Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vymeriavací základ a sadzby poistného na sociálne poistenie v roku 2017

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Dňa 11. 10. 2016 bol schválený zákon č. 285/2016 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. a ktorým sa mení zákon č. 462/2003 Z. z. o náhrade príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., ktorý nadobúda účinnosť 30. 10. 2016 a vybrané ustanovenia dňa 1. 1. 2017. Prináša legislatívne zmeny, ktoré majú dopad aj na výpočet poistného na povinné sociálne poistenie a výpočet nemocenských dávok zamestnancov.

Všeobecný vymeriavací základ

Pod pojmom všeobecný vymeriavací základ sa rozumie 12-násobok priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom SR (ďalej len „štatistický úrad“) za príslušný kalendárny rok. Z uvedeného vyplýva, že ak za kalendárny rok 2015 bola priemerná mesačná mzda v hospodárstve SR vo výške 883 €, uvedenej skutočnosti zodpovedá všeobecný vymeriavací základ za kalendárny rok 2015 vo výške 10 596 €. Sumy všeobecného vymeriavacieho základu za príslušný kalendárny rok z obdobia pred rokom 2003 sú uvedené v prílohe č. 3 k zákonu č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“). Sumy všeobecného vymeriavacieho základu za kalendárne roky od roku 2002 do roku 2013 ustanovilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR opatrením v Zbierke zákonov a po kalendárnom roku 2013 sú stanovené Sociálnou poisťovňou, ktorá ich vždy do 30. apríla kalendárneho roka nasledujúceho po príslušnom kalendárnom roku zverejní na svojom webovom sídle.

Všeobecný vymeriavací základ Sociálna poisťovňa aplikuje pri výpočte minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu pre platenie poistného na sociálne poistenie, ale aj pri výpočte dôchodkových a ďalších dávok, nemocenských, úrazových, garančných a dávok v nezamestnanosti.

Vymeriavací základ zamestnanca a zamestnávateľa

Počnúc 1. 1. 2017 je v súlade s ust. § 138 ods. 6, 7 a 9 zákona o sociálnom poistení vymeriavací základ v úhrne mesačne najviac:

  • na platenie poistného na nemocenské poistenie zamestnancom, povinne nemocensky poistenou samostatne zárobkovo činnou osobou a dobrovoľne nemocensky poistenou osobou v kalendárnom roku 7-násobok jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu, ktorý platil v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa platí poistné na nemocenské poistenie, t. j. od 1. 1. 2017 je vo výške 6 181 €,
  • na platenie poistného na dôchodkové poistenie (starobné a invalidné) zamestnancom, povinne dôchodkovo poistenou samostatne zárobkovo činnou osobou a dobrovoľne dôchodkovo poistenou osobou a na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti zamestnancom a dobrovoľne poistenou osobou v nezamestnanosti v kalendárnom roku 7-násobok jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu, ktorý platil v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa platí poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti, t. j. tiež od 1. 1. 2017 vo výške 6 181 €.

Vymeriavací základ na platenie poistného do rezervného fondu solidarity povinne dôchodkovo poistenou samostatne zárobkovo činnou osobou a dobrovoľne dôchodkovo poistenou osobou v úhrne je mesačne najviac v kalendárnom roku 7-násobok jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu, ktorý platil v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa platí poistné do rezervného fondu solidarity.

Z uvedeného vyplýva, že vymeriavací základ zamestnanca na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie (starobné a invalidné) a na poistenie v nezamestnanosti je mesačne najviac v kalendárnom roku vo výške 7-násobku jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu spred dvoch rokov, t. j. počnúc 1. 1. 2017 vo výške 6 181 €. Vymeriavací základ zamestnávateľa na platenie poistného na nemocenské poistenie, poistného na dôchodkové poistenie, poistného na garančné poistenie, poistného na poistenie v nezamestnanosti a poistného do rezervného fondu solidarity za každého jeho zamestnanca je mesačne najviac v kalendárnom roku tiež vo výške 7-násobku jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu spred dvoch rokov, t. j. počnúc 1. 1. 2017 vo výške 6 181 €.

Rozhodujúce obdobie, za ktoré sa bude platiť poistné na sociálne poistenie v roku 2017

Maximálny vymeriavací základ (7 x 1/12 z VVZ za rok 2015) 6 181,00 €

Typ poistenia

Sadzba –zamestnanec

Sadzba –zamest

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály