Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vysporiadanie a vrátenie daňového preplatku po novom v roku 2017

Dátum: Rubrika: Správa daní

Poblematika daňového preplatku, ktorá zahŕňa postup použitia preplatku, jeho vrátenie, ako aj priznanie úroku pre daň v prospech daňového subjektu za oneskorené vrátenie daňového preplatku nezavinené daňovým subjektom je upravená v zákone č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) v štvrtej časti (Daňové konanie) v tretej hlave – Daňové preplatky a daňové nedoplatky v ustanovení:

  • § 79 – Daňové preplatky a úrok,
  • § 2 písm. d) – Základné pojmy – daňový preplatok.

V daňovej terminológii sa daňovým preplatkom podľa § 2 písm. d) daňového poriadku rozumie platba, ktorá prevyšuje splatnú daň.

Daňový preplatok sa v prevažnej miere spája s vrátením daňového preplatku na dani z príjmov. Je to z dôvodu, že tento druh dane (daň z príjmov) a povinnosť platiť daň (okrem miestnych daní ako je daň z nehnuteľností) sa dotýka najväčšieho počtu daňovníkov, ktorí podávajú daňové priznanie k dani z príjmov fyzických alebo právnických osôb.

Daňový preplatok môže vzniknúť na všetkých druhoch daní a poplatkoch z miestnych daní. Správca dane postupuje ako pri vrátení daňového preplatku podľa § 79 daňového poriadku aj pri vyplatení zamestnaneckej prémie podľa § 32a ods. 6 ZDP a pri vyplatení daňového bonusu podľa § 33 ods. 6 ZDP.

Základné pojmy v súvislosti s daňovými preplatkami

S problematikou daňového preplatku súvisia nasledovné pojmy pre správne pochopenie kategórie daňového preplatku, splatnej dane a preddavku na daň.

Daňový preplatok je suma platby, ktorá prevyšuje splatnú daň [§ 2 písm. d) daňového poriadku]. Splatná daň jedaň, ktorú správca dane vyrubí daňovému subjektu rozhodnutím, v ktorom uvedie dátum, kedy je vyrubená daň alebo rozdiel dane, alebo vlastná daňová povinnosť splatná, t. j. najneskôr v posledný deň splatnosti tejto lehoty je daňový subjekt povinný túto daň zaplatiť.

Splatnou daňou je aj daň, ktorú je povinný zaplatiť daňový subjekt aj bez vyrubenia, ak tak ustanovuje osobitný predpis. Daň je vyrubená aj podaním daňového priznania.

Pri daňovej povinnosti vyplývajúcej z podaného daňového priznania (napr. pri dani z príjmov, pri dani z nehnuteľnosti, pri DPH) je táto daň splatná prevažne v lehote na podanie daňového priznania napr. podľa § 49 ods. 2 ZDP je daň uvedená v daňovom priznaní splatná do 31. marca v nasledujúcom roku po uplynutí zdaňovacieho obdobia, za ktorý sa daňové priznanie podáva. Podľa § 6 ods. 2 zákona č. 361/2014 Z. z. o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. je daň uvedená v podanom daňovom priznaní splatná, t. j. daňovník je povinný nielen uviesť sumu daňovej povinnosti v daňovom priznaní, ale aj zaplatiť najneskôr v posledný deň lehoty na podanie daňového priznania, ktorým je 31. ja­nuár po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ak tento zákon neustanovuje inak.

Poznámka: Podľa § 43 ods. 11 ZDP je daň vyberaná zrážkou splatná do 15. každého mesiaca za predchádzajúci mesiac platiteľom dane aj bez podania daňového priznania.

Splatnosť preddavku na daň ako povinnej platby je povinný platiť daňovník v priebehu zdaňovacieho obdobia, napr. podľa § 42 ZDP, ak skutočná výška dane na toto zdaňovacie obdobie nie je ešte známa.

Preddavky na daň sa stávajú daňou v deň splatnosti dane, ktoré sa podľa § 51c ZDP započítavajú na úhradu dane za toto zdaňovacie obdobie, pričom výsledkom tohto započítania je daňový preplatok alebo daňový nedoplatok.

Na zaplatenie preddavku na daň je možné použiť aj daňový preplatok, ak správca dane voči daňovému subjektu tento preplatok na niektorých z daní eviduje.

Daňovým preplatkom nie je suma pomernej časti dane, ktorú je povinný vrátiť správca dane v prípade, že daňovému subjektu zanikla v priebehu zdaňovacieho obdobia daňová povinnosť, napr. podľa § 99h zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) správca dane vráti pomernú časť dane z nehnuteľnosti, dane za psa, dane za predajné automaty a dane za nevýherné hracie prístroje za zostávajúce zdaňovacie obdobie, za ktoré bola daň zaplatená, ale až po podaní čiastkového priznania k jednej z týchto miestnych daní, u ktorej daňová povinnosť zanikla povinnosť § 99b zákona o miestnych daniach.

♦ Príklad č. 1:

Daňový subjekt prevádzkoval nevýherné hracie prístroje, za ktoré zaplatil daň na celé zdaňovacie obdobie. V priebehu roka 2017 zatvoril obchodnú prevádzku, kde boli tieto prístroje umiestnené.

Na vrátenie pomernej časti už zaplatenej tejto dane daňovník podľa § 99b zákona o miestnych daniach podá čiastkové daňové priznanie, v ktorom daňovník uvedie len zmeny oproti dovtedy podanému daňovému priznaniu k dani za nevýherné hracie prístroje. Rovnaký postup daňovník uplatní aj pri vrátení pomernej časti dane za psa, pomernej časti dane za predajné automaty. Čiastkové daňové priznanie na uvedené druhy miestnych daní je daňovník povinný podať do 30 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti správcovi dane, ktorým je obec.

* * *

Z uvedeného vyplýva, že daňový preplatok vznikne po úhrade sumy dane, ktorá je zaplatená v lehote jej splatnosti, a ktorá prevyšuje splatnú daň, daňový preplatok nie je vrátenie pomernej časti zaplatenej dane.

Správca dane vráti daňový preplatok (ak ho nemožno použiť na úhradu daňového nedoplatku alebo na úhradu pohľadávky členského štátu) daňového subjektu na základe jeho žiadosti o jeho vrátenie.

Právna úprava daňového preplatku od 1. 1. 2017

Daňový poriadok v § 79 ustanovuje určitú postupnosť použitia daňového preplatku s prihliadnutím na daňové nedoplatky, ktoré správca dane eviduje voči daňovému subjektu a postup vrátenia daňového preplatku, spôsob výpočtu úroku za oneskorené vrátenie daňového preplatku zapríčinené správcom dane.

Podľa odseku 1 správca dane použije daňový preplatok na úhradu platby dane podľa § 55 ods. 6 a 7 daňového poriadku, ak voči daňovému subjektu daňový nedoplatok eviduje, t. j. úhradu exekučných nákladov a hotových výdavkov, potom daňový preplatok použije na úhradu daňového nedoplatku, splatného preddavku na daň, nedoplatku na cle a nedoplatku na iných platbách s najstarším dátumom splatnosti v čase prijatia platby. Ak správca dane daňový preplatok použije na úhradu daňového nedoplatku, považuje sa za deň úhrady daňového nedoplatku deň, ktorý nasleduje po dni vzniku preplatku. Tým je určený aj deň platby daňového nedoplatku pre výpočet úroku z omeškania podľa § 156 daňového poriadku. O tejto skutočnosti správca dane vyrozumenie daňového dlžníka.

♦ Príklad č. 2:

Správca dane eviduje za mesiac február 2017 u platiteľa dane daňový ne

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály