku daňovej povinnosti pri nadobudnutí tovaru je často diskutovaným problémom hlavne z toho dôvodu, že dochádza k odlišnému postupu v praxi jednotlivých členských štátov. V článku je na niekoľkých príkladoch vysvetlený postup na uplatnenie zákona.

Ustanovením, ktoré upravuje vznik daňovej povinnosti pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu Európskej únie (EÚ), je § 20 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej „zákon o DPH“). Určenie vzniku daňovej povinnosti pri nadobudnutí tovaru je často diskutovaným problémom hlavne z dôvodu, že napriek dosť jasne formulovanému ustanoveniu § 20 zákona o DPH, ktoré bolo prevzaté zo smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty, dochádza k odlišnému postupu v praxi jednotlivých členských štátov.

Ustanoveniami, ktoré sa vzťahujú na určenie momentu vzniku daňovej povinnosti pri službách prijatých zo zahraničia, sú najmä odseky 2 a 4 § 19 zákona o DPH.

Vznik daňovej povinnosti pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu

Podľa ustanovenia § 11 zákona o DPH sa nadobudnutím tovaru v tuzemsku z iného členského štátu rozumie nadobudnutie práva nakladať ako vlastník s hnuteľným hmotným majetkom, ktorý bol odoslaný alebo prepravený nadobúdateľovi dodávateľom alebo nadobúdateľom alebo na ich účet do tuzemska z iného členského štátu. Nadobudnutie tovaru je predmetom dane v tuzemsku, ak nadobúdateľom tovaru je zdaniteľná osoba alebo právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, alebo zahraničná osoba, ktorá je identifikovaná pre daň v inom členskom štáte a dodávateľom je osoba identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, ktorá dodala tovar za protihodnotu (okrem dodania tovaru s montážou alebo inštaláciou dodávateľom alebo na jeho účet a okrem dodania tovaru formou zásielkového predaja).

Miestom nadobudnutia tovaru v tuzemsku z iného členského štátu je podľa § 17 ods. 1 zákona o DPH miesto, kde sa tovar nachádza v čase skončenia jeho odoslania alebo prepravy k nadobúdateľovi.

Podľa § 20 zákona o DPH pri nadobudnutí tovaru z iného členského štátu vzniká nadobúdateľovi daňová povinnosť:

  • 15. deň kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, kedy sa uskutočnilo nadobudnutie tovaru, alebo
  • dňom vyhotovenia faktúry, ak bola faktúra vyhotovená pre nadobúdateľa tovaru pred 15. dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, kedy sa uskutočnilo nadobudnutie tovaru.

Nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu sa považuje za uskutočnené, ak by takýto tovar bol považovaný za dodaný v tuzemsku. Deň uskutočnenia nadobudnutia tovaru je určujúcim dňom pre 15. deň kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom bolo uskutočnené nadobudnutie tovaru. Deň vzniku daňovej povinnosti u nadobúdateľa tovaru je totožný s dňom dodania tovaru zo strany dodávateľa.

Príklad č. 1:
Slovenský podnikateľ, platiteľ dane, si objednal tovar u maďarského podnikateľa identifikovaného pre daň v Maďarsku. Slovenský odberateľ prevzal tovar v Maďarsku u dodávateľa dňa 20. februára a prepravil ho z Maďarska na Slovensko.

20. február je dňom nadobudnutia tovaru. Maďarský podnikateľ vyhotoví faktúru pre slovenského podnikateľa bez dane, nakoľko ide o dodanie tovaru, ktoré je oslobodené od dane podľa maďarského zákona o DPH a slovenský podnikateľ zdaní nadobudnutie tovaru 20 % sadzbou dane platnou v tuzemsku.

Pri určení dňa vzniku daňovej povinnosti môžu vzniknúť tieto prípady:

  1. ak maďarský podnikateľ vyhotoví faktúru za dodanie tovaru dňa 21. februára, daňová povinnosť vzniká slovenskému podnikateľovi pri nadobudnutí tovaru v deň, keď bola vyhotovená faktúra, t. j. dňa 21. februára, nakoľko faktúra bola vyhotovená pred 15. dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom sa uskutočnilo nadobudnutie tovaru,
  2. ak maďarský podnikateľ vyhotoví faktúru za dodanie tovaru dňa 4. apríla, daňová povinnosť vznikne slovenskému podnikateľovi 15. deň kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, keď sa uskutočnilo nadobudnutie tovaru; slovenský podnikateľ nadobudol tovar 20. februára, preto daňová povinnosť vznikne 15. marca,
  3. ak maďarský podnikateľ vyhotoví faktúru dňa 27. januára, t. j. pred začatím prepravy tovaru z dôvodu požadovania skoršej úhrady za dodanie tovaru, daňová povinnosť vzniká slovenskému podnikateľovi 15. deň kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, keď sa uskutočnilo nadobudnutie tovaru, v tomto prípade slovenský podnikateľ pri určení vzniku daňovej povinnosti na deň vyhotovenia faktúry neprihliada a daňová povinnosť pri nadobudnutí tovaru mu vzniká 15. marca,
  4. ak maďarský podnikateľ vyhotoví faktúru za tovar dňa 18. februára, t. j. faktúra je pripravená pred dodaním tovaru, aby si ju kupujúci mohol prevziať spolu s tovarom, daňová povinnosť vzniká v deň vyhotovenia faktúry
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály