Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Výmaz platiteľov dane zo zverejneného zoznamu a zverejňovanie vymazaných platiteľov dane

Dátum: Rubrika: Správa daní

Jedným z opatrení zameraných na znižovania zneužívania systému dane z pridanej hodnoty s účinnosťou od 1. januára 2013 bolo doplnenie bodu 7 a 8 do § 52 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) zverejňovania zoznamu platiteľov dane, ktorí opakovane príslušné ustanovenia zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“) tým, že nepodávajú daňové priznania k dani z pridanej hodnoty, opakovane ich správca dane nemôže zastihnúť na adrese sídla či osobne, alebo zasielaním písomností alebo opakovane porušujú povinnosti pri daňovej kontrole, opakovane nereagujú na výzvu správcu dane dostaviť sa k správcovi dane a písomnosti adresované na sídlo spoločnosti nepreberajú, neoznámia zmenu sídla alebo zmenu adresy na doručovaní písomnosti správcu dane alebo nevykonáva alebo prestal vykonávať podnikanie podľa § 3 zákona o DPH.

Postup zverejňovania zoznamu platiteľov dane od 1. januára 2013

Zverejňovanie zoznamov daňových subjektov na webovej stránke finančného riaditeľstva upravuje § 52 daňového poriadku a toto zverejňovanie pokračuje aj v roku 2014. Podľa tohto ustanovenia finančné riaditeľstvo vypracováva zoznamy (na základe podkladov od daňových úradov) a tieto zverejňuje na svojej webovej stránke, napr. zoznamy daňových dlžníkov, ktorých úhrnná výška daňových nedoplatkov presiahla zákonom stanovenú sumu a nezaniklo právo na ich vymáhanie, zoznam daňových subjektov, ktorým bol povolený odklad platenia dane, zoznam daňových subjektov registrovaných pre daň z pridanej hodnoty.

Zverejňovanie zoznamov daňovníkov uvedených v § 52 daňového poriadku sa nepovažuje za porušenie daňového tajomstva podľa § 11 daňového poriadku.

Od 1. januára 2013 nadobudlo účinnosť nové znenie § 52 ods. 6 daňového poriadku, ktorým sa rozširuje zverejňovanie zoznamov daňových subjektov z hľadiska dane z pridanej hodnoty, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie s odkazom na § 81 ods. 4 písm. b) druhý bod zákona o DPH nadväzne na § 69 ods. 15 zákona o DPH.

Podľa § 81 ods. 4 písm. b) druhého bodu zákona o DPH môže daňový úrad zrušiť registráciu pre daň, ak pominuli dôvody na registráciu, a to, ak platiteľ:

  • nevykonáva alebo prestal vykonávať podnikanie podľa § 3 zákona o DPH, t. j. prestal vykonávať akúkoľvek ekonomickú činnosť, z ktorej sa nedosahuje príjem 35 000 €, ak nevykonáva v tuzemsku inú činnosť ako zásielkový predaj, alebo
  • opakovane v kalendárnom roku nesplní povinnosť podať daňové priznanie, alebo
  • opakovane v kalendárnom roku nezaplatí vlastnú daňovú povinnosť, alebo
  • opakovane nie je zastihnuteľný na adrese sídla, miesta podnikania a ani na adrese prevádzkarne, alebo
  • opakovane porušuje povinnosti pri daňovej kontrole.

Znenie § 69 ods. 15 zákona o DPH upravuje následný postup daňového úradu a finančného riaditeľstva v prípade, že daňový úrad zistí, že u platiteľa nastali dôvody na zrušenie registrácie podľa § 81 ods. 4 písm. b) druhého bodu zákona o DPH v tom zmysle, že finančné riaditeľstvo zverejní tohto platiteľa dane z pridanej hodnoty, u ktorého nastali dôvody na zrušenie registrácie v zozname takýchto osôb na portáli finančnej správy.

Podľa § 52 ods. 6 zákona Finančné riaditeľstvo SR od 1. januára 2013 na svojom webovom sídle zverejňuje aktualizovaný zoznam platiteľov dane z pridanej hodnoty, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie podľa § 81 ods. 4 písm. b) druhý bod zákona o DPH.

Zverejnený zoznam platiteľov dane z pridanej hodnoty obsahuje nasledovné údaje o platiteľovi:

  • identifikačné číslo pre daň pla­titeľa dane z pridanej hodnoty,
  • dátum zverejnenia v zozname, ktorý je generovaný automaticky systémom v deň zverejnenia,
  • kalendárny rok, v ktorom nastali dôvody na zrušenie registrácie podľa zákona o DPH,
  • meno a priezvisko fyzickej osoby, jej trvalý pobyt alebo miesto podnikania, ak je odlišné od trvalého pobytu, alebo
  • obchodné meno alebo názov právnickej osoby a jej sídlo.

Podklady pre vypracovanie zoznamu platiteľov DPH, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie k DPH vypracovávajú daňové úrady a na jeho spracovaní spolupracujú jednotliví pracovníci daňového úradu (správca, exekútor, kontrolór).

Napríklad, pracovníci oddelenia kontroly DPH oznámia, že ­platiteľ dane nie je opakovane zastihnuteľný na adrese sídla, ani na mieste

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály