Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Výdavky na pohonné látky podnikajúcich fyzických osôb v roku 2015

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Automobil, osobitne osobný automobil, je neoddeliteľnou súčasťou podnikateľskej činnosti a je to najčastejšie využívaný druh majetku v podnikaní. V súvislosti s využívaním osobného automobilu (ďalej OA) u podnikajúcej fyzickej osoby (ďalej len „podnikateľ“) vzniká veľa otázok.

Pre podnikateľa je dôležité, aby správne rozčlenil vynaložené výdavky na výdavky daňové, ktoré ovplyvňujú základ dane a na výdavky neovplyvňujúce základ dane. Ak sa podnikateľ dopustí chyby pri stanovení výšky daňového výdavku, čo je pri výdavkoch na pohonné látky (ďalej len „PHL“) pomerne časté, vyčísli nesprávny základ dane a tým aj nesprávnu výšku dane z príjmov za príslušné zdaňovacie obdobie. V príspevku sa budeme zaoberať tým, ako môže podnikateľ postupovať pri stanovení výšky daňového výdavku Spotreba PHL v roku 2015. Nebudeme rozoberať spôsob stanovenia daňového výdavku Spotreba PHL pri nákladnom automobile a pracovnom mechanizme, ktoré sú využívané v podnikaní.

Spôsoby využívania automobilu

Podnikateľ má v zmysle platných právnych predpisov možnosť využívať OA pri výkone podnikateľskej činnosti dvoma základnými spôsobmi, medzi ktorými sa môže rozhodnúť:

  1. využívať OA zaradený do obchodného majetku (zaradený do podnikania, firemný automobil, služobný automobil, automobil zaradený do majetku firmy),
  2. využívať súkromný OA pri výkone podnikateľskej činnosti.

Podľa toho, či bude podnikateľ využívať v podnikaní OA zaradený v obchodnom majetku alebo vlastný (súkromný) OA, ktorý nemá zaradený v obchodnom majetku, stanoví výdavky nevyhnutné na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov (ďalej len „daňové výdavky“), t. z. aj výdavky na PHL spotrebované pri využívaní OA v podnikaní.

Stanovenie výdavkov na PHL pri automobile zaradenom v obchodnom majetku

Podľa ust. § 19 ods. 2 písm. l) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), si môže podnikateľ, ktorý má OA zaradený v obchodnom majetku vybrať jeden z troch spôsobov stanovenia výšky daňových výdavkov na spotrebované PHL:

  1. podľa cien platných v čase ich nákupu, prepočítané podľa spotreby uvedenej v osvedčení o evidencii alebo v technickom preukaze (ďalej technický preukaz), pričom, ak táto spotreba v technickom preukaze sa nezhoduje so skutočnou spotrebou PHL alebo sa tam neuvádza, vychádza sa zo spotreby preukázanej dokladom vydaným osobou, ktorej bolo udelené oprávnenie autorizácie podľa osobitného predpisu alebo doplňujúcimi údajmi výrobcu alebo predajcu preukazujúce inú spotrebu PHL, alebo
  2. na základe dokladov o nákupe PHL, najviac do výšky vykázanej z prístrojov satelitného systému sledovania prevádzky vozidiel, alebo
  3. vo forme paušálnych ­výdavkov do výšky 80 % z celkového preukázateľného nákupu PHL za príslušné zdaňovacie obdobie primeraného počtu najazdených kilometrov podľa stavu tachometra na začiatku a na konci príslušného zdaňovacieho obdobia pre každé motorové vozidlo samostatne.

Podľa uvedeného ustanovenia ZDP môžu postupovať fyzické osoby (ďalej FO) a aj právnické osoby, ktoré neuplatňujú spotrebu PHL podľa § 19 ods. 2 písm. e) ZDP. Ak má podnikateľ zaradených v obchodnom majetku viac automobilov, môže na každý z nich použiť iný spôsob uplatňovania daňových výdavkov. Pri všetkých uvedených troch spôsoboch stanovenia daňového výdavku Spotreba PHL, musí podnikateľ preukázať nákup PHL, t. j. doložiť doklad o nákupe a cene PHL.

Pre rok 2015 ustanovenie § 19 ods. 2 písm. l) ZDP nebolo zmenené, t. j., že podnikatelia podľa neho postupujú aj naďalej. V podnikateľskej praxi to znamená, že podnikateľ by mal zvážiť a na základe svojho rozhodnutia určiť, ako bude pri stanovení výšky daňového výdavku Spotreba PHL v roku 2015 postupovať. Ak má OA zaradený v obchodnom majetku, môže si vybrať z možností:

  1. aj naďalej používať spôsob stanovenia daňového výdavku Spotreba PHL, ktorý platil aj v minulosti a stanoviť výšku daňového výdavku prepočtom,
  2. využiť satelitný systém sledovania prevádzky automobilu (platí od roku 2009), alebo
  3. použiť paušál do výšky 80 % z celkového preukázateľného nákupu PHL (platí od roku 2009).

Výdavky na spotrebované PHL stanovené podľa § 19 ods. 2 písm. l) ZDP je možné do daňových výdavkov uplatniť len u tých OA, ktoré sú evidované v obchodnom majetku podnikateľa, resp. prenajaté alebo vypožičané. Podnikateľ, ktorý pri podnikaní využíva súkromný OA (vlastný OA), postupuje pri stanovení výšky daňového výdavku Spotreba PHL podľa § 19 ods. 2 písm. e) ZDP.

Daňový výdavok spotreba PHL určený prepočtom

Ak sa podnikateľ rozhodne, že pri stanovení výšky daňového výdavku Spotreba PHL bude postupovať podľa § 19 ods. 2 písm. l) bod 1 ZDP, uplatní si daňové výdavky na spotrebované PHL podľa cien platných v čase ich nákupu, prepočí­tané:

  • podľa spotreby uvedenej v technickom preukaze, alebo
  • ak sa spotreba uvedená v technickom preukaze nezhoduje so skutočnou spotrebou alebo sa tam neuvádza, pri výpočte vychádza zo spotreby PHL preukázanej podľa dokladu – certifikátu vydaného autorizačnou skúšobňou, ktorá je oprávnená vykonávať takéto činnosti (napríklad Výskumný ústav dopravný v Žiline alebo Žilinská univerzita), alebo
  • ak sa spotreba v osvedčení alebo v technickom preukaze nenachádza, podľa doplňujúcich údajov výrobcu alebo predajcu, ktoré preukazujú inú spotrebu PHL, t. j. že sa môže použiť aj postup podľa § 7 ods. 8 zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p. (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“). Pre výpočet použije spotrebu podľa technického preukazu cestného motorového vozidla rovnakého typu, s rovnakým objemom valcov motora a s rovnakým druhom pohonnej látky.

Ak sa podnikateľ rozhodne použiť spôsob stanovenia daňového výdavku Spotreba PHL prepočtom, vykázanú vyššiu spotrebu PHL oproti spotrebe vypočítanej podľa § 19 ods. 2 písm. l) bod 1 ZDP, nemôže uznať ako daňový výdavok. T. z., že nemôže automaticky celý nákup PHL v danom zdaňovacom období uznať ako daňový výdavok, aj keď v priebehu zdaňovacieho obdobia celý nákup PHL účtoval do spotreby.

Dokladmi, ktorými preukáže spotrebu PHL sú:

  • evidencia jázd, ktorú podnikateľ priebežne vedie a eviduje v nej všetky jazdy za účelom podnikania a súkromným účelom,
  • doklady o nákupe PHL.

Výpočet výdavkov na spotrebované PHL

Výdavok na PHL = (počet km x spotreba PHL / 100) x  cena za liter PHL (v €)

Počet km

Počet km podnikateľ zistí z evidencie jázd (z evidencie o prevádzke motorového vozidla, z knihy jázd). Evidenciu jázd musí viesť každý podnikateľ, ktorý pri výkone podnikateľskej činnosti využíva OA a daňový výdavok Spotreba PHL chce určiť podľa § 19 ods. 2 písm. l) bod 1 ZDP. Evidencia jázd je základným evidenčným dokladom a nie je možné ju nahradiť dokladmi o nákupe PHL. Tieto doklady nepreukazujú vznik výdavkov spojených s podnikaním a s použitím vozidla na podnikateľské účely, t. j. na zabezpečenie zdaniteľného príjmu.

Obsah evidencie jázd

Evidencia jázd by mala obsahovať minimálne tieto údaje:

  • Označenie vozidla a vodiča.
  • Dátum začiatku pracovnej cesty s uvedením miesta a hodiny odchodu.
  • Dátum ukončenia pracovnej cesty s uvedením miesta a hodiny príchodu.
  • Cieľ cesty, t. j. uvedenie miesta alebo obce. Ak sa OA používa len v meste, v evidencii je vhodné bližšie špecifikovať navštívené miesta, napríklad Žilina Daňový úrad, Žilina Tatra banka v Mirage.
  • Účel cesty, t. j. dôvod, pre ktorý sa pracovná cesta uskutočňuje, ako napríklad obchodné rokovanie, podpísanie zmluvy, doručenie faktúry, doručenie daňového priznania DPH na daňový úrad, konzultácie ohľadom podnikania u ekonóma alebo právnika a podobne.
  • Počet najazdených kilometrov.
  • Stav počítadla kilometrov (tachograf).

Vedením evidencie jázd podnikateľ preukazujete, že OA využíva na podnikateľské účely. Do evidencie jázd je potrebné zapisovať všetky kilometre. Ak podnikateľ využíva OA aj na súkromné účely, je nutné, aby do evidencie jázd zapisoval aj tieto kilometre. Samozrejme, že výdavky na PHL pri súkromných jazdách, t. j. za iným účelom ako podnikateľským, nemôže započítať do daňových výdavkov.

Doklady o nákupe PHL

Nákup PHL je nutné ­dokladovať potvrdenkami o nákupe PHL. Táto povinnosť vyplýva pre všetkých podnikateľov, nielen pre tých, ktorí sú registrovaní ako platitelia dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH“).

♦ Príklad č. 1:

Milan v roku 2015 vykonával podnikateľskú činnosť do 31. 3. 2015 ako FO, nebol registrovaný ako platiteľ DPH. Milan mal v obchodnom majetku zaradený OA, ktorý využíval len na podnikanie. V technickom preukaze OA je uvedená spotreba PHL: spotreba v meste 7,4 l/100 km a spotreba mimo mesta: 7,00 l/100 km. Milan sa rozhodol, že bude v roku 2015 pri stanovení daňového výdavku Spotreba PHL postupovať podľa § 19 ods. 2 písm. l) bod 1 ZDP, t. j., že daňový výdavok stanoví prepočtom.

Milan v roku 2015 viedol evidenciu jázd priebežne počas celého zdaňovacieho obdobia. Do evidencie jázd evidoval všetky najazdené km. Každý nákup PHL zaúčtoval alebo zaevidoval do predpísanej evidencie (do účtovníctva alebo do daňovej evidencie). Na konci zdaňovacieho obdobia uskutočnil Milan prepočet výdavkov na PHL podľa § 19 ods. 2 písm. l) bod 1 ZDP a zaevidoval alebo zaúčtoval zistený ­rozdiel.

Tabuľka č. 1: Daňový výdavok Spotreba PHL, rok 2015

Mesiac

Kilometre

Cena PHL

za liter (v €)

Výpočet daň. výdavku (v €)

Celkom

Mesto

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály