Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vybrané príjmy zo zamestnania oslobodené od dane z príjmov

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Zdanenie príjmov upravuje zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Podľa § 2 tohto zákona je zdaniteľným príjmom len príjem, ktorý nie je vylúčený z predmetu dane a príjem, ktorý od dane nie je oslobodený, a to ani podľa ZDP a ani medzinárodných zmlúv.

Zákon rieši oslobodenie príjmov od dane plynúcich fyzickým osobám predovšetkým dvomi ustanoveniami, a to oslobodením nastaveným:

  • v § 9 ZDP, ktoré upravuje napr. oslobodenie príjmov z predaja nehnuteľností, hnuteľných vecí, cenných papierov a
  • v § 5 ZDP, ktoré upravuje oslobodenie príjmov zo závislej činnosti.

Práve tomuto oslobodeniu, t. j. oslobodeniu príjmov zo závislej činnosti sa budeme venovať v nasledovnom príspevku. Pôjde však len o výber najbežnejšie aplikovaných ustanovení ZDP v prípade oslobodenia týchto príjmov.

Oslobodenie príjmov zo zamestnania je riešené predovšetkým v § 5 ods. 7 ZDP a ide napr. o oslobodenie doškoľovania zamestnanca, plnení zo sociálneho fondu a pod.

Doškoľovanie zamestnanca

Podľa § 5 ods. 7 písm. a) ZDP je od dane oslobodená suma vynaložená zamestnávateľom na doškoľovanie zamestnanca, ktoré súvisí s činnosťou alebo s podnikaním tohto zamestnávateľa. Oslobodenie sa nevzťahuje na sumy vyplácané zamestnancovi ako náhrada za ušlý zdaniteľný príjem.

ZDP bližšie nešpecifikuje pojem doškoľovanie. Pod týmto pojmom sa však rozumie dodatočne vyškoliť zamestnanca na danú plánovanú prácu, resp. zamestnancovi doplniť získanú spôsobilosť. Môže ísť napr. o doplnenie nových poznatkov v odbore. Zamestnávateľ, ktorý zabezpečí školenie, vzdelávanie, rekvalifikáciu pre zamestnancov, pristupuje ku každému prípadu individuálne. Podmienkou na oslobodenie od dane u zamestnanca je, aby zabezpečené školenie, vzdelávanie alebo rekvalifikácia boli doškoľovaním a toto doškoľovanie súviselo s činnosťou alebo s podnikaním zamestnávateľa.

Napr., zabezpečenie zaučenia zamestnanca, ktoré zabezpečí zamestnávateľ zamestnancovi pri vstupe do pracovného pomeru bez kvalifikácie, môžeme považovať za doškoľovanie zamestnanca a výdavky, ktoré zamestnávateľ vynaloží v súvislosti s takýmto vzdelávaním, sú pre zamestnanca nepeňažným príjmom, ktorý je podľa tohto ustanovenia oslobodený od dane. Za doškoľovanie sa nepovažuje stredoškolské, pomaturitné alebo vysokoškolské vzdelávanie. V tomto prípade ide o zvyšovanie kvalifikácie v rámci vzdelávacieho systému, napr. získanie vyššieho stupňa vzdelania (bakalárskeho štúdia, štúdia popri zamestnaní a pod.). Takto vynaložená suma zamestnávateľom je u zamestnanca zdaniteľným príjmom, z ktorého zamestnávateľ vyberie preddavok na daň v mesiaci jeho poskytnutia spolu s mesačnou mzdou.

♦ Príklad č. 1:

Zamestnávateľ svojej ­mzdovej účtovníčke prepláca jazykový kurz ­anglic­kého jazyka na jazykovej škole v hodnote 500 €.

Keďže v tomto prípade nejde o doškoľovanie zamestnanca, suma 500 € je pre túto účtovníčku zdaniteľným príjmom.

* * *

♦ Príklad č. 2:

Spoločnosť svojej ekonómke zaplatila v sume 420 € seminár k postupom účtovania.

Keďže ide o seminár, ktorý súvisí s činnosťou ekonómky na pracovisku pre potreby zamestná­vateľa, ide o príjem, ktorý je u ekonómky oslobodený od dane.

* * *

Hodnota stravy poskytnutej zamestnancovi

V súlade s § 5 ods. 7 písm. b) ZDP je od dane oslobodená aj hodnota stravy poskytovanej zamestnávateľom zamestnancovi na spotrebu na pracovisku alebo v rámci stravovania zabezpečovaného prostredníctvom iných subjektov a finančný príspevok na stravovanie poskytovaný podľa § 152 Zákonníka práce v z. n. p., ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom.

Oslobodenie tohto príjmu nie je podmienené vznikom nároku na stravné podľa ZDP ani výškou hodnoty poskytnutej stravy. Podmienkou oslobodenia takéhoto príjmu je poskytnutie stravy na pracovisku alebo v rámci stravovania zabezpečovaného prostredníctvom iných subjektov v nepeňažnej forme. V prípade, že zamestnávateľ poskytne hodnotu stravy svojim zamestnancom na spotrebu na pracovisku alebo v rámci stravovania zabezpečovaného prostredníctvom iných subjektov, ide o príjem, ktorý je aj u týchto zamestnancov od dane oslobodený.

Čo sa týka poskytnutia finančného príspevku zamestnávateľa na stravu, tento je oslobodený len v prípade, ak sa zamestnanec preukáže lekárskym potvrdením od špecializovaného lekára, že zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zabezpečeného zamestnávateľom. V opačnom prípade sa takýto príspevok zdaňuje u zamestnanca ako súčasť jeho mzdy.

♦ Príklad č. 3:

Spoločnosť v mesiaci apríl 2016 poskytla dvom zamestnancom stravu vo forme stravných lístkov a ostatným zamestnancom (zamestnanci nemajú zdravotné problémy) vo forme mesačného finančného príspevku 35 €.

Hodnota poskytnutej stravy zamestnancom vo forme stravných lístkov (nepeňažná forma) je od dan

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály