Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Výpočet a účtovanie sociálneho poistenia a preddavkov na zdravotné poistenie SZČO

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Platby SZČO do zdravotnej a sociálnej poisťovne predstavujú príjem verejného zdravotného a sociálneho poistenia, z ktorých sú uhrádzané nároky poistníkov na zdravotnú starostlivosť a sociálne dávky z jednotlivých druhov poistenia v znení príslušných zákonných noriem v aktuálnom znení.

K základným právnym normám, podľa ktorých sa určuje povinnosť SZČO ich platiť, ako aj spôsob výpočtu výšky týchto platieb a nárokov na jednotlivé dávky patria:

  • Zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o zdravotnom poistení“), ktorý ustanovuje zdravotné poistenie, právne vzťahy vznikajúce na základe zdravotného poistenia a prerozdeľovanie poistného na verejné zdravotné poistenie.
  • Zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“), ktorý vymedzuje sociálne poistenie, upravuje rozsah sociálneho poistenia, právne vzťahy pri vykonávaní sociálneho poistenia, organizáciu sociálneho poistenia, financovanie sociálneho poistenia, dozor štátu nad vykonávaním sociálneho poistenia a konanie vo veciach sociálneho poistenia a upravuje aj výkon starobného dôchodkového sporenia v rozsahu ustanovenom osobitným predpisom.

Zdravotné poistenie je:

  1. Povinné verejné zdravotné poistenie, na základe ktorého sa poskytuje poistencom verejného zdravotného poistenia za podmienok ustanovených zákonom o zdravotnom poistení zdravotná starostlivosť a služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v rozsahu ustanovenom zákonom č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti v z. n. p., službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., zákonom č. 577/2004 Z. z. v rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v z. n. p. a zákonom č. 363/2011 Z. z. o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.
  2. Individuálne zdravotné poistenie, na základe ktorého sa poskytuje poistencom individuál­neho zdravotného poistenia zdravotná starostlivosť v rozsahu určenom v zmluve podľa § 788 až § 791 Občianskeho zákonníka.

Sociálne poistenie

Nemocenské poistenie predstavuje poistenie pre prípad straty alebo zníženia príjmu zo zárobkovej činnosti a na zabezpečenie príjmu v dôsledku dočasnej pracovnej neschopnosti, tehotenstva a materstva. Zo systému nemocenského poistenia sú poskytované nemocenské dávky (nemocenské, materské, ošetrovné, vyrovnávacia dávka).

Dôchodkové poistenie, a to:

  • Starobné poistenie predstavuje poistenie na zabezpečenie príjmu v starobe a pre prípad úmrtia. Zo systému starobného poistenia sú poskytované starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, vdovský dôchodok, vdovecký dôchodok, sirotský dôchodok.
  • Invalidné poistenie predstavuje poistenie pre prípad poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v dôsledku dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu poistenca a pre prípad úmrtia. Zo systému invalidného poistenia sú poskytované invalidný dôchodok, vdovský dôchodok, vdovecký dôchodok, sirotský dôchodok.

SZČO, ktoré majú priznaný starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok a SZČO, ktoré sú poberateľmi výsluhového dôchodku a dovŕšili dôchodkový vek, neplatia poistné na invalidné poistenie.

Úrazové poistenie ­predstavuje poistenie pre prípad ­poškodenia zdravia alebo úmrtia v dôsledku pracovného úrazu, služobného úrazu (ďalej len „pracovný úraz“) a choroby z povolania. Z úrazového poistenia je po splnení zákonom ustanovených podmienok poskytovaných týchto 13 úrazových dávok prevažne peňažného charakteru:

  • úrazový príplatok,
  • úrazová renta,
  • jednorazové vyrovnanie,
  • pozostalostná úrazová renta,
  • jednorazové odškodnenie,
  • pracovná rehabilitácia (vecná dávka) a rehabilitačné,
  • rekvalifikácia (vecná dávka) a rekvalifikačné,
  • náhrada za bolesť a náhrada za sťaženie spoločenského uplatnenia,
  • náhrada nákladov spojených s lie­čením,
  • náhrada nákladov spojených s po­hrebom.

Garančné poistenie ­predstavuje poistenie pre prípad platobnej neschopnosti zamestnávateľa na uspokojovanie nárokov zamestnanca a na úhradu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie nezaplatených zamestnávateľom do základného fondu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie. Nárok na dávku garančného poistenia má zamestnanec garančne poisteného zamestnávateľa, ak sa takýto zamestnávateľ stal platobne neschopný a nemôže uspokojiť nároky tohto zamestnanca, ktoré sú taxatívne ustanovené v zákone o sociálnom poistení.

Poistenie v nezamestnanosti predstavuje poistenie pre prípad straty príjmu z činnosti zamestnanca v dôsledku nezamestnanosti a na zabezpečenie príjmu v dôsledku nezamestnanosti. Nárok na dávku v nezamestnanosti, po splnení všetkých podmienok na priznanie, vzniká odo dňa zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie a zaniká uplynutím šiestich mesiacov, resp. štyroch mesiacov. Toto obdobie je označované ako podporné obdobie v nezamestnanosti.

Rezervný fond solidarity je určený na dávky, na ktorých úhradu nie je dostatok finančných prostriedkov v príslušnom základnom fonde sociálneho poistenia a na úhradu škody podľa osobitného predpisu.

Poistenec vo verejnom zdravotnom poistení

Poistenec podľa zákona o zdravotnom poistení je fyzická osoba (FO), ktorá je povinne zdravotne poistená. Povinne verejne zdravotne poistená je FO, ktorá má trvalý pobyt na území SR. To neplatí, ak:

  1. Je zamestnaná v cudzine a je zdravotne poistená na území štátu, v ktorom vykonáva činnosť zamestnanca.
  2. Vykonáva samostatnú zárobkovú činnosť v cudzine a je zdravotne poistená na území štátu, v ktorom vykonáva činnosť.
  3. Dlhodobo sa zdržiava v cudzine a je zdravotne poistená v cudzine a na území SR nie je zamestnaná ani nevykonáva samostatnú zárobkovú činnosť. Za dlhodobý pobyt v cudzine sa považuje pobyt dlhší ako šesť po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov.
  4. Je nezaopatrený rodinný príslušník osoby, ktorá podlieha právnym predpisom iného členského štátu podľa osobitných predpisov.

Povinne verejne zdravotne poistená je aj FO, ktorá nemá trvalý pobyt na území SR, ak nie je zdravotne poistená v inom členskom štáte Európskej únie alebo v zmluvnom štáte Dohody o Európskom hospodárskom priestore a vo Švajčiarskej konfederácii (ďalej len „členský štát”) a:

  1. Je zamestnaná u zamestnávate­ľa, ktorý má sídlo alebo stálu prevádzkareň na území SR alebo je organizačnou zložkou podniku zahraničnej osoby na území SR. To neplatí, ak je zamestnaná v SR u zamestnávateľa, ktorý požíva diplomatické výsady a imunity podľa medzinárodného práva alebo u zamestnávateľa na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, okrem prípadov, ak sa na takúto osobu vzťahujú osobitné predpisy alebo medzinárodná zmluva.
  2. Vykonáva alebo má oprávnenie vykonávať na území SR samostatnú zárobkovú činnosť okrem prípadov, ak sa na takúto osobu vzťahujú osobitné predpisy alebo medzinárodná zmluva, je azylant, je študent z iného členského štátu alebo zahraničný študent študujúci na škole v SR na základe medzinárodnej zmluvy, ktorou je SR viazaná alebo žiak alebo študent, ktorý je Slovákom žijúcim v zahraničí a zároveň študuje na škole v SR, je maloletý cudzinec, ktorý sa zdržiava na území SR bez zákonného zástupcu alebo FO zodpovednej za jeho výchovu a poskytuje sa mu starostlivosť v
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály